Jean-Michel Basquiat : Irony of Negro Policeman Tablosu

Jean-Michel Basquiat : Irony of Negro Policeman Tablosu

1981 yılında Jean Michel Basquiat tarafından yapılan Irony of Negro Policeman tablosu, Zenci Polisin İronisi olarak Türkçeye çevrilebilir. Beyaz zemin üzerinde polis üniforması giyen bir figür bulunur. Polisin kafasında bulunan şapka ise bir kafesi andırır. Siyahi polis ve kafasındaki kafese benzeyen şapka, Basquiat’ın o dönemde Afroamerikalıların haklarıyla ilgili inancını temsil eder. Ünlü ressam, Afroamerikalıların kısıtlı hakları olduğunu düşünmüş ve resminde yer alan detaylar ile bu durumu yansıtmaya çalışmıştır. 

Jean Michel Basquiat, resimlerinin büyük bir kısmında siyahi figürlerden yararlandı. Siyahi insanların resimlerde hiçbir zaman tam anlamıyla resmedilmediğine inanan ünlü ressam, bu konu hakkında şöyle söylemiştir: “Siyah insanlar hiçbir zaman gerçekçi bir şekilde resmedilmez.” 

Irony of Negro Policeman adlı eserinde mazlumun zalimin üniformasını giydiğini belirten ünlü ressam, resminde temel ironiyi polis üniforması giyen siyahi karakter ile vermiştir. Yeni dışavurumculuk akımı özelinde çizilen resim, birçok farklı detaya da ev sahipliği yapar. Resim, akrilik ve pastel boyalar ile yapılmıştır. Resmin özünde, Afroamerikalıların hemcinsleri tarafından köleleştirilmesi fikri yatar. Beyaz erkek egemen düzene isyanın sanatsal ifadesi olarak da düşünülebilen resim, birçok detayıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. 

Ressam, ünlü resminde kendi ırkını da eleştirmiş olup bu konuda çeşitli detaylara resimde yer vermiştir. Resmin merkezinde koskocaman yer alan siyah figür, tuvalin tamamını kaplamış durumdadır. Jean-Michel Basquiat sanatı yansıtma konusunda oldukça başarılı olan resim, oldukça ilgi çekici detaylara ev sahipliği yapıyor. Yetişkin bir figürü temsil ediyor görünse de temel figür, çocuksu detaylara da sahiptir. 

Polisin yüzünde aynı zamanda bir maskenin yüzü de görülür. Yetkililere karşı cesur bir ifade takınan ana karakter, doğal bir görünüme sahip değildir. Polisin kafasında yer alan kafes görünümündeki şapka, polisi adeta hapseder. Kafes, aslında otoriteyi temsil eder. Şapka, siyah renkten oluşmamıştır, rengarenk bir görüntüye sahiptir. Yeni dışavurumcu ressamın sanatsal fikirlerini en iyi yansıttığı eserlerinden biri olan Irony of Negro Policeman, resimde kullanılan renkler ve figürler itibarıyla oldukça değerlidir. Ressamın birçok konu hakkındaki fikirlerini yansıtan resim, ahşap üzerine yapılmıştır. 122 cm x 183 cm boyutlarındadır.  

Irony of Negro Policeman  Jean-Michel Basquiat

Irony of Negro Policeman


Başlık