Jean Michel Basquiat : Defacement Tablosu

Jean Michel Basquiat : Defacement Tablosu

1983 yılında yapılan Defacement ya da Michael Stewart’ın Ölümü, Jean Michel Basquiat sanatı bakımından önemli eserlerden bir diğeridir. Oldukça sade renklerden meydana gelen resim, çok önemli bir olayı yansıtır. Siyahi ırkçılığa ve polis vahşetine tepki olarak yapılan tablo, birçok figürü bünyesinde barındırır. Ahşap üzerine akrilik ve marker ile yapılan tablonun boyutları 63,5 cm x 77,5 cm şeklindedir. Çok önemli bir olayı bünyesinde barındıran eserde temel olarak sanatçı Michael Stewart’ın yaptığı graffiti tarafından tutuklanmasını konu alır. Tutuklanması sonrasında hastaneye kaldırılan Stewart, on üç gün komada kalmış ve aldığı yaralardan dolayı hayata gözlerini yummuştur. Olay, Basquiat’ın bu durumu yansıtan bir resim yapmasına neden olmuştur. 

Bu olaydan çok fazla etkilenen Jean Michel Basquiat, kendisinin Michael Stewart yerinde olabileceğini ifade etmiştir. Tabloda iki polis karşılıklı bir şekilde durur. Çok net bir şekilde resmedilen polisler, sahip oldukları üniforma sayesinde kendilerini belli eder. Mavi üniformalı ve keskin yırtıcı dişlere sahip olan polislerin ellerinde coplar bulunur. Polislerden biri copu vuracak şekilde geriye doğru tutar. Diğerindeki cop ise dik bir pozisyondadır. Polislerin üzerinde Defacement yazar. Polislerin önünde bulunan gölgeli karakter ise Michael Stewart’tır. İki polis arasında yer alan Stewart’ın simsiyah olması, polis vahşetinden etkilenmesini ifade eder. Resmin farklı noktalarında kırmızı renklerin bulunduğu görülmektedir.

Muhtemelen bu renkler kanı temsil eder. Resimdeki her bir figür ve renk, olayın farklı bir yönünü ifade etmektedir. Bu konuda oldukça başarılı olan resmi iyi okumak, olay hakkında çok daha net bilgi sahibi olmayı mümkün kılar. Jean Michel Basquiat sanatı açısından oldukça önemli olan resim, toplumsal duyarlılığı ifade bakımından da dikkatleri üzerine çekmektedir. Basquiat’ın bu çok önemli eseri satılmadı. Çok az halka sunulan eserin, Keith Haring’in vaftiz kızı ve İtalyan ressam Francesco Clement’in kızı Nina Clemente’ye ait olduğu bilinmektedir. 

Çevresinde gördüğü olayları kendi süzgecinden geçirip yansıtan ünlü ressam, yaptığı bu tabloyla da resim dünyasında ön plana çıkmıştır. Toplumsal bir olayı oldukça etkileyici bir şekilde sunduğunu ifade etmek de olanaklıdır
 

Defacement  Jean-Michel Basquiat

Defacement Tablosu


Başlık