Atatürk’ün Sanata ve Sanatçılara Verdiği Önem

Atatürk’ün Sanata ve Sanatçılara Verdiği Önem

Mustafa Kemal Atatürk, çok yönlü ve güçlü bir liderdi. Toplumsal bağlamda, laik ve sosyal devlet anlayışını yansıtan cumhuriyeti ilan ederek ülkemizin gelişimine katkıda bulunmuştur. Çok yönlü bir Rönesans insanı olan Mustafa Kemal; asker, politikacı, devlet adamı ve başöğretmendir. Sanat ise Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaşlaşma aşamasına geçişte en önemli faktördür. Bu nedenle Atatürk’ün sanata verdiği önem, öyle güçlüdür ki; “Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” diye bir ifadesi bulunmaktadır. Atatürk'ün bu görüşü, Cumhuriyetin ilanı ile birlikte modern ve çağdaş Türkiye’nin inşasında sanat ve sanatçılara verdiği değerin, toplumsal ve kültürel dönüşümdeki kritik rolünü vurgulamaktadır.

Sanata, günümüzden geçmişe doğru baktığımızda 100 yıl önce, coğrafyamızın kültürel tarihi âdeta yeniden doğdu. Mustafa Kemal; özellikle bale, edebiyat, tiyatro, heykel, mimari, resim ve müzik gibi sanat dalları ile birebir ve şahsi olarak ilgilenmiştir. Fakat döneminde sanatçı ve zanaatçı olan her bireyi, destekleyerek toplumda parlamasını sağlamıştır. Atatürk’ün sanata verdiği önem, şahsi olarak bazı sanat dalları ile ilgilenmesinden de anlaşılmaktadır. 

Canvas Atatürk tablo

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Cumhuriyetin İlk Yıllarında Sanatın Rolü

Cumhuriyetin 1923’teki ilanından sonra sanat, hem Atatürk’ün sanata verdiği önem hem de çağdaşlaşmanın ve yeni Türkiye’nin bir temsili olarak gelişmiştir. Özellikle cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk, sanatçıların aktif faaliyet gösterebilmeleri için çeşitli sanat ve eğitim kurumları açarak desteklemiştir. Bunların haricinde Atatürk’ün sanatla ilgili çalışmaları aslında kendisinin kuvvetli bir sanat gözü olması ile de olmuştur. Bugün ülkemizin birçok önemli sanatçıları ile Atatürk’ün birebirde konuşarak onu teşvik etmesi ile sağlanmıştır. 

Bazı Cumhuriyet Dönemi sanatçılarının eserleri, Atatürk’ün görmesi ve etkilenmesi ile de öne çıkmıştır. Atatürk, sanatçıları bizzat eğitim almaları için yurtdışına bile göndermiştir. Devlet Resim ve Heykel galerileri açmış ve sanata destek veren halkevlerini kurmuştur. Bu durum da Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata verdiği önemin bir kanıtıdır. Ülkemizin kurucusunun portrelerine ulaşabilmek için Tablohane’ye göz atabilirsiniz. Böylece evinizin veya iş yerlerinizin en gururlu köşesini oluşturacak Atatürk’ün tabloları için Tablohane’de yer alan ürünleri inceleyebilirsiniz.

Atatürk portresi tablo

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Atatürk ve Güzel Sanatlar: Bir Kültür Devrimi

Güzel sanatlar alanı için Atatürk, cumhuriyetin ilk yıllarında birçok eğitim kurumu açtırarak ve yasal düzenlemeler yaptırarak özgün Türk resminin oluşmasını sağlamıştır. Batı dünyasının Sanat Tarihinde yüzyıllar boyunca yaptığı gelişim ve atılımları ülkemizde, Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata verdiği önem ile yaklaşık on beş yıl içinde sağlanmıştır. Bu sayede tıpkı diplomatik devrimleri gibi bir kültür devrimi de yapmıştır. Atatürk güzel sanatları, eğitim ve bilim ile bir görmüş, onu ikinci plana atmamış ve Türk kültürünü muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak üzere dönemin ünlü Türk ressamlarına maddi ve manevi destek sağlamıştır. “Sanatçı el öpmez, el öptürür” sözleri ile sanatın ve sanatçının el üstünde tutulması gerektiğini vurgulayarak sanatçıya verdiği değeri de belirtmiştir. 

Canvas Atatürk tabloları

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Atatürk’ün Sanatçılara ve Güzel Sanatlara Gösterdiği Önem ve Destek

Bir ülke, kültürüyle var olur. Eğer kültür ve sanat yok olursa, manevi miras da yok olur. Ancak kültür ve sanat canlı ve etkili olduğu sürece, ülke de yaşamaya ve varlığını sürdürmeye devam edecektir. Bu nedenle Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata verdiği önem oldukça değerlidir. O, bulunduğumuz coğrafyanın kültür ve sanat anlamında çok değerli olduğunu bilerek bu zamana kadar eksik olan kısımlara dikkat çekip güzel sanatlar anlamında kanunları düzenlemiştir. Bu süreçte yeni eğitim kurumları açarak ülkemizin Cumhuriyet Dönemi’ne kadar eksik olan, güzel sanatlar alanında kalkınma teşviki sağlayarak ülkemizi daha medeni ve çağdaş bir noktaya ulaştırmıştır. 

