John William Godward Kimdir ? Hayatı, Eserleri ve Tabloları

John William Godward Kimdir ? Hayatı, Eserleri ve Tabloları

John William Godward, Neo-Klasik sanat akımı içerisinde resim yapan İngiliz ressamdır. Resimlerinde daha çok Antik Yunan ve Roma Dönemlerine ait detayları ortaya koymuştur. Genellikle resimlerinde kadınları model olarak kullanmıştır; bunlardan bazıları giyinikken bazıları yarı giyinik ya da çıplaktır.

Ailesi ressam olmasını istemese de kendisini bu alanında geliştiren Godward, hafızalara kazınan birçok yapıta imza atmıştır. Peki, John William Godward kimdir, eserleri nelerdir ve ünlü tabloları hakkında neler söylenebilir?

John William Godward'ın Hayatı

Neo-Klasik akım içerisinde çalışmalarda bulunan ve yaptığı göz alıcı resimlerle sanat dünyasında ilgileri üzerine çeken John William Godward, 9 Ağustos 1861 tarihinde İngiltere Wimbledon’da dünyaya gelmiştir. Beş çocuğun en büyüğü olan Godward, babası John ve büyükbabası William’ın ismini alarak 17 Ekim 1861 tarihinde vaftiz edilmiştir.

Godward, küçük yaşlardan itibaren sanata ilgi duyan bir isim olmuştur. Fakat babası, Godward’ın sanata ilgi duymasını onaylamamıştır. Bu duruma rağmen ünlü ressam, Mimari Tasarım Eğitimi alarak kendisini resim alanında geliştirmeye başlamıştır. 1887 yılında Kraliyet Sanat Akademisi'yle tanışma imkânı bulan John William Godward, yaptığı resimleri de sergileyerek sanat yolculuğunda profesyonel adımlar atmıştır. 

Ayrıca Neo-Klasik akımın öncü isimlerinden biri olan Sir Lawrence Alma-Tadema ile tanışan ve çalışmalarını çok daha etkili bir şekilde sürdürme şansı elde eden Godward, aynı zamanda sosyalleşmeye başlamıştır. Bu durum, sanatına da katkı sağlamıştır. Ayrıca ilk sanat eğitimini Sir Lawrance Alma-Tadema’dan almıştır. Özellikle ilk çalışmalarında bu ünlü ressamın etkisinin yoğun bir şekilde kendisini belli ettiğini söylemek mümkündür.

Sanatını efektif şekilde sürdürmeye başlayan Godward, Neo-Klasikçi bir sanatçı olan Henry Ryland ile resim atölyesi açmıştır. 1904 yılında İtalya’ya giden ve 1912 yılında resimlerine modellik yapan bir kadın ile Roma’daki Villa Borghese bahçelerinin yakınında yer satın almıştır. 80 bin metrekarelik bir alan üzerine çok özel bir yapı inşa ettiren Godward, sanatçı komününe dönüşen bu alanda uzun süre hayatını sürdürmüştür.

Fakat bir süre sonra İtalya’da yaptığı resimleri satmakta zorlanan ünlü ressam, İngiltere’ye dönmüştür. 13 Aralık 1922 tarihinde 61 yaşındayken İngiltere’deki stüdyosunda intihar etmiş ve geride Neo-Klasik eserler bırakmıştır. 

John William Godward'ın Eserleri

John William Godward eserleri oldukça ünlüdür ve Neo-Klasik etkide yapılmıştır. Resimlerinin büyük bir kısmında Antik Yunan ve Roma giyim kuşamını ön plana çıkararak romantik bir atmosfer oluşturmuştur. Böylece birçok resminde oldukça gerçekçi detaylara yer vermiştir. Bu nedenle yapıtlarının fotoğraf kalitesinde olduğunu söylemek olanaklıdır.

Resimlerinin bir kısmında yarı çıplak ve tamamen çıplak kadınlara yer verdiğini gözlemlemek mümkündür. Ayrıca Sir Lawrence Alma-Tadema ile tanıştıktan sonra ünlü ressamdan etkilenerek onun etkisinde çeşitli yapıtlar ortaya koymuştur. Resimlerinde canlı renkler kullanan Godward, bu sayede gerçekçi izlenimleri çok rahat ortaya çıkarmıştır. 

John William Godward eserleri oldukça fazla olmakla birlikte tarih sırasına göre şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

•    Waiting for an Answer (1889)
•    The Flowers of Venus (1890)
•    The Sweet Siesta of a Summer Day (1891)
•    The Engagement Ring (1891)
•    Far Aways Thoughts (1892)
•    A Classical Beauty (1892)
•    Girl with a Mirror (1892)
•    The Betrothed (1892)
•    Idle Memonts (1895)
•    The Muse Erato at her Lyre (1895)
•    The Bouquet (1899)
•    The Delphic Oracle (1899)
•    Idleness (1900)
•    The Favourite (1901)
•    Sweet Dreams (1901)
•    Girl in Yellow Drapery (1901)

Her bir eseri ile dikkatleri üzerine çeken ve özellikle modern sanatın yükselişe geçtiği döneme kadar ön planda kalan Godward, Neo-Klasik eserleriyle tanınmıştır.

