Jean-Michel Basquiat Kimdir? Hayatı, Eserleri ve Tabloları

Jean-Michel Basquiat Kimdir? Hayatı, Eserleri ve Tabloları

Jean-Michel Basquiat, uluslararası bilinirliğe sahip ilk Afroamerikan ressamdır. Yeni dışavurumcu ressam olan Basquiat, aynı zamanda Amerikalı graffiti sanatçısıdır. Birçok eseriyle ünlenen ressam, kariyer hayatında ilk olarak graffiti sanatçısı olarak dikkatleri üzerine çekti. Kariyer hayatının belirli bir döneminde ise (1980 itibarıyla) yeni dışavurumcu tablolar oluşturdu. Sokaklarda yaşantısını sürdüren ve farklı işler yapan Basquiat’ın en ünlü tabloları şu şekildedir:


•    Irony of Negro Policeman 
•    Untitled (Skull)
•    Boy and Dog in a Johhnypump 
•    Defacement
•    Hollywood Africans 

Jean Michel Basquiat Kimdir?

 

Jean-Michel Basquiat sanatı ve eserleriyle ünlenmiş 20. yüzyıl sanatçılarından bir tanesidir. Oldukça ilginç bir hayata sahip olan sanatçı, 22 Aralık 1960 tarihinde New York Brooklyn’de dünyaya geldi. Sanatçı, Haiti ile Porto Riko göçmeni bir çiftin oğludur. 1978 yılında hem ailesi hem de okulunu terk etti ve çok farklı bir yaşantı içerisine girdi.

Sanatçı olarak tanınmadan önce farklı işlerde çalışarak geçimini sağlamaya çalıştı. SAMO takma adı ile graffitiler yapmaya başlayarak kendini graffiti alanında geliştirdi. O dönem arkadaşlarından biri olan Al Diaz ile güney Manhattan sokaklarından yaptığı graffitiler sayesinde çevresinde ün kazandı. 

Kariyer hayatındaki en önemli durak noktalarından biri, hiç şüphesiz ki garsonluk yapmasıdır. Garson olarak çalıştığı bir mekânda Gina ile karşılaştı. Gina’nın bir resmini, masalardan bir tanesinin üzerine çizmesi ise bir süre sonra işinden çıkarılmasına neden oldu. Gina ile tanışması, kariyer hayatının en önemli durak noktalarından bir tanesidir. Çünkü Gina, Jean-Michel Basquiat sanatı için doğrudan etkileyicilerden biri oldu. 

Jean-Michel Basquiat sanatı açısından bir diğer önemli durak noktası ise ressam olarak tanınmaya başladığı 1980 Haziran’ıdır. The Times Square Show adlı sergiye katılan ressam, burada ressam olarak dikkatleri üzerine çekmeye başladı. 1981 yılında ise Artforum dergisinde The Radiant Child adlı tablosu basıldı. Bu sayede uluslararası anlamda ressam olarak ön plana çıktı ve resimleri farklı sergilerde sergilendi. 

Bir süre sonra sanatını geliştiren Basquiat, yeni dışavurumcu ressamlardan biri oldu. Yıl 1982’ydi. O dönemde yeni dışavurumcu akımı özelinde resimlerini oluşturan ressamlardan diğerleri David Salle, Julian Schnabel, Francesso Clemente ve Enzo Cucchi’dir. Amerikalı ressam Andy Warhol ile arkadaş olan ressam, Warhol’un ölümünden oldukça fazla etkilendi. 

12 Ağustos 1988 tarihinde 27 yaşında iken hayata gözlerini yuman Basquiat, arkasında pek çok önemli resim ve graffiti bıraktı. 

Jean Michel Basquiat Eserleri

Sanatıyla dikkatleri üzerine çeken Jean Michel Basquiat, birçok eseriyle ün kazanmış bir ressamdır. Ünlü ressamın Dustheads adlı eseri 2013 yılında 48.8 milyon dolara satıldı. Bir diğer eseri olan İsimsiz ise 110.487,500 ABD dolar gibi yüksek bir meblağ ile satışa sunuldu. Hong Kong’da düzenlenen müzayede Warrior adlı eseri 41,8 milyon dolara alıcı bulmuş olup ressamın pek çok önemli eseri dünya çapında ünlendi. 

