Ünlü Türk Ressamların Manzara Resimleri

Ünlü Türk Ressamların Manzara Resimleri

Cumhuriyetin kurulma aşaması ve sonrasında Türk resim sanatı büyük gelişim göstermiştir. Cumhuriyetin gelişmesi ile birlikte aydın düşüncenin yaygınlaşması sanata verilen değerin daha da gelişmesine sebep vermiştir. İlk cumhuriyet sanatçılarından bazıları yurtdışına giderek güzel sanatlar ve resim eğitimi almış, ülkemizde olanakları geliştikçe buradan sanatçılar yetişmiş ve yine ülkemizde eğitim vermişlerdir. Bu sanatçılarımız genellikle natürmort ve manzara resimleri üzerine çalışmışlardır. 

Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata verdiği önem sayesinde Türk sanatında çalışmalar yapılmıştır. Böylece hem sayıca hem nitelik açısından artan ve gelişen sanatçılar, klasik Türk resim üslubunu oturtmuşlardır. Ressamlar, zamanla tanınır hale gelerek manzara resimlerinde Batı’dan aldığı tekniği klasik Türk üslubuna uyarlayıp sanat tarihine önemli bir katkıda bulunmuşlardır. Bu süreçte öne çıkan ünlü Türk ressamlarından bazıları ise şunlardır; Hoca Ali Rıza, Şeker Ahmet Paşa, Osman Hamdi Bey, İbrahim Çallı, Fikret Otyam, Halil Paşa ve Hüseyin Avni Lifij. Bahsi geçen sanatçılardan bir kısmı, Avrupa’da ve Anadolu’da eğitim alarak kendini geliştirip Türk resim sanatının önce klasikleşmesine daha sonra da modernleşmesine büyük katkı sağlamışlardır. Aynı zamanda bu sanatçıların doğa ve manzara ile kurdukları ilişkiler; ülkemize duydukları özlem ve hasret, hem Anadolu’dan hem İstanbul ve Batı Ege’den manzaralarla Türk resim sanatı tarihine dair değerli perspektifler sunmuştur.

İstanbul Boğazı - Mavi ve Yeşil - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Çağdaş Türk Ressamları ve Doğa

Sanatın modernleşmesi ve evrimleşmesi ile klasik üsluptan uzaklaşılarak modern kimlik yakalanmıştır. Hem Batı kültüründe hem Doğu kültüründe çağdaşlaşan sanat, modern bir karaktere bürünmüştür. Özellikle ülkemiz sanatında hızla klasikleşen ve modernleşen sanat, kısa bir evrimle çağdaşlaşma yoluna gitmiştir. Fakat resimde manzara teması her zaman işlenmiştir. Dolayısıyla Türk sanatçılar da doğa ile her zaman iç içe olmuş ve sanatlarına doğayı daima yansıtmışlardır. 

Hem klasiği hem çağdaş sanatı bir arada görebileceğimiz Türk resim üslubunda, doğa manzaralı tablolar içinde bulunduğumuz bir geçiş coğrafyası ile hem etnik Doğu kültürünü hem de modern Batı kültürünü harmanlayarak âdeta estetik bir serüven sunmaktadır. Çağdaş Türk ressamlarının doğa ile kurdukları ilişki öyle güçlüdür ki birçok sanatçı hem gerçekçi hem izlenimci üslubu yakalamak için doğada çalışmıştır. 

Ev ile Manzara - Kanvas Tablosu 

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Hoca Ali Rıza ve Benzersiz Manzara Resimleri 

Asker ressamlar kuşağına dahil olan Hoca Ali Rıza Efendi, Türk sanatında manzara resimlerini en çok işleyen ve katkı sunan sanatçılardan biri olmuştur. Asker Ressamlar Kuşağı; henüz ülkemiz sanat alanında eğitim kurumlarının yaygınlaşmadığı dönemde askeri okullara giden öğrencilerin teknik resmi öğrenmesini kapsamaktadır. Bu bir grup öğrenci sanata olan ilgileri nedeniyle resme yönelmiş ve alanında kendilerini geliştirmişlerdir. 

Hem empresyonist yani izlenimci hem de gerçekçi üsluba sahip sanatçı resimlerinde Hoca Ali Rıza; kırlara, sahillere, kıyı kahvehanelerine ve sessiz köşelere yer vermiştir. Resmini yaparken dış mekanda çalışmayı tercih eden sanatçı, bu girişimi sağlayan ilk ressamlardandır. Teknik bakımdan, genellikle karakalem ve suluboya çalışmayı tercih eden sanatçının yağlı boya manzara tabloları da oldukça fazladır. Ressamın bu eşsiz manzara resimleri arasında Ev ile Manzara, Yeşil Cami, Yeşiller İçinde İstanbul Boğazı ve İstanbul Boğazı-Mavi ve Yeşil isimli tabloları öne çıkmaktadır. Dilerseniz Hoca Ali Rıza tabloları için Tablohane'yi ziyaret edebilir; kanvas, MDF ve cam tablo olarak satın alabilirsiniz.

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Osman Hamdi Bey ve Doğu İlhamı 

Ülkemizin en önemli değerlerinden biri de Osman Hamdi Bey’dir. Osman Hamdi’nin sanata olan ilgisi, sadece yaptığı resimler ile değil, gençlik yıllarında Fransa’ya hukuk eğitimi almak için gönderildiğine sanat dersleri alması ile başlamıştır. Ülkemize döndüğünde hem arkeolojik açıdan hem yetişmekte olan yeni nesil için sanat kurumları açması yönüyle sanata ve arkeolojiye çok yönlü desteklerde bulunmuştur. Sanayi-i Nefise okulunu açarak ülkemizde sanata ilgili ve maddi açıdan yurt dışına gidemeyecek öğrencileri adeta kucaklamıştır. Aynı zamanda yaptığı resimler ile dünya çapında ün kazanmıştır. 

