John William Waterhouse: Ophelia Tablosu

John William Waterhouse: Ophelia Tablosu

John William Waterhouse: Ophelia

Pek çok sanatçı, Hamlet’ in babasını öldürüp onu terk etmesinden sonra deliye dönen Hamlet’ in trajik kahramanı Shakespeare’ in Ophelia’ sını çizdi. Peter Trippi’ ye göre, birçok Victoria sanatçısı onu ‘’ kadın kırılganlığının ve kaçırılan fırsatların’’ sembolü olarak kullandı. Birçok sanatçı Ophelia’ nın sulu ölüm sahnelerini tasvir etmiştir. Sanatçı John William Waterhouse, Ophelia’ nın üç versiyonunu çizmiştir ve bu çizimlerin hepsi de onu ölümünden önce çeşitli aşamalarda tasvir etmiştir.

Ophelia Tablosu Kimin 

John William Waterhouse ilk Ophelia’ sı 1889’ da tarlada yatan, saçı ve elbisesi darmadağın bir biçimde izleyiciye yandan bakan bir kadın tasvir edilmiştir. Sanatçı, Ophelia’ yı manzarasıyla etkili bir şekilde bütünleştirmiş, saçlarına ve ellerine çiçekler dolamış. Ne yazık ki başının eğik olması ve boş bakışları, düşüncelerini belirlemeyi zorlaştırıyor. Arka planda, konunun kimliğini bilmeyen bir izleyici için algılaması kadar zor olan bir akış resmedilmiştir.

Ophelia Tablosu Ne Zaman Yapıldı?

John William Waterhouse ‘un 1894 versiyonu, Ophelia’ yı bir kütüğün üzerine oturtuyor ve ölümünden önceki son anlarda bir zambak havuzuna uzanıyor. Gösterişli elbisesi doğal çevresiyle güçlü bir tezat oluşturuyor, ancak Waterhouse bir kez daha kucağına ve saçına çiçekler yerleştirdi ve onu doğal ortamına bağladı. Karanlık suya bakıyor, izleyiciye onun garip bir şekilde ciddi yüzünün bir profil görüntüsünü veriyor. Waterhouse’ un 1910’ daki son Ophelia tasviri açık ara en dramatik olanıdır. Diğerlerinde olduğu gibi, çiçeklerle ve uzun kırmızımsı kahverengi saçlarla süslemiştir. Fakat bu Ophelia diğer iki temsilden büyük ölçüde farklıdır. Waterhouse bu resimde çok daha olgun ve kadınsı bir Ophelia tasvir ediyor.

Ophelia Tablosunun Anlamı

Waterhouse Ophelia resimlerinde kullanılan bakire beyaz elbisenin ve kız çocuğu figürünün yerini mavi ve koyu kırmızı elbiseli şehvetli bir gen kadın alıyor. Resimsel alanın çoğunu kaplayan ön planda duruyor ve doğrudan izleyiciye bakıyor. Waterhouse tarafından yapılan Ophelia’ nın üç tasviri, ölümüne yol açan anların bir ilerlemesini oluşturur. İlkinde, çok arkasında dere ile bir tarlada yatan genç. İkincisi, suya daha yakın oturan, ancak yine de gelecekteki kaderinden ve izleyiciden uzak görünen biraz daha yaşlı bir Ophelia’ yı tasvir ediyor.  Ophelia’  ın son resmi, konuyu sadece izleyici ile değil, aynı zamanda önündeki seçimle de yüzleşen olgun bir kadın olarak tasvir ediyor.

John William Waterhouse: Ophelia Tablosu

Ophelia Tablosu


Başlık