Paul Gauguin: Nereden Geliyoruz? Neyiz? Nereye Gidiyoruz? Tablosu

Paul Gauguin: Nereden Geliyoruz? Neyiz? Nereye Gidiyoruz? Tablosu

Paul Gauguin: Nereden Geliyoruz? Neyiz? Nereye Gidiyoruz?

Paul Gauguin’ in bize birden fazla soru yönelttiği tablosu Nereden Geliyoruz? Neyiz? Nereye Gidiyoruz? Tablosunda bir ada manzarası boyunca düzenlenmiş çok sayıda insan, hayvan ve sembolik figür bulunmaktadır. Arka planda deniz ve Tahiti’ nin volkanik dağları görülmektedir. Paul Gauguin’ in en büyük tablosu ve en iyi eserlerinden biridir.

Ressamın bu tablosu Tahiti adasında yaşarken oluşturduğu boyalı manifestosunu temsil etmektedir. Fransız asıllı sanatçı 1880’ lerin başında borsa simsarı olarak kariyeri başarısız olduktan sonra kendi keyfi için resim yapan biri olmaktan profesyonel olmaya geçiş yapmıştır.

Nereden Geliyoruz? Neyiz? Nereye Gidiyoruz? Tablosu Kimin

Ünlü Fransız asıllı ressam Paul Gauguin Nereden Geliyoruz? Neyiz? Nereye Gidiyoruz? tablosunu 1897 ve 1898 yılları arasında boyamıştır. Ressamın büyük kişisel kriz döneminde Tahiti’ de yaratılmıştır. Paris’ te tanınma ve başarı elde etmek için mücadele eden Gauguin, 1895 yılında kalıcı olarak Tahiti’ ye taşınmıştır. Hastalık ve artan borçları nedeni ile akıl sağlığı bozulmuştur. Bunun yanı sıra kızı zatürreden öldüğünü öğrenen ressam Nereden Geliyoruz? Neyiz? Nereye Gidiyoruz? sanatsal fikirlerinin bir özeti olan başyapıttır.

Nereden Geliyoruz? Neyiz? Nereye Gidiyoruz? Tablosu Ne Zaman Yapıldı?

Aralık 1897 yılında Paul Gauguin kendini öldürmeye karar verdi. Hasta ve perişandı, tıbbi tedavi için yeterli parası yoktu, borçluydu ve ona borçlu olanlar tarafından terk edildi. Tropik cenneti başarısız olmuştu. Ölmeden önce büyük ve vasiyet niteliğindeki tablosunu çizmeye karar verdi. Tüm gücünü tek bir enerji patlamasında toplayarak bu muhteşem eseri ortaya koydu.

Nereden Geliyoruz? Neyiz? Nereye Gidiyoruz? Tablosunun Anlamı

Paul Gauguin’ in muhteşem tablosunda sağda, aşağıda uyuyan bir bebek ve oturan üç kadın. Mor giyinmiş iki figür birbirine düşüncelerini anlatıyor. Bilerek bakış açısını bozan, kolunu havaya kaldıran ve şaşkınlıkla bu ikisine bakan devasa çömelmiş figür. Kaderlerini düşünmeye cüret eden insanlar, ortada bir figür meyve topluyor. Bir çocuk yanında iki kedi ve beyaz bir keçi her iki kolunu gizemli ve ritmik bir şekilde kaldıran bir idol öteyi gösteriyor gibi görünüyor. Çömelmiş bir kız dinliyor gibi görünmekte. Son olarak ölüme yaklaşan yaşlı bir kadın, uzlaşmış gibi görünüyor ve düşüncelerine teslim olmuş.

Paul Gauguin  Nereden geliyoruz ? Neyiz ? Nereye gidiyoruz ?

 

Paul Gauguin: Nereden Geliyoruz? Neyiz? Nereye Gidiyoruz?


Başlık