Osman Hamdi Bey : Kur’an Okuyan Kadın Tablosu 

Osman Hamdi Bey : Kur’an Okuyan Kadın Tablosu 

Osman Hamdi Bey tabloları arasında yer alan eserlerden biri de “Kur’an Okuyan Kadın” ya da “Kur’an Okuyan Kız” adıyla anılan tablodur. Tablo, Osman Hamdi tarafından 1880 yılında oluşturulmuştur. Erken dönem eserlerinden biri olarak kabul edilse de imgelem açısından oldukça zengindir. Ayrıca Kur’an Okuyan Kadın Tablosu, Osman Hamdi’nin yeteneklerini gösterme açısından da önemli bir yere sahiptir. 

Tablonun merkezinde Kur’an okumak üzere hazırlanan ya da okumaya başlayan genç bir kadın tasvir edilmiştir. Genç kadının tek ışık kaynağı ise tabloda açık biçimde görüleceği üzere penceredir. Yine aynı pencerede havanın rengi, genç kadının sabahın erken saatlerinde Kur’an okumaya başladığını gösterir. Kadının başı klasik tasvirlerin aksine yarım açık konumundadır ve saçlarının ön bölgesi görünür. 

Kur’an Okuyan Kadın tablosu, aynı zamanda bir Türk ressamı tarafından yapılan ve en yüksek değerle satışa sunulan eser olma özelliğini bünyesinde barındırır. Tablo, 2019 yılının eylül ayında Bonhams Müzaye Evi’nde yapılan bir açık arttırmada tam 6.3 milyon Steriline alıcı bulmuştur. Osman Hamdi’nin sanatsal perspektifi ve resim sanatını kullanma biçimi açısından da Kur’an Okuyan Kadın Tablosu kesinlikle incelenmeye değer bir eserdir.

Kur’an Okuyan Kadın Tablosunun İncelemesi

Tabloda Osman Hamdi’nin gölge renk ve ışık gibi resim sanatının en önemli üç unsurunu herhangi bir oyuna başvurmadan kullandığı gözlemlenebilir. Tabloda yer alan tüm detaylar, eserin bütünlüğünü koruyacak şekilde konumlandırılmıştır. Tablonun merkezindeki kadının giysileri, Kur’an’ın üzerinde durduğu rahle ve duvar bordürü gibi detaylar kompozisyon bütünlüğüyle izleyiciye sunulmuştur. 

Ayrıca tablo, Osman Hamdi’nin Selçuklu sanatına olan ilgisini de açık biçimde gösterir. Oldukça gerçekçi içeriğiyle ön plana çıkan tablo, minimalist detaylarla oluşturulmuştur. Başı yarı açık konumda resmedilen kadın, konformist bir imgelem oluşturur. Her ne kadar oryantal detaylara bu tabloda da yer vermiş olsa da Osman Hamdi, büyük oranda Avrupai çizgileri ön plana çıkarmayı da başarmıştır. 

Osman Hamdi Bey eserleri arasında yer alan bu tablo, aynı zamanda anlamsal içeriği bakımından da oldukça etkileyicidir. Tablonun anlamsal perspektifi, insanın iç dünyasına uzanan derinlikli bir yolculuğun tasvir edilmesi üzerinedir. Hareket yoğunluğunun neredeyse hiç olmadığı, son derece sade, durağan ve minimalist bir içeriğe sahip olan tablo, insanın kendisiyle gerçekleştirdiği temaşa sürecini aktarır. 

Kur’an detayı insanın sadece kendisine odaklanmasından çok daha öteye gittiğini de gösterir. Osman Hamdi Bey bu tablosu ile, günün en önemli anlamlı bölümü olan sabah saatlerinde insanın tanrı ile kurduğu tekamüle de atıfta bulunur. Kadın, iç huzuruna odaklanarak dünyevi öğelerden uzaklaşmış ve tanrısal aydınlanmanın kıyılarında konumlanmıştır. 

Osman Hamdi Bey’in eserlerine sahip olmak için siz de Tablohane’nin eşsiz koleksiyonunu ziyaret edebilir, ev dekorasyonunuza uygun boyutlarda siparişinizi oluşturabilirsiniz.


Kur'an Okuyan Kız tablosunu TabloHane.com dan ölçü ve çerçeve seçeneklerini seçerek satın alabilirsiniz. Bu işlem için "Satın Al" butonuna tıklayarak ürün sayfasından sepetinize ekleyebilirsiniz.

Satın Al


Başlık