Jean Michel Basquiat : Untitled (Skull) Tablosu

Jean Michel Basquiat : Untitled (Skull) Tablosu

Jean Michel Basquiat tarafından yapılan tablolardan bir diğeri de Untitled (Skull) olarak adlandırılan eserdir. İsimsiz (Kafatası) olarak Türkçeye çevrilebilen resim, 1981 yılında yapılmıştır. Farklı renkleri ve figürleri bünyesinde barındıran resim, birçok detaya da ev sahipliği yapar. Tuval üzerine akrilik ve yağlı boya ile yapılan resim, yeni dışavurumculuk akımının özelliklerini bünyesinde barındırır. Birçok eserini hızlı bir şekilde yapmış olan ünlü ressam, bu resmini birkaç ay içerisinde ancak bitirebilmiştir.

Resmin bitiş süresi hakkında çeşitli yorumlar yapılmıştır. Bunlardan bir tanesi de Sanat Tarihçisi Fred Hoffman’a aittir. Jean Michel Basquait’ın yaptığı resimden yayılan enerjiye hazırlıksız yakalandığını belirten Hoffman, resmin gecikmesinde bu hususun önemli bir etken olduğunu belirtir. 

Jean Michel Basquiat sanatı açısından önemli bir yere sahip olan Untitled (Skull), yaşamla ölüm arasında kalmış bir kafatasının ifadesidir. Kafatasının hem iç hem de dış kısmı, çeşitli figürlerle yansıtılır. Resimde birçok renk kullanılmıştır. Resimde yer alan gözler oldukça kayıtsız bir şekilde bakar. Kafatasının içerisinde yer alan renkler ve canlılık ile gözlerin kayıtsızlığı arasında tezatlık bulunur. 

Kafatasının yüz ifadesi de oldukça bastırılmış bir görüntü sunar. Sosyal meselelerle yüzleşmek için resimlerinde çok farklı figürler ve renkler kullanan Jean Michel Basquiat, kafatası adlı eserinde de bol miktarda canlı renkleri tercih etmiştir. 1981 yılında yapılan resim, 1982’de Annina Nosei Galerisi’nde İsimsiz olarak sunuldu. Bunun yanı sıra birkaç ay sonra ismine Kafatası kelimesi de eklendi. Yaşam ve ölüm arasında sıkışmışlığın temsili olarak dikkatleri üzerine çeken resim, birçok sanat tarihçisi tarafından da ilgiyle karşılandı. 

Rengarenk bir zemin üzerinde yer alan kafatası içerisinde canlılığın yaşamı temsil etmesi muhtemeldir. Bunun yanı sıra kafatasının dışı ise yaşam ile tezatlık oluşturan ölümün bir simgesi olarak sunulur. Resimde kullanılan figürler ve renkler, tezatlığı oldukça iyi bir şekilde yansıtır. Resim, kullanılan renkler ve figürler itibarıyla ilgi çekicidir ve pek çok kişi tarafından ilgi görmüştür. Sahip olduğu özellikler ve anlamı itibarı ile resmin, Basquiat’ın en iyi resimlerinden biri olduğunu belirtmek mümkündür. 
 

Colorful Skull  Jean-Michel Basquiat

 

Untitled (Skull) Tablosu

Başlık