Tablo Çerçevesi Nasıl Seçilir?

Tablo Çerçevesi Nasıl Seçilir?

Tablo çerçevesi seçmek, tamamen kişisel tercihlere bağlıdır. Farklı seçenekleri göz önünde bulundurarak tablo ve çerçeve arasında bir denge sağlayan, estetik ve görsel olarak tatmin edici bir kombinasyon oluşturulabilir. Eserin türüne, içeriğine ve stilistik özelliklerine göre model seçimi yapılabilir. 

Çerçevenin rengi ve malzemesi, tabloyla uyumlu olmalı ve dikkatleri tablodan çok çekmemelidir. Kullanılan eserin veya odanın diğer elemanlarının renklerini yansıtan veya tamamlayan bir ürün; ahşap, metal, plastik gibi farklı malzemelerle beğeninize sunulur. 

Guernica

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Doğru Tablo Çerçevesi Seçiminin Önemi

Doğru bir tablo çerçevesi seçimi, bir resmin estetik görünümünü iyileştirmenin yanı sıra eserin korunmasını ve dayanıklılığını da sağlar. Tablo çerçevesi, aynı zamanda eserin tamamlayıcı bir unsurudur. İçerikteki renklere, kompozisyona ve stile uygun olduğunda eserin güzelliğini ve etkisini artırabilir.

Ürün seçiminin önemli olmasının bir diğer nedeni eseri fiziksel hasarlara karşı korunmasına yardımcı olmasında yatar. Dayanıklı bir model; resmi toz, nem, ışık ve diğer zararlı etkilerden korur. Kaliteli bir model, eseri çevresel zararlardan koruyarak parçanın ömrünü uzatabilir.

Tablo çerçevesi, eserin bulunduğu mekândaki stil ve tema ile uyumlu olmalıdır. Eğer mekân modern bir tarza sahipse, minimalist ve şık bir ürün tercih edilebilirken klasik bir dekorasyona sahip mekânda daha süslü ve detaylı bir ürün kullanılabilir. Çerçeve ve dekorasyon arasındaki stil uyumu, mekândaki görsel bütünlüğü sağlar. 

Kullanılan resmin renkleriyle uyumlu bir ürün seçimi, eserin estetiğine de vurgu yapar. Sanat eserindeki ana renklerden veya mekândaki diğer dekoratif unsurlardaki renklere uygun bir model seçmek, harmoni ve denge oluşturur. Renk uyumu, tablo ve dekorasyonun birbirini tamamlamasını sağlayan unsurlardan biridir.

Doğru ürüne karar verme aşamasında çerçeve yapısının mekândaki diğer dekoratif unsurlarla uyumlu olmasına özen gösterilmelidir. Odadaki mobilyalar, halılar, perdeler ve diğer aksesuarlarla uyumlu bir model seçimi mekândaki görsel bütünlüğü tamamlar. Örneğin ürünün rengi veya tarzı, odadaki mobilyaların ahşap tonlarına veya diğer aksesuarların metalik detaylarına uyum sağlamalıdır. Eğer odada vintage bir hava hakimse mekanın atmosferini yakalayacak ahşap modeller tercih edilebilir.

Starry Night

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Tablo Çerçevesi Türleri

Tablo çerçeveleri farklı tarz ve malzemelerden yapılabilmektedir. En sık kullanılan çeşitler şunlardır:

- Ahşap Çerçeveler: Ahşap tablo çerçevesi modelleri, klasik ve doğal bir görünüm sağlar. Farklı ahşap türleri kullanılarak yapılan modeller çeşitli renk tonlarına ve dokulara sahip olabilir. Ahşap çerçeveler; genellikle geleneksel, klasik veya rustik tarzdaki eserlerle uyumlu olurlar.

- Metal Çerçeveler: Metal çerçeveler, modern ve endüstriyel bir görünüm oluşturur. Genellikle ince ve şık bir tasarıma sahiptirler. Bu çeşitler; genellikle siyah, gümüş veya altın renkleriyle modern ya da çağdaş tarzdaki resimlerde kullanılabilir.

- Pleksi veya Cam Çerçeveler: Pleksi veya cam modeller, şeffaf ve modern bir görünüm oluşturur. Minimalist veya çağdaş tarzdaki eserlerle uyumlu olabilen cam ürünler, resmi korumak ve dikkat çekici bir şekilde sergilemek için seçilebilir.

- Paspartu Çerçeveler: Paspartu, tabloyu çevreleyen ve çerçeve içinde daha belirgin hale getiren bir kâğıt veya kartondan yapılan bir elemandır. Paspartu, eser ve ürün arasında bir boşluk bırakarak görsel bir ayrım sağlar. Farklı renklerde ve genişlikte paspartu kullanarak resme vurgu yapmak mümkündür.

- Poliüretan Çerçeveler: Poliüretan modeller, çeşitli renk ve desen seçeneklerine sahip olmakla birlikte uygun fiyatlıdır. Genellikle ev, ofis ve iş yerlerinde kullanılan bu tasarımları, daha rahat ve renkli bir dekorasyon tarzı olan mekânlar için tercih edebilirsiniz. Siyah, beyaz, antik altın, kahverengi, gümüş, oksit siyah, altın, meşe, yeşil oksit, gümüş eskitme, açık kahverengi, mavi oksit ve inox bronz gibi birçok renk yelpazesine sahip olmaları sayesinde etrafınıza daha şık dokunuşlar katabilirsiniz. Seçeceğiniz eşsiz tabloları, bu çeşitli çerçeveler ile daha uyumlu hâle getirebilir, Tablohane kalitesini deneyimleyebilirsiniz.

