Wassily Kandinsky - Decisive Pink Tablosu

Wassily Kandinsky - Decisive Pink Tablosu

Wassily Kandinsky tabloları arasında yer alan bir diğer eser de “Decisive Pink” eseridir. 1932 yılında oluşturduğu bu eser, simetrik detayları ve oldukça keskin figürleriyle onun soyutlama üzerine inşa ettiği sanat anlayışını çok iyi ifade eder. Sarı bir fondan oluşan tabloda farklı nitelikte birçok geometrik figür, asimetrik olarak yer alır. Merkezde yoğunlaşan figürler her ne kadar asimetrik olarak konumlandırılmış olsa da öznel olarak oldukça simetriktir. 

Decisive Pink - Decisive Rose, 1932

Yukarıda yer alan görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Decisive Pink Tablosu İncelemesi

Decisive Pink tablosunda göze çarpan en önemli detaylardan biri Wassily Kandinsky’nin diğer tablolarında da sıklıkla yer verdiği oval ve dairesel detaylardır. Geometrik bir şekilde olmaktan çok daha fazlasını içeren bu detaylar, onun müzik ve resim arasında olduğunu düşündüğü muhteşem benzerliğin bir ürünüdür. 

Kübizm ve sürrealizmin hâkim olduğu tablo, perspektif açıdan paralel bir yapıya sahiptir. Simgesel geometrik şekiller, sarı zemin üzerinde adeta ahenkle dans eder. Her bir figür sanki bir kelimeyi temsil ediyormuşçasına hareket ve aksiyon halindedir. Tabloda yer alan geometrik şekiller, yer yer birbirileriyle kesişir ve arka planları her iki figürün renklerinin karışımıyla oluşur. 

Üçgen biçimindeki figürlerin içerisinde yer alan çizgi detayları, bir müzik aleti olan klavyeden yaşamının tamamı boyunca fazlasıyla etkilenmiş olan Wassily Kandinsky’nin perspektifinden izler taşır. Adeta klavyeyi andıran bu çizgiler, keskin olmayan, muğlak şekilde siyah ve beyaz renktedir. Birbiriyle temas eden geometrik figürler, tablonun hemen her noktasındadır. 

Wassily Kandinsky eserleri arasında en ünlülerinden biri olan bu tabloda bir diğer önemli detay ise arka planı sarı olmasına karşın resimde yer alan figürlerden sadece bir tanesinin canlı bir renge sahip olmasıdır Hemen tamamı siyah, beyaz ve gri renklerden oluşan figürlerden farklı olarak tablonun merkezine yakın bir noktada yer alan dikdörtgen şeklindeki figür, pembe bir zemine sahiptir. Tablo, ismini de bu figürden almıştır.

Tablonun geometrik şekillerin birbirine temasına dayanan teması, pembe renkteki figürde de hissedilir. İçerisinde yer alan dairesel ve dikdörtgen şeklindeki figürler, pembe renkteki dikdörtgenin zeminine renk vermemiş ve herhangi bir bozulma olmamıştır. 


Başlık