Batı’ya göre Doğu’lu fakat Batı’da eğitim görmüş sanatçı, Doğu kültürünü yansıtan Oryantalist resimler yaparak sanat camiasında neredeyse tüm dünyanın aklını kurcalayan ‘’Osman Hamdi oryantalist midir, değil midir?’’ sorusu ile sansasyonel bir etki yaratmıştır. Ve Sanat tarihinde gerçekçi oryantalist üslup ile doğru Doğu esintilerini Batı’ya aktarmıştır. Sanat eserlerinde manzara resimlerini de sık sık işleyen sanatçı, bunun üzerinde çokça çalışmıştır. Osman Hamdi’nin Tablohane’den satın alabileceğiniz en gözde yağlı boya tablolarından bazıları şunlardır; Kaplumbağa Terbiyecisi, Ab-ı Hayat Çeşmesi, Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, İki Müzisyen Kız, Cami, Kur’an Okuyan Kız ve Arzuhalci. Bu tablo modellerini inceleyip sitemiz üzerinden dilediğiniz boyutlarda sipariş oluşturabilirsiniz. Böylece bu dekorasyon tabloları ile yaşam alanlarınıza eşsiz bir dokunuş yapabilirsiniz. 

İbrahim Çallı ve Anadolu Manzaraları 

Anadolu manzaraları denildiğinde akıllara ilk olarak, Türk resim sanatında Anadolu’ya manzara resimleri açısından değerli bir perspektif sunan İbrahim Çallı gelir. İbrahim Çallı da tıpkı Hoca Ali Rıza gibi, Askeri Ressamlar kuşağına dahil sanatçılardandır. Gençlik yıllarında sanata olan ilgisi ile arkadaşlarıyla birlikte çalışarak kendini geliştirmiştir. Şeker Ahmet Paşa’nın oğlu İzzettin Bey’in yardımları ile Osman Hamdi’nin kurduğu Sanayi-i Nefise’de eğitim görmüştür. Hayatının belli dönemlerinde özellikle maddi açıdan zorluklar yaşayan sanatçı farklı dönemlerde arzuhalcilik (ücret karşılığında mektup, dilekçe yazan kişi) yapmasına karşın sanata ve resme hiçbir zaman küsmemiştir. 

Resimlerinde en çok Anadolu manzara resimlerini işlemiştir. Mustafa Kemal’in de çok sevdiği sanatçı, Atatürk ile bizzat tanışmış, defalarca aynı sofrada oturmuşlar ve Atatürk’ün portrelerini de sık sık yapmıştır. Oldukça aydın ve modern bir kişiliğe sahip olması, Mustafa Kemal’in de en çok sevdiği yönlerinden biridir. Resimde, Anadolu manzara resimleri ve Atatürk portreleri dışında modern cumhuriyet kadınını da sık sık işlemiştir. Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar Türkiye'de kadınlar genellikle toplumda önemli bir rol oynamıyorlardı ve isimleri bile pek anılmıyordu. Ancak Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilerek toplumda önemli bir yer kazandırıldı. Aynı şekilde İbrahim Çallı da, eserlerinde kadınları önemli bir şekilde tasvir ederek Türk resim sanatında kadınlara hak ettikleri değeri verdi.

Bostancı Sahili 1913 - İstanbul - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Halil Paşa ve Empresyonist Tarzda Türk Manzaraları

Empresyonizm, Avrupa’da 19. yüzyılın sonlarına doğru gelişim gösteren sanat akımıdır. Bu sanat akımına bağlı sanatçılar, doğayı bir süre izledikten sonra doğadan uzaklaşarak akıllarında kalan silik görüntüyü resmederler. Empresyonist tarzda, anlar, doğa ve manzara çok önemlidir. Ülkemizde Halil Paşa gibi önemli sanatçılar, Avrupa’da görülen bu izlenimci sanat akımını Türk üslubuna uyarlayarak modern sanatın oluşmasına önemli katkı sağlamışlardır. Halil Paşa, aynı zamanda asker ve Mekteb-i Harbiye’yi kuran, Avrupa’da oldukça ünlü oryantalist ressam Jean Leon Gerome’un atölyesinde çalışmıştır. Çok yönlü entelektüelliği sayesinde Osman Hamdi’nin kurduğu ilk sanat eğitim kurumu olan Sanayi-i Nefise’de de öğretmenlik yapmıştır.

Avrupa’dan aldığı eğitim ile Türk izlenimci sanat üslubunu Türk resim sanatı tarihine sunan ve izlenimci manzara resimleri yapan sanatçı, ülkemizde 1915 ressamlar kuşağına büyük katkıda bulunmuştur. Türk resminde klasikleşen manzara temasını izlenimci üslup ile modern hale getirmiştir. İzlenimci manzara tablolarında peyzajlar, yeşil doğa, mekan, deniz ve kıyı görüntüleri yer almaktadır. Sanatçının eserlerine yakınlaştıkça yağlı boya darbeleri, uzaklaştıkça da net manzara resimleri etkileyici bir şekilde görülür. Bu eserler arasında öne çıkan Halil Paşa’nın Bostancı Sahili 1913 İstanbul isimli tablosuna Tablohane’den erişim sağlayarak kanvas tabloyu inceleyebilir ve dilerseniz satın alabilirsiniz. 

Önceki yazımıza https://www.tablohane.com/blog/sevdikleriniz-icin-ozenle-secilmis-yilbasi-hediye-fikirleri-1234 linkinden ulaşabilirsiniz.

Başlık