The Kiss

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Tablo Çerçevesi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tablo çerçevesi seçimi için eserin özelliklerini, kullanılacağı ortamı, stili, malzeme kalitesini ve renk uyumunu dikkate almak önemlidir. Bu faktörler, resmin doğru bir şekilde sunulmasına ve estetik bir görünüm elde edilmesine yardımcı olur. Söz konusu ürünün seçiminde dikkat edilmesi gereken başlıca faktörler şunlardır:

Tablonun Boyutlarına ve Renklerine Göre Seçim Yapın

Tablo çerçevesi seçimi, resmin boyutlarına ve rengine göre yapılırsa eseri daha etkileyici bir şekilde sunmak ve estetik bir görünüm elde etmek mümkün olur. Boyutlara uygun bir çerçeve seçmek önemlidir, ürünün tablodan daha büyük veya daha küçük olmaması gerekmektedir. 

Resmin etrafında boşluk bırakacak bir model tercih edilmelidir. Eğer tablo büyükse, geniş ve dikkat çekici bir model seçmek resmin etkisini artırabilir. Küçük bir tablo için ise ince ve zarif bir ürün tercih edilebilir.

Çerçeve boyutları, seçilen eserin büyüklüğüne göre ayarlanır. Ürün, resmin boyutuna göre hesaplanarak yapılır. Siyah, beyaz, antik altın, gümüş, meşe ve kahverengi gibi birden fazla renk seçeneği arasından tabloyla en uyumlu olanı tercih edebilirsiniz. Tablohane’de 30x20’den başlayarak 90x60, 120x80 gibi popüler alternatiflere kadar devam eden ve 180x120 boyutuna kadar ulaşabilen kanvas tablolar mevcuttur. 

Renk uyumuna uygun bir seçim yapmak, tablonun ön plana çıkmasına yardımcı olan unsurlardan biridir. Renk uyumu, resmi tamamlayacak ve estetik bir denge sağlayacak şekilde seçilirse zarif bir görüntü oluşturarak estetiği arttırır. 

Resmin ana renklerini yansıtan veya kontrast oluşturan bir model tercih edilebilir. Eserin rengi ve kompozisyonu ile çerçevenin rengi arasında bir kontrast yaratmak, tabloya dikkat çekici bir vurgu yapabilir. Örnek olarak siyah-beyaz bir tablo için siyah bir ürün seçmek, etkisini pozitif yönde etkileyebilir.

Bazı durumlarda yaratıcı bir görünüm elde etmek için tablonun boyutlarına veya rengine tam olarak uymayan farklı bir seçim yapılabilir. Yaratıcı bir modelle esere farklı bir perspektif ve tarz katmak mümkündür. Ancak bu yaklaşım benimsendiğinde ürünün resim ile uyumlu olduğundan emin olmak önemlidir.

Los Elafantes

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Mekânın Dekorasyonunu Göz Önünde Bulundurun

Tablo çerçevesi seçerken mekân dekorasyonunu göz önünde bulundurmak, ürünün mekâna uyum göstermesini sağlarken görsel bütünlüğü de tamamlar. Bu şekilde, çerçeve ve mekân arasında uyum oluşturularak estetik bir görünüm elde edilebilir. 

Mekândaki mobilya ve diğer dekoratif unsurların tarzı ve malzeme seçimleriyle uyumlu bir model tercih edilmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca eserin asılacağı duvarın boyutlarına ve duvar dekorasyonuna uygun bir model seçmek de önemlidir. Duvarın genişliği ve yüksekliğiyle uyumlu bir ürün, resmin mekânda dengeli bir şekilde yer almasını sağlar. 

Mekânın atmosferini tamamlayan bir çerçeve, mekân dekorasyonuna katkıda bulunur. Örneğin sakin ve huzurlu bir atmosfer yaratmak hedefleniyorsa nötr tonlarda ve sade modelleri tercih edebilir, mekânı canlandırmak ve enerjik bir atmosfer oluşturmak için renkli ve dikkat çekici ürünler seçebilirsiniz.

Creation of Adam

Çerçeveleriniz İçin Tablo Seçimi

Tablohane, yüzyıllardır popülerliğini koruyan başyapıt tablolar başta olmak üzere kişisel fotoğraflardan da özel kanvas tablolar üretmekte ve ürünleri son baskı kalitesi ile kullanıcılarına sunmaktadır. Tablo çerçeveleriniz ile uyum sağlayacak en gözde eserleri sitemiz üzerinden görüntüleyebilir ve farklı stilleri değerlendirebilirsiniz. 

Ahşap, meşe, siyah, altın gibi seçenekler ile kullanıcılarla buluşan en popüler tablolar arasındaki Guernica – Picasso eserini siyah bir tablo çerçevesi ile tamamlayarak modern uyum yakalayabilir, Starry Night (Yıldızlı Gece) 1899 – Van Gogh, The Kiss (Öpücük) 1908 – Klimt gibi popüler eserlerde beyaz ya da meşe renginde bir ürün seçebilirsiniz. Creation of Adam (Adem’in Yaratılışı) – Michelangelo eserini de sitemizden inceleyerek altın çerçeve ile uyumunu değerlendirebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.tablohane.com/blog/edward-hopper-kimdir-hayati-ve-eserleri-1209 linkinden ulaşabilirsiniz.

Başlık