Jean Michel Basquiat : Hollywood Africans Tablosu

Jean Michel Basquiat : Hollywood Africans Tablosu

Jean Michel Basquiat Hollywood Africans adlı tablosunu 1983 yılında yapmıştır. Tuval üzerine akrilik ve yağlı boya şeklinde yapılan tablo, yeni dışavurumculuk sanat akımının bir yansımasıdır. Boyutu ise 210 cm x 210 cm şeklindedir. Şu anda Whitney Amerikan Sanat Müzesinde yer almaktadır. Ressam ve graffiti sanatçısı olan Basquiat, graffiti alanında çok farklı arkadaşlar edindi. Arkadaşlarıyla yaptıkları bir seyahat sırasında çektikleri fotoğraftan esinlenip Hollywood Africans resmini yapan ünlü ressam, tabloda sarı renge ağırlık vermiştir. Altın sarısı rengin hakimiyetinde yapılan resimde mavinin de ağırlıklı olarak kullanılan renklerden bir tanesi olduğunu belirtmek mümkündür.

Jean Michael Basquiat ile ona Los Angelas’ta eşlik etmekte olan arkadaşları Toxic ve Rammelzee’nin otoportesini barındıran ünlü tabloda Basquiat figürünün sağ üst köşesinde ressamın doğum tarihi bulunur. Birçok resminde olduğu gibi bu resminde de çeşitli kelimelere yer vermiştir. Resmin içerisinde farklı anlamlara gelen birçok ifade yer aldığı için bu kelimelere odaklanmak, resmi çok daha iyi analiz etmeyi mümkün kılar. Resimde, Hollywood film yıldızlarının ayak izlerini yansıtan yıldızlar da bulunuyor. Bunun yanı sıra resimde yer alan 1940 sayısı, Oscar kazanan ilk Afroamerikalı Hattie McDaniel’i ifade ediyor olabilir. Ressamın çok özel tablolarından biri olarak sanat dünyasında kendisine yer bulan Hollywood Africans’da “tütün”, “şeker kamışı” gibi ifadeler de bulunuyor. Bu ifadeler, Afroamerikalılara yapılan ayrımcılıkları ifade etmektedir.

Resimde yer alan ifadelerin bazılarının altı çizilidir. Bu ifadelerin önemli olduğunu işaret eden ünlü ressam, her bir figür ile bir şeyleri ifade ettiğini belli eder. Bu nedenle resmi analiz edebilmek resimde yer alan figür ve kelimeleri ayrı ayrı incelemek gerekir.

Resim, New York’ta yer alan Whitney Amerikan Sanat Müzesinin kalıcı koleksiyonları içerisinde yer alır. 2017 yılında ünlü resim, Londra’daki Barbican Center’da sergilenmiştir. Bunun yanı sıra 2020 yılında Boston Güzel Sanatlar Müzesinde sergilendiğini belirtmek mümkündür. Ressamın sanatının en iyi ifadelerinden biri olan ünlü resim, sahip olduğu detaylar ve renkleri ile dikkatleri üzerine çekmiş ve sanat dünyasında özel bir yer edinmiştir.
 

Hollywood Africans  Jean-Michel Basquiat

 

Hollywood Africans Tablosu


Başlık