Atatürk’ün sanata verdiği önem sanatın her dalında olmuştur. Tiyatro, dans, bale, müzik gibi sanat dalları ile şahsi olarak ilgilenmiş ve sanatçıları desteklemiştir. Güzel sanatlar alanında daha çok kurum ve yasa nezdinde aktif girişimler sağlamıştır. Siz de ulu önderimizin tablolarına ev veya ofislerinizde hayat vermek amacıyla Tablohane üzerinden dilediğiniz tablo için sipariş oluşturabilirsiniz.

Atatürk duvar tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Atatürk’ün Mirası ve Resim Sanatının Gelişimi 

Özgün Türk resminin oluşmasına olan desteği Mustafa Kemal Atatürk’ün bıraktığı en değerli miraslardan sadece biridir. Cumhuriyet Dönemi’nden önce sanat, özellikle resim sanatının gelişimi anlamında yapılan çalışmalar oldukça sınırlı ve kısıtlıydı. Osmanlı’nın son dönemlerine doğru küçük adımlar yapılmaya başlanmıştı fakat Cumhuriyet Dönemi’nden sonra Atatürk’ün sanata verdiği önem ile daha büyük adımlar yapılarak modern Türk resim sanatının temelleri atılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, 1929 yılında cumhuriyetin ilk ressam topluluğu olan “Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar” topluluğunun ardından 1933 yılında “D Grubu” adında bir grup kurmuştur. Avrupa’ya eğitim alması için gönderilen sanatçılar D Grubunu temsil eden sanatçılardır. Bu başarılı sanatçılar resim sanatına yeni bakış açısı ve teknikler getirmişlerdir. 

Cumhuriyetin ilk yıllarında resim sanatına yapılan girişimler ile özellikle 1924 yılından sonra, resim ve heykel sergileri açılmaya başlanmıştır. Halkevleri, resim ve heykel sergileri ve birleşik resim heykel sergileri önemli güzel sanatlar sergileri olmuştur. Türkiye’nin ilk resim galerisi Atatürk tarafından 20 Eylül 1937’de “İstanbul Devlet Resim ve Heykel Galerisi” olarak Dolmabahçe Sarayı’nda açılmıştır. Alanında ve dönemin en ses getiren etkinliği olmuştur.  Atatürk'ün sanata verdiği önem, bugün Türk kültürü ve resim sanatında yaşanan tüm gelişmelerin önünü açmıştır.

Kemal Atatürk tablo

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Dönemin Ünlü Ressamları ve Atatürk

Yukarıda da bahsedilen, dönemin ilk ressamlar topluluğu D Grubunu kapsayan ve yurt dışında eğitim alan sanatçıların ülkemizde aktif bir şekilde Cumhuriyetin ilk yıllarında resim sanatının gelişimini sağlayan Cumhuriyet Dönemi ressamları olarak bilinmektedir. D Grubunu oluşturan sanatçıların isimleri ise şunlardır; Cevat Hamit Dereli, Mahmut Fehmi Cuda, Refik Fazıl Epikman, Muhittin Sebati ve Ratip Aşir Acudoğu. D Grubundan sonra Atatürk’ün sanata verdiği önem ile sanatın gelişimini sağlaması için açtırdığı halkevleri, sanat eğitim kurumları ve yasada yaptırdığı düzenlemeler ile yeni sanatçılar kendi ülkemizde yetişmeye başlamıştır. D Grubunun resim sanatında oluşturduğu, Batı resminden aldıkları resim ve teknik üsluplar, yeni sanatçılar ile oturan bir kimlik üslubuna dönüşmüştür. Cumhuriyet Dönemi resminin ateşini filizleyen, üslubunu oturtan, klasiği yaratan ve modern Türk resminin oluşmasını sağlayan sanatçıların bazılarının isimleri ise şu şekildedir: 

  • - İbrahim Çallı
  • - Nurullah Berk
  • - Nuri İyem
  • - Abidin Dino 
  • - Fikret Mualla 
  • - Bedri Rahmi Eyüboğlu
  • - Aliye Berger
  • - Burhan Doğançay

Dünya çapında liderlerin sanata verdiği öneme bakıldığında, Atatürk sanata en fazla değer veren lider olarak karşımıza çıkmaktadır. Cumhuriyeti kurduğunda bilim, eğitim bir toplum için her ne kadar önemli ise sanatı da aynı derece önemli görmüştür. Batı kültürünün sanat alanında yüzyıllarca inşa ettiği kültürü, cumhuriyetin yeni ve aydın sanatçıları ile Atatürk 15-20 yıl içerisinde ciddi bir noktaya taşımıştır. Bu ileri görüşlü ve vizyonlu liderin resminin yer aldığı kanvas tablolar için Tablohane’yi ziyaret ederek bu eserlere ulaşabilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.tablohane.com/blog/ispanyanin-firca-darbeleri-unlu-ispanyol-ressamlar-ve-eserleri-1232 linkinden ulaşabilirsiniz.

Başlık