Claude Monet İzlenim: Gün Doğumu Tablosu - İmpression Soleil Levant

Claude Monet İzlenim: Gün Doğumu Tablosu - İmpression Soleil Levant

İzlenimcilik akımına adını veren eser, yağlı boya türünde bir tablodur. Claude Monet eserleri içerisinde yer alan İzlenimcilik: Gün Doğumu tablosu, ilk olarak Paris’te La Salon Galerisi’nde düzenlenmiş bulunan izlenimcilik sergisinde sergilenerek resim severlerle buluşturuldu. Tabloda genel olarak sisli bir havanın hâkim olduğu görülür.

Sabah saatlerinde bir deniz limanının resmedildiği eser, mavi-yeşil tonlarına ev sahipliği yapar. Güneşin doğuşunun resmedilmesi, manzarayı yansıtan renklere yer verilmesini sağlamıştır. Resimdeki liman, Le Havre limanıdır. Güneşin turuncu ışıklarının denize yansıdığı görülür. Ayrıca güneş bir hayli küçüktür. Bu ise mesafenin uzaklığını belirtmek amacıyla kullanılan bir yöntemdir.

İzlenim: Gün Doğumu Kimin?

İzlenim: Gün Doğumu tablosu oldukça dikkat çeken eserlerden biri olduğu gibi tabloya sahip ressamın adıyla da dikkat çeker. Bu eser, ünlü Fransız ressam Claude Monet tarafından tasarlanmıştır. İzlenimcilik akımının en değerli eserlerinden bir tanesi olan İzlenim: Gün Doğumu sizin için de oldukça ayrıcalıklı duygular ön plana çıkaracaktır. Peki, bu eser nerede sergilenmektedir? Sisli ve kasvetli bir havayı resmeden bu eser Paris’ta Marmottan Monet Müzesi’nde sergilenmektedir. Oldukça ilgi çekici bir eser olması ve sergilendiği müze dikkate alındığında pek çok sayıda sanatsever tarafından rağbet görür. Siz de bu eşsiz manzara tabloları ile iç mekanlarınızda can vermek için Tablohane’yi ziyaret edebilirsiniz.

İzlenim: Gün Doğumu Ne Zaman Yapıldı?

Resim sanatının en özel seçeneklerinden bir tanesi olan İzlenim: Gün Doğumu tablosu aslında kaliteyi yansıtması adına oldukça başarılıdır. Bu anlamda çok dikkat çekici bir seçenek olan İzlenim: Gün Doğumu 13 Kasım 1872 günü tamamlanmıştır. 19. yüzyılın ilgi çekici sanat anlayışının bir yansıması olarak kabul edilen bu eserin en ilgi çekici yanı 1,5 asra yakın süredir her sanatsever tarafından beğeniliyor olmasıdır.

İzlenim, Gün Doğumu - Impression, Sunrise

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

İzlenim: Gün Doğumu Tablosu Analizi

Claude Monet eserleri içerisinde kendisine özel bir yer edinen İzlenim: Gün Doğumu tablosu, Le Havre limanının adeta ressamda uyandırdığı hissin resmedilmiş halidir. Resmin sol kısmında belli belirsiz bir şekilde gemilerin olduğu görülmektedirr. Ön kısımda ise tekneler bulunur. Sisli bir sabahı yansıtan resim, sakin bir günü de simgeler.

Resimde gün doğumunun belirgin kılınabilmesi için farklı tekniklere başvurulduğu görülmektedir. Hafif fırça dokunuşları, sabah izlenimlerini betimleyebilmek amacıyla kullanılmış. Renklerin birbiriyle ahenkli olacak şekilde kullanılması, sakinliğin çok daha fazla hissedilmesini sağlar. Başyapıtlar içerisinde özel bir yer edinen resim, manzarayı anlatmak yerine ana odaklanmış durumda. Resimdeki detayların tamamı, anın yansımaları olarak karşımıza çıkarıyor. Resimde kenar çizgilerinin belirsizleştirildiği, rengin azaltıldığı görülür. Bunların her biri, resim dünyasında ilk defa kullanılan teknikler arasında bulunur.

Öte yandan fırça darbeleriyle hava boşluğunda bulunan titreşimlerin canlandırıldığı da fark ediliyor. Biçimsel yenilikçi bir anlayış ile resmedilen tablo, resim dünyasında önemini koruyan eserler arasında bulunuyor. İzlenimcilik sanat akımını da ismini vermesi, Monet’in birçok resminden ayrılmasına ve kendisine çok özel bir yer edinmesine neden olmuştur.

İzlenimci bir anlayışla resimlerini oluşturan Claude Monet, resimlerinin büyük bir kısmında sudaki gölgeler ve ışığın yansımasının kendisinde uyandırdıklarını kullanmıştır. Bazı durumlarda yoğun fırça darbeleri kullanan ressam, bazen hafif fırça darbeleriyle yansıtmak istediklerini en iyi şekilde resmediyordu. Bu nedenle aynı resim içerisinde bile farklı fırça tarzda darbelerinin bulunduğunu ifade etmek mümkündür. Söz konusu esere Tablohanenin kategorileri üzerinden MDF, kanvas ve cam tablo formatlarında sahip olabilirsiniz.

Claude Monet, Gün Doğumu Tablosu

Başlık