Jean Michel Basquiat Tabloları

Jean Michel Basquiat hayatı kadar sanatı da oldukça merak edilen bir konudur. 27 yaşında hayata veda etmesine rağmen çok önemli eserleriyle sanat dünyasında hâlâ hatırlanan isimlerden biri olan Basquiat’ın pek çok eseri yüksek meblağlardan alıcı buldu. Birçok eseri bulunan ünlü ressamın eserlerinden bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

•    Untitled (1982)
•    Warrior (1982)
•    Untitled (Boxer) (1982)
•    Hollywood Africans (1983)
•    50 cent Piece (1983)
•    In This Case (1983)
•    Irony of Negro Policeman (1981)
•    Bird on Money (1981)
•    Logo (1984)

Irony of Negro Policeman Tablosu

1981 yılında Jean Michel Basquiat tarafından yapılan Irony of Negro Policeman tablosu, Zenci Polisin İronisi olarak Türkçeye çevrilebilir. Beyaz zemin üzerinde polis üniforması giyen bir figür bulunur. Polisin kafasında bulunan şapka ise bir kafesi andırır. Siyahi polis ve kafasındaki kafese benzeyen şapka, Basquiat’ın o dönemde Afroamerikalıların haklarıyla ilgili inancını temsil eder. Ünlü ressam, Afroamerikalıların kısıtlı hakları olduğunu düşünmüş ve resminde yer alan detaylar ile bu durumu yansıtmaya çalışmıştır. 

Jean-Michel Basquiat - Irony of Negro Policeman

 

Untitled (Skull) Tablosu
Jean Michel Basquiat tarafından yapılan tablolardan bir diğeri de Untitled (Skull) olarak adlandırılan eserdir. İsimsiz (Kafatası) olarak Türkçeye çevrilebilen resim, 1981 yılında yapılmıştır. Farklı renkleri ve figürleri bünyesinde barındıran resim, birçok detaya da ev sahipliği yapar. Tuval üzerine akrilik ve yağlı boya ile yapılan resim, yeni dışavurumculuk akımının özelliklerini bünyesinde barındırır. Birçok eserini hızlı bir şekilde yapmış olan ünlü ressam, bu resmini birkaç ay içerisinde ancak bitirebilmiştir.

Skull with Blue Jean-Michel Basquiat Kanvas tablosu

 

Boy and Dog in a Johnnypump Tablosu

Tuval üzerine yağlı boya tekniği ile 1982 yılında yapılan resim, Jean Michel Basquiat sanatı açısından önemlidir. Yeni dışavurumculuk akımını temsil eden resimler arasında yer alan Boy and Dog in a Johnnypump, 240 cm x 420 cm’lik bir boyuta sahiptir. Chicago Sanat Enstitüsünde bulunan resim, açık renklerin hâkim olduğu tablolar arasında yer alıyor. Ünlü sanatçının İsimsiz adlı eserinden sonra en pahalı ikinci resmi olan Boy and Dog in a Johnnypump, 2020 yılında 100 milyon doların üzerinde bir fiyata satın alarak dikkatleri üzerine çekmiştir. 

Boy and Dog in a Johnnypump Jean-Michel Basquiat Kanvas tablosu

 

Defacement Tablosu

983 yılında yapılan Defacement ya da Michael Stewart’ın Ölümü, Jean Michel Basquiat sanatı bakımından önemli eserlerden bir diğeridir. Oldukça sade renklerden meydana gelen resim, çok önemli bir olayı yansıtır. Siyahi ırkçılığa ve polis vahşetine tepki olarak yapılan tablo, birçok figürü bünyesinde barındırır. Ahşap üzerine akrilik ve marker ile yapılan tablonun boyutları 63,5 cm x 77,5 cm şeklindedir. Çok önemli bir olayı bünyesinde barındıran eserde temel olarak sanatçı Michael Stewart’ın yaptığı graffiti tarafından tutuklanmasını konu alır. Tutuklanması sonrasında hastaneye kaldırılan Stewart, on üç gün komada kalmış ve aldığı yaralardan dolayı hayata gözlerini yummuştur. Olay, Basquiat’ın bu durumu yansıtan bir resim yapmasına neden olmuştur. 

Defacement Jean-Michel Basquiat Kanvas tablosu

 

Hollywood Africans Tablosu

Jean Michel Basquiat Hollywood Africans adlı tablosunu 1983 yılında yapmıştır. Tuval üzerine akrilik ve yağlı boya şeklinde yapılan tablo, yeni dışavurumculuk sanat akımının bir yansımasıdır. Boyutu ise 210 cm x 210 cm şeklindedir. Şu anda Whitney Amerikan Sanat Müzesinde yer almaktadır. Ressam ve graffiti sanatçısı olan Basquiat, graffiti alanında çok farklı arkadaşlar edindi. Arkadaşlarıyla yaptıkları bir seyahat sırasında çektikleri fotoğraftan esinlenip Hollywood Africans resmini yapan ünlü ressam, tabloda sarı renge ağırlık vermiştir. Altın sarısı rengin hakimiyetinde yapılan resimde mavinin de ağırlıklı olarak kullanılan renklerden bir tanesi olduğunu belirtmek mümkündür.

Hollywood Africans Jean-Michel Basquiat Kanvas tablosu

Jean-Michel Basquiat


Başlık