Pablo Picasso ve Eşsiz Eserleri

Pablo Picasso ve Eşsiz Eserleri

Pablo Picasso, 25 Ekim 1881 ve 8 Nisan 1973 tarihleri arasında yaşamış ve Georges Braque ile Kübizm sanatının temellerini atmış İspanyol ressam, sahne tasarımcısı, heykeltıraş, oyun yazarı ve şairdir. Kolajın icadında yer alan ve 20. yüzyıl ressamları arasında en bilindik isim olan Picasso, ünü günümüzde de devam eden çok önemli bir sanatçıdır. Birçok eseri günümüze kadar gelmiş ve beğenilmiş olsa da Avignonlu Kızlar ve Guernica adlı eserleriyle ön plana çıkmaktadır.

Birçok farklı tarzın gelişmesini sağlayan, bu nedenle sanat dünyasında çok özel bir konumda yer alan Pablo Picasso, resimlerini yaparken geometrik şekillere yer vermiştir. Bu ise Kübizm sanatının temel özellikleri arasında yer alır. Bu akımının temellerini atmış ve geometrik şekillerle olan ününü artırmıştır. Bunun yanı sıra henüz 20’li yaşlarındayken Klasisizme yöneldiğini de ifade etmek mümkündür.

Pablo Picasso’nun Hayatı

Orta sınıf bir ailenin çocuğu olan Picasso, 25 Ekim 1881 tarihinde İspanya’nın güneyinde yer alan Endülüs’ün Malaga şehrinde dünyaya gelmiştir. Ressam olan babası, Picasso’yu resim yapması konusunda teşvik etmiştir. Kısa bir süre sonra resme yeteneği olduğu düşünülen Picasso, kendisini resim alanında geliştirmeye çalışmıştır. Ardından 1895 yılında Güzel Sanatlar Okulu’na girmiş ve burada resim sanatı ile ilgili eğitim görmeye başlamıştır.

Picasso, 1900 yılında Paris’e gitmiş ve burada, daha sonraları yakın arkadaş olacakları, Max Jacob ile tanışmıştır. Pablo Picasso’nun hayatı içinde Paris oldukça özel bir yere sahiptir. Her ne kadar yoksulluk çekse de bu süreçte farklı aktivitelere dâhil olmuştur. Bu dönemde Picasso, arkadaşı Francisco de Asis Soler ile birlikte “Arte Joven” olarak bilinen bir dergiyi çıkarmıştır. Türkçesi “Genç Sanat” olan dergi, beş sayı yayımlanmıştır. Aslında bu dönem, Picasso’nun ilk dönem sanat yapıtlarını oluşturmaktaydı. Bu dönemde sıradan insanların resimlerini yapan Picasso, onların hüzünlü yaşamlarına da resimlerinde yer vermiştir.

Sanatçının bu dönemi “Mavi Dönem” olarak adlandırılır. Picasso bu süreçte daha çok mavi rengi kullanarak resimler yaptığı için yapıtları oldukça kasvetlidir. Cleveland Sanat Müzesi’nde yer alan La Vie adlı tablosu, Picasso’nun Mavi Dönem eserleri arasında yer almaktadır. Bu dönemdeki resimlerde Picasso, sıklıkla körlük temasına yer vermiştir. Örneğin, 1903 yılında yaptığı “Eski Gitarist” adlı eserinde, elinde gitar bulunan kör bir adam yer alır. Resim, Chicago Sanat Enstitüsü’nde sergilenmektedir.

Pablo Picasso’nun sanatı içindeki bir diğer dönem ise 1904-1906 yıllarını kapsayan Gül Dönemi’dir. Bu dönemde Picasso daha çok turuncu ve pembe renklerle yapıtlar verir. Çoğunlukla sirk insanlarını ele aldığı bu resimlerini bu süreçte yapmıştır.

Picasso’nun resim hayatındaki en önemli dönem, hiç şüphesiz ki 1909-1912 yıllarını kapsayan Analitik Kübizm Dönemi’dir. Georges Braque ile birlikte Kübizm akımının temelini atan Picasso, bu dönemde nötr renkler kullanarak resimlerini çizmiştir. 1912-1919 yılları arası ise “Sentetik Kübizm Dönemi” olarak adlandırılır. Sanatçı, bu dönemde yapmış olduğu resimlerinde aslında kolaj tekniğinin de ortaya çıkmasını sağlamıştır. 

