Claude Monet Kimdir ? Hayatı, Eserleri ve Tabloları

Claude Monet Kimdir ? Hayatı, Eserleri ve Tabloları

Claude Monet, 14 Kasım 1840 ve 5 Aralık 1926 tarihleri arasında yaşamış izlenimcilik akımına mensup Fransız bir ressamdır. En ünlü eseri İzlenim: Gün Doğumu olarak adlandırılan resmidir. Ayrıca tablo, bir sanat akımı olan izlenimciliğin adlandırılmasında referans alınmıştır. Faklı renkleri kullanarak resimlerini oluşturan Claude Monet, resim alanında kendisini yetiştirmiş ve yapmış olduğu resimlerle ünlenmiş bir kişidir.

Claude Monet

İzlenimcilik akımına dahil olan çeşitli resimleriyle dikkatleri üzerine çeken ünlü ressam Claude Monet Fransız empresyonis (izlenimcilik) akımını kuran kişidir. Monet’in babası, oğlunun bakkal olmasını istiyordu. Bunun yanı sıra şarkıcı olan annesi ise oğlunun da bir sanatçı olmasını arzuluyordu. Resim hayatına ilk önce karikatür çizerek başlayan Monet, Eugene Bouidin’le karşılaşarak ondan yağlı boya kullanımını öğrendi.

Bunun yanı sıra açık ortamlarda resim tekniğini öğreten kişi de Bouidin oldu. Paris’te yaşadığı dönem içerisinde resim konusunda kendisini bir hayli geliştiren Monet, pek çok farklı resme imza attı. En ünlü resmi İzlenim: Gün Doğumu olsa da birçok farklı resmiyle sanat dünyasında kendisine bir yer edinmeyi başardı. 

Claude Monet Hayatı

Resimleriyle dikkatleri üzerine çeken ünlü Fransız ressam Monet’nin hayatı, oldukça fazla merak edilir. 14 Kasım 1840 tarihinde Fransa’nın Paris şehrinde dünyaya gelen Monet, 5 yaşındayken ailesiyle birlikte Normandiya’da bulunan La Havre’a taşındı. Babasının mesleği bakkal olduğundan, Monet’in de bakkal olması isteniyordu.

Buna karşı çıkan annesi oldu. La Havre’da bulunan bir ortaokula başlayan Monet, bu dönemde çeşitli karikatürler yapmaya başladı. Jacques-Francois Ochard’dan ilk çizgi derslerini aldı. Bu süreç içerisinde açık havada resim ilk Fransız manzara ressamlarından biri olan Eugene Bouidin ile tanıştı. Ondan dersler alarak yağlı boya tekniği ve açık hava resim yapma yöntemlerini öğrendi.

Paris’e gittiğinde, empresyonist akıma mensup çeşitli ressamlarla arkadaş olarak resmini ilerletti. 1861 yılında 7 yıllık bir sözleşmeyle orduya katılan Claude Monet hayatı için dönüm noktalarından biri, teyzesinin 7 yıllık sözleşmeyi feshetmesiydi. Monet’in sanat okuluna gitmesini isteyen teyzesi, bunu bir şart olarak Monet’e sundu.

Zaman içerisinde çeşitli resimler yaparak sanat dünyasında ön plana çıkmaya başladı. İzlenimcilik akımına dahil olan pek çok resme imza attı. En bilindik eseri ise İzlenim: Gün Doğumu’dur. 

Claude Monet Eserleri

Monet’nin eserleri oldukça fazladır. Farklı ressamlarla tanışıp çok özel resimlere imza atan Monet, gördüğü şeylerin kendisinde yarattığı yansımalarını çiziyordu. Bu nedenle yaptığı resimler salt gerçeklik taşımıyordu. Clode Monet imzasını taşıyan eserleri genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

• Nilüferler
• Saksağan
• Gezinti
• Seine’de Sabah
• Japon Köprüsü
• İzlenim: Gün Doğumu
• Gelincikler
• Bahçedeki Kadınlar
• Japon Kostümü
• Le Bassin Aux Nympheas
• Waterlily Pond, Harmony in Pink
• The Waterlily Pond: Green Hormany

Yukarıda yer alan ünlü manzara tabloları, ressamın öne çıkan eserleridir. Bunların yanı sıra Sainte-Adresse’de Teras, La Grenouillere, Kırda Öğle Yemeği, Beach in Pourville, Water Lily Pond gibi eserleri de bulunmaktadır. Claude Monet eserleri listesinde bulunan resimler bu kadarla da kalmıyor. Oldukça üretken bir sanatçı olan Monet; The Beach at Trouville, Camille, The Cliffs at Etretat, Irises, Alacakaranlıkta San Giorgio Maggiore, Saksağan, Yıkananlar gibi resimleri de yapmıştır. Kış özlemini en iyi yansıtan eserleri ise Lavaccourt Kar Altında ve Snow at Argenteuil’dir. Baharın benzersizliğini yansıtan Regattas at Argenteuil, Jeanne-Mareguerite Lecadre Bahçede, The Lunch, The Artist’s House at Argenteuil adlı eserleri de dikkatleri üzerine çekmiştir. 

Claude Monet En Ünlü Tabloları

Claude Monet en ünlü tabloları, ressamın yeteneğini göstermesi bakımından oldukça özeldir. İzlenim: Gün Doğumu, Gