Leonardo da Vinci : Vitruvius Adamı Tablosu

Leonardo da Vinci : Vitruvius Adamı Tablosu

Leonardo da Vinci, sanat ve bilim dünyasının en önemli isimlerinden biridir. arasında Vitruvius Adamı tablosu ile insan vücudunun doğayla olan mükemmel uyumunu sergilemiştir. Bu eserde Da Vinci altın oran adamı kavramını, Vitruvius’un özgün ölçülerine uygun bir şekilde yeniden yorumlamıştır. Altın oran Leonardo da Vinci eserlerinde sıkça rastlanan bir temadır. Bu tablo, sanatın yanı sıra matematik, anatomii ve geometri gibi disiplinleri bir araya getirerek bilimin ve sanatın birleşim noktasını oluşturur. Eser, Rönesans döneminde sanat ve bilimdeki yenilikçi düşünceyi temsil eder ve Leonardo da Vinci'nin döneminde de çokça ilgi görmüştür.

Tablo, insan bedeninin oranlarına ve simetrisine odaklanarak ideal insan formunu ve vücudun mükemmel oranlarını keşfetmeye çalışır. Vitruvius Adamı ölçüleri, bu eserde adeta can bulur. Da Vinci’nin bu mükemmeliyetçi yaklaşımı sayesinde izleyicilere sanatla bilim arasındaki uyumu gösterir.

Vitruvius Adamı Tablosu İncelemesi

Tablonun 1492 yılında yapıldığı düşünülür. Tam olarak bir tablo olmamakla birlikte Vitruvius Adamı, da Vinci’nin notları arasında bulunmuştur. Tablo, antik Roma döneminde yaşayan ünlü yazar ve mimar Marcus Vitruvius Polilio’yu sembolize etmektedir. Geometrik bir arka planı olduğu açık biçimde anlaşılan tabloda, da Vinci’nin çeşitli matematiksel ifadeleri yansıtmayı amaçladığı düşünülmektedir. 

Tablonun tam merkezine konumlandırılan Vitruvius, hareket dolu bir görünüme sahiptir. Tabloda Vitruvius’un yüz hattının dışında kol ve bacaklarından ikişer tane olduğu gözlemlenir. Da Vinci Vitruvius’a hareket kazandırmak istemiştir. Bununla birlikte resmin sağ ve sol bölümlerinde yer alan notlar dikkat çekicidir. 

Da Vinci, yaşamının hemen tamamında geometri ve matematiğe yüksek düzeyde ilgi duymuş, daima hesaplamalar yapmıştır. Da Vinci’nin ilgi duyduğu bir diğer önemli uğraşı da orantı olmuştur. Evrenin sıralarını arayışında ona en çok yardımcı olan şey da tam olarak oranlar üzerindeki bu ilgisidir. Eserde, Vinci’nin oranlamaya olan ilgisi açık biçimde gözlemlenir. 

Resmin sağ ve sol bölümünde yer alan notlar tamamen orantıyla ilgilidir. Tüm bu özeliklerinden dolayı Leonardo da Vinci’nin eserleri arasında en önemlilerinden biri olan Vitruvius Adamı tablosu; “İnsanların Oranı” ya da “Oranların Kanunu” olarak da anılır. Resmin bir diğer önemli özeliği de da Vinci’nin insan, doğa ve oran üzerindeki incelemelerine ve düşüncelerine paralellik taşıyor olmasıdır. 

Da Vinci bu resimle insan ve doğayı birbiriyle bütünleştirmeyi hedeflemiştir. Dolayısıyla bu resim, onun anatomiye yüksek düzeyde ilgi duyduğu dönemlerden miras kalmıştır. Eser, her köşesi ve detayıyla da Vinci’nin en önemli eserlerinden biridir. Hatta sadece Leonardo’nun değil, özellikle Rönesans döneminin en çarpıcı sanat ürünlerinden biri olmuştur. Ayrıca, tablo çoğunlukla sadece bir sanat eseri olarak anılmaz. Birçok yoruma ve değerlendirmeye göre eser; bilim ve sanatın kesiştiği ortak bir üründür.

Leonardo da Vinci’nin eserlerine sahip olmak için Tablohane’nin geniş ürün yelpazesini ziyaret edebilirsiniz. Dilediğiniz boyut ve çerçeve seçimiyle de dekorasyonunuzu renklendirebilirsiniz.


The Vitruvian Man 1498 - Vitruvius Adamı tablosunu TabloHane.com dan ölçü ve çerçeve seçeneklerini seçerek satın alabilirsiniz. Bu işlem için "Satın Al" butonuna tıklayarak ürün sayfasından sepetinize ekleyebilirsiniz.

Satın Al


Başlık