John William Godward'ın En Ünlü Tabloları

Birçok eserinde belli bir tema üzerinden hareket eden ve kadınları model olarak seçen John William Godward, pek çok tablosuyla ünlenmiş bir isimdir. Özellikle When the Heart is Young, Idleness, Athenais ve Dolce Far Niente tablolarıyla ünlenen ressam, her bir eserinde benzer bir sanat anlayışını ön plana çıkarmıştır.

When the Heart is Young tablosu, çok özel detaylara sahiptir. Bir kadının gözlerindeki özlemin canlı renklerle resmedilmesiyle ortaya çıkan resim, Neo-Klasik detaylarıyla da dikkatleri üzerine çeker. Resimde modelin her bir kıvrımı, bir fotoğraf gerçekliğiyle yansıtılmıştır. Bunun yanı sıra Idleness tablosu, Neo-Klasik çizgilerle yapılmış bir başka resimdir. Eski dönemlerden kalma bir elbise içerisindeki bir kadının resmedildiği tabloda var olan her şey bütün detaylarıyla kendilerine resimde yer bulmuştur. 

John William Godward eserleri içerisinde yer alan Athenais, Godward duyarlılığını yansıtan çok özel bir tablodur. Eski dönemlerden kalma giysileriyle resimde kendisine yer bulan model, yarı giyiniktir. Yine bütün detaylarıyla resimde yer alan bir kadının ön plana çıktığını gözlemlemekteyiz. Romantik bir havası da bulunan tablo, dikkatleri üzerine çeken detaylarıyla ön plana çıkar. 

Godward duyarlılığını bünyesinde barındıran bir diğer yapıt ise Dolce Far Niente tablosudur. Bu resimde de ünlü ressamın modeli bir kadındır. Arkasında benzersiz bir manzara bulunur. Manzaranın önünde uzanmış bir kadın görüntüsü vardır. Yine romantik bir atmosferin hissedildiği yapıt, Godward çizgisine uygun bir tablo olma özelliğindedir.

John William Godward When the Heart is Young Tablosu

John William Godward eserleri içerisinde yer alan When the Heart is Young tablosu, çok özel resimler arasında yer alır. Godward yapıtlarının büyük bir kısmında görülen kadın teması üzerinden resmin şekillendirildiğini ifade etmek olanaklıdır. Viktorya Dönemi Neo-Klasik etkisinin ışığında yapılan resimde, Godward tarzı ön planda yer alır. Bir fotoğraf gerçekçiliğiyle yapılmış ve her detayıyla sanat dünyasında kendisine özel bir yer edinmeyi başarmıştır. Bu tablo hakkında daha fazla bilgiye https://www.tablohane.com/blog/john-william-godward-when-the-heart-is-young-tablosu-1164 linkinden ulaşabilirsiniz.

John William Godward - When the heart is young tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

John William Godward Idleness Tablosu

John William Godward eserleri içinde yer alan ve her bir detayıyla ilgileri üzerine çeken bir diğer resim de Idleness adlı tablodur. Yapıtın odak noktasında bir kadın bulunmaktadır. Belki de ünlü ressamın tablolarını kadın model üzerinden yorumlamak çok daha doğru olacaktır. Çünkü resimlerinin büyük bir kısmında benzer modeller yer alır ve huzuru çağrıştırır. Bu tablo hakkında daha fazla bilgiye https://www.tablohane.com/blog/john-william-godward-idleness-tablosu-1165 linkinden ulaşabilirsiniz.

John William Godward Idleness Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

John William Godward Athenais Tablosu

Ünlü ressamın dikkat çeken resimlerinden bir diğeri de Athenais tablosudur. Yine bir kadın model üzerinden yapılan resim, çok canlı renklerle zenginleşmiştir. Farklı renkler yapıtta kendisine yer bulsa da kırmızının ağırlıkta olduğunu görmekteyiz. John William Godward eserleri kapsamında yer alan Athenais, Antik Yunan detaylarıyla ön plana çıkar. 

Godward’ın pek çok resminde olduğu gibi bu resminde de model üzerinde yer alan elbisenin rengi diğer renklerin bir adım önündedir. Burada da kırmızının ağırlıkta olduğunu görmek mümkündür. Kırmızı temelde yer almakla birlikte kırmızı ile uyumlu renklere de yer verilmiştir. Ayrıca resim, adeta renklerin dansına sahne olur. Bu tablo hakkında daha fazla bilgiye https://www.tablohane.com/blog/john-william-godward-athenais-tablosu-1166 linkinden ulaşabilirsiniz.

John William Godward - Athenais Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

John William Godward Dolce Far Niente Tablosu

Dolce Far Niente, John William Godward eserleri içerisinde yer alan ve detaylarıyla dikkatleri üzerine çeken bir resimdir. 1904 yılında yapılan ve Godward duyarlılığını bünyesinde barındıran resim, yine bir kadın figürüne sahiptir. Resimde yer alan kadının uzak bir hatıranın özlemini çektiğini söylemek olanaklıdır. 

Bir süs havuzu önünde uzanmış olan kadın, üzerinde yer alan kıyafetlerin belirginliği ile resimdeki ana figür olarak düşünülebilir. Diğer resimlerine oranla daha fazla detaya ev sahipliği yapan resimde arka tarafta otların bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu tablo hakkında daha fazla bilgiye https://www.tablohane.com/blog/john-william-godward-dolce-far-niente-tablosu-1167 linkinden ulaşabilirsiniz.

 John William Godward  Dolce Far Niente - Hiçbir şey Yapmamanın Tatlılığı

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.


Başlık