Çoğunlukla gazete kâğıtlarının yapıştırılmasıyla oluşturulan kompozisyonlar, kolaj sanatının ortaya çıkmasına destek olmuştur. Aslında yapılan çalışmalar ile Kübizm sanatı çok daha farklı bir yön almakta ve ilerlemekteydi. Örneğin bu dönemde Picasso, çoğunlukla geometrik şekilleri kullanarak resimler yapmaya başlamıştı.

Picasso bir dönem Klasisizm sanatına geri dönmüş ve bu akım çerçevesinde resimlerini yapmaya başlamış olsa da onun sanat hayatında daha çok Kübizm akımı yer almaktadır. Picasso’nun ünlü birçok yapıtı bulunsa da bunlar içerisinde yer alan Avignonlu Kızlar ve Guernica tabloları özel bir yer edinir.

Pablo Picasso’nun Eserleri

Picasso’nun yapmış olduğu birçok resim bulunmakta olup bunları genel olarak aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:
• Guernica
• Avignonlu Kızlar
• Yaşlı Gitarist
• Rüya
• Otoportre
• La Vie
• Ağlayan Kadın
• Dora Maar’ın Portresi
• Ayna Karşısındaki Kız
• Gertrude Stein’in Portresi
• Pikador
• Don Kişot
• Top Üzerindeki Genç Kız
• Pipolu Çocuk
• Üç Müzisyen
• Picasso Scultpture
• The Kiss
• Trajedi
• Masada Okuma


Yapıtlarının büyük bir çoğunluğu sanat dünyasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Genellikle Kübizm sanat akımı çerçevesinde resim yapan Picasso için geometrik şekiller oldukça önemlidir. Birçok farklı şekli kullanarak tablolarını yapan ve onlarda derinlikli anlamlar bulunan Picasso, canlı renklerin yanı sıra belirli dönemlerde resimlerinde çok daha koyu renkleri de kullanmıştır.

Picasso’nun sanat anlayışında önemli bir yere sahip olan sembolizm, sanatçının çok farklı yapıtlar ortaya koymasını sağlamıştır. Çeşitli Picasso resimlerinde sembolizm akımının sunmuş olduğu unsurları kullanmıştır. Ayrıca Picasso’nun sanat anlayışında II. Dünya Savaşı’nın önemli bir yeri vardır.


Resim sanatına birçok farklı yapıtıyla katkıda bulunan Picasso, 1949-1973 yılları arasında da tablo yapmaya devam etti. Bu dönemde büyük ustaların sanatını yeniden yorumluyordu. Bu ise Picasso’nun sanat anlayışının değişikliğe uğraması anlamına geliyordu. Aslında Picasso, kariyer hayatının büyük bir kısmında farklı sanat anlayışları üzerinden resim sanatını ilerletmiştir. Bunun yanı sıra heykeltıraş, şair ve oyun yazarı olarak da çalışmalarına devam etmiştir. Son eserlerinde daha çok canlı renkler kullanan ve cüretkâr çizimlerde bulunan Picasso, tüm enerjisini işine vermiştir. Daha renkli ve etkileyici detaylara sahip olan resimleri, sanat dünyasında özel bir konumda bulunmaktadır.

Pablo Picasso’nun En Ünlü Tabloları

Pablo Picasso’nun sanat anlayışını yansıtma konusunda başarılı olan birçok farklı eseri bulunur. Genellikle Kübizm temelli tablolar yapsa da Klasisizm ve Sembolizm kapsamında değerlendirilen yapıtları da bulunur. Son resimlerinde ise daha çok birçok farklı stilin karışımı olarak yorumlanabilecek resimlere imza atmıştır.

Sanatçının en ünlü eserleri dendiğinde akıllara daha çok Avignonlu Kızlar, Guernica ve Ağlayan Kadın tabloları gelir. Avignonlu Kızlar, ressamın Kübizm temelli en ünlü resmidir. Picasso’nun tablolarından bir tanesi olan Avignonlu Kızlar, modern sanatın doğuşunu simgeleyen bir yapıttır. Bu nedenle resim dünyasında çok özel bir yere sahiptir. Bu resimde bulunan figürlerin yüzlerinde herhangi bir simetri bulunmaz. Bunun yanı sıra geometrik desenlerle figürlerin çizildiği de görülmektedir. Ayrıca farklı renkler kullanılmış olsa da daha çok sarı rengin ağırlıkta olduğu barizdir. Sanatçı tarafından 1907 yılında resmedilen ve yeni bir resim anlayışının doğuşunu ifade eden Avignonlu Kızlar, New York’taki Modern Sanatlar Müzesi’nde sergilenmektedir.. 

Picasso’nun Guernica adlı tablosu da oldukça ünlüdür. Çok önemli bir temanın işlendiği resimde oldukça fazla figür bulunur. Bu figürlerin her biri, Kübizm sanat anlayışı çerçevesinde kendisine yer bulur. 1937 yılında yapılan resim, temel olarak İspanya İç Savaşı’nı anlatmaktadır. İç Savaş sırasında Nazi Almanya’sına ait olan 28 bombardıman uçağının 26 Nisan 1937 tarihinde İspanya’nın Guernica şehrini bombalaması anlatılır. Yapıtta yer alan her bir figür, farklı bir anlam içerir. Bu nedenle resmin tamamı oldukça önemlidir.

Pablo Picasso’nun eserleri arasında yer alan bir diğer tablo ise Ağlayan Kadın’dır. Kübizm akımı çerçevesinde yapılan ve oldukça sıra dışı bir resim olan Ağlayan Kadın, İspanya İç Savaşı’nın acılarını yansıtan bir yapıt olarak bilinir. Bunun yanı sıra Picasso, bu tablosunda zulmü evrensel bir şekilde işlemiş ve farklı ülkelerdeki kötülüklere vurguda bulunmuştur. 

Les Demoiselles d'Avignon - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki ürünümüze görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Pablo Picasso - Avignonlu Kızlar Tablosu

Pablo Picasso, her yapıtıyla ilgi gören bir ressam olmuştur. Bu nedenle birçok resmi günümüzde bile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Resim dünyasında çok özel bir yere sahip olan Avignonlu Kızlar, modern sanatın ve Kübizm akımının ilk resmi olarak değerlendirilir. Avignonlu Kızlar tablosunu incelediğimiz blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Guernica - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki ürünümüze görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Pablo Picasso - Guernica Tablosu

Pablo Picasso denildiğinde akıllara gelen bir diğer tablo da İspanya İç Savaşı’nı oldukça farklı bir şekilde anlatan Guernica tablosudur. Kübizm sanat akımının perspektifiyle çizilmiş olan resim, birçok figürün yer aldığı bir yapıttır. Guernica, farklı ülkelerin İspanya İç Savaşı’na olan dikkatini artırmıştır. Bu özelliği de resmin dikkat çeken detayları arasında yer almaktadır. Guernica tablosunu incelediğimiz blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Ağlayan Kadın - The Weeping Woman - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki ürünümüze görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Pablo Picasso - Ağlayan Kadın Tablosu

İspanya İç Savaşı ile bağlantılı bir diğer resim de Ağlayan Kadın tablosudur. Picasso’nun sanat anlayışını yansıtan bu eserde, ağlayan bir kadının olduğu görülmektedir. Birçok kişi tarafından Guernica tablosunun devamı olarak nitelendirilen yapıtta kadın figüründe simetri olmadığı görülmektedir. Ağlayan Kadın tablosunu daha detaylı incelediğimiz blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Pablo Picasso’nun tablolarına ve daha fazlasına sahip olmak istiyorsanız doğru adrestesiniz. Sitemizde yer alan tabloları inceleyerek beğeninize hitap edenlere Tablohane kalitesiyle en uygun fiyatlarla ulaşabilirsiniz. Birbirinden eşsiz ve kaliteli tablolara kolayca sahip olarak yaşam alanlarınıza şık dokunuşlar katabilirsiniz.
 


Başlık