Paul Gauguin : Nafea Faa Ipoipo? - Ne Zaman Evleneceksin? Tablosu

Paul Gauguin : Nafea Faa Ipoipo? - Ne Zaman Evleneceksin? Tablosu

Paul Gauguin en ünlü tabloları arasında yer alan “Nafea Faa Lpoipo?” tablosu, Türkçeye “Ne Zaman Evleneceksin” ya da “Benimle Ne Zaman Evleneceksin” şeklinde çevrilebilir. Tablo, 2015 yılında yapılan satışla birlikte dünyanın en pahalı sanat eseri unvanını elde etmiştir. Katar emiri, tablo için tam 300 milyon dolar ödeme yaparak koleksiyonuna tabloyu dahil etti. 

Bununla birlikte Ne Zaman Evleneceksin tablosu, birçok çarpıcı detaya sahiptir. Paul Gauguin’in diğer birçok tablosunda olduğu gibi bu eserde de merkezde iki Tahitili kadın vardır. Daha önceki tablolarda kullanılan kadın figürlerine benzer nitelikte olan bu iki kadın, tablonun tam merkezindedir. Paul Gauguin’in Tahiti’ye ziyarette bulunmasındaki en temel amaç, gerçekçi portrelerine hayat vermektir. 

Paul Gauguin ve Tahiti 

Paul Gauguin, ilkel sanat anlayışını en iyi şekilde gerçekleştirebileceği yer olarak Tahiti’yi tercih etmiştir. Bununla birlikte Tahiti’ye ulaştığında gördüğü manzara ise hiç de düşündüğü gibi değildir. Yıllar içerisinde sömürgeleşmiş olan Tahiti’nin yerli halkının yarısı ise Avrupalılar tarafından getirilen hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmişti. 

Paul Gauguin, tam da bu sebepten dolayı yerli halktan olan kadınların figürlerini çizme eğilimi gösterdi. Onları yöresel kıyafetleriyle tasvir ederek, zaman zaman da çıplak olarak simgeleştirerek tablolarında Tahitili kadın figürlerine yer verdi. Ne Zaman Evleneceksin tablosu da tam olarak bu dönemin izlerini taşıyan kusursuz bir eserdir. 

Eserin ön ve orta bölümündeki zemin yeşil alandan oluşur. Ayrıca burada sarı ve mavi renklerde göze çarpar. Ön ve orta bölümünde tam merkezine geleneksel kıyafetleriyle Tahitli bir kadın konumlandırılmıştır. Tabloda en çarpıcı detaylardan biri de tam olarak bu kadının kulağını arkasındaki çiçektir. Tahiti geleneklerine göre çiçek, bir kadının evlenmek istediğinin simgesidir. Tabloda yer verilen çiçekte tam olarak bu simgeye atıfta bulunur. Paul Gauguin en ünlü tabloları arasında en değerlisi olan bu tabloda bir başka dikkat çeken detay ise arkada oturan ve Avrupai giyim tarzıyla ön plana çıkan kadındır. 

Dik pozisyonda oturan bu kadın, Tahiti’nin geleneksel kıyafetlerinden çok uzakta Avrupalı tarzda bir elbise giyinmiştir. Bej renkteki elbise, Avrupai giyim tarzı ve kadının dik oturması, Tahiti’nin sömürgeleşmesine yönelik Paul Gauguin’in yaptığı bir atıftır. Arkadaki dik oturan kadın figürü, aynı zamanda bireysel niteliklerle tasvir edilmiş ve oldukça keskin hatlıdır. 

Öndeki Tahiti kıyafeti giymiş olan geleneksel kadının ise yüz hatları oldukça gergin olarak tasvir edilmiştir. Ayrıca tablo ile ilgili en önemli yorum bir sanat eleştirmeni tarafından Tahitili kadınların tablo ile net bir şekilde yansıtılmasına yöneliktir. Bu eleştiri, Tahitili kadınların sadece sevişmek ve hizmet etmek amacıyla yaşadıklarınız Paul Gauguin’in de tam olarak bunu resmettiğini ifade eder.  


When Will You Marry - Ne Zaman Evleneceksin - 1892 tablosunu TabloHane.com dan ölçü ve çerçeve seçeneklerini seçerek satın alabilirsiniz. Bu işlem için "Satın Al" butonuna tıklayarak ürün sayfasından sepetinize ekleyebilirsiniz.

Satın Al


Başlık