Pieter Bruegel: Ölümün Zaferi Tablosu

Pieter Bruegel: Ölümün Zaferi Tablosu

Pieter Bruegel 1562’de Ölümün Zaferini çizdi. Büyük resimlerin çoğu gibi, ahşap paneller üzerine yağlı boyalar ile yaptı. Resim bir azizin kulübesini ya da derin bireyin masasını süsleyen kafatası gibi ölümlülüğün hatırlatıcısıdır. Pieter Bruegel daha önce manzaralar, kalabalık sahneler ve türler ürpertici savaşlar çizmişti. Ölülerin mezarlarından dirildiği, şehrin yandığı ve İsa’ nın şanıyla yukarıda asılı kaldığı bir son yargı resimleri geleneği vardı. Ölümün Zaferi tüm bunlara atıfta bulunur, ancak yine de garip bir şekilde orijinal ve benzersiz kalır.

Pieter Bruegel Ölümün Zaferi

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Ölüm Zaferi Tablosu Kimin?

Pieter Bruegel tarafından 1562 yılında yapılan bu eşsiz tablo görenleri kendine hayran bırakıyor. Bu resim, ortaçağ edebiyatında geleneksel bir temayı tasvir ediyor. Bruegel tablosunu sahneye eldeki konuya uygun olarak cehennemi bir görünüm kazandıran kırmızımsı kahverengi bir tonda boyamıştır. Sanatçılar tarafından uygulanan sahnelerin bolluğu ve ahlaki değerler, Hieronymous Bosch’ un bu eser üzerindeki etkisinin bir parçasıdır.

Ölümün Zaferi Tablosu Ne Zaman Yapıldı?

Bruegel Ölümün Zaferi tablosunda iki farklı görsel geleneği bir araya getiriyor. Bu mükemmel tabloyu 1562 yılında resmetmiştir. Tabloda kullanılan renkler ve anlatılmak istenen olay oldukça derin anlamlar barındırmaktadır. Bunlar, Pakerno’ daki Palazzo sclafani’ de ve Pisa’ daki Camposanto Monumentale’ de görebileceği fresklerde olduğu gibi, Ölüm Dansı’ nın Kuzey gravürlerinin ve İtalyan Ölümün Zaferi anlayışının yerli geleneğidir.

Ölümün Zaferi Tablosunun Anlamı

Bu ahlaki çalışmada, Ölüm’ ün sıradan şeyler üzerindeki zaferi, Dünya’ yı yerle bir eden büyük bir iskelet ordusuyla sembolize edilir. Arka plan, yıkım sahnelerinin hala devam ettiği çorak bir manzaradır. Ön planda Ölüm, ordularını kırmızımsı atından yönetiyor ve yaşayanların dünyasını yok ediyor. İkincisi, kurtuluş umudu olmayan devasa bir tabuta götürülür. Tüm toplumsal kurumlar bu bileşime dâhildir ve onları ne güç ne de bağlılık kurtaramaz. Bazıları kaderlerine boyun eğiyor. Sağ altta sadece bir çift âşık, onların da acı çekmek zorunda kalacakları geleceğin dışında kalır. Bu resim, ortaçağ edebiyatında geleneksel bir temayı tasvir ediyor.

Pieter Bruegel - Ölümün Zaferi Tablosunu sitemiz üzerinden MDF, cam veya kanvas tablo olarak satın alabilirsiniz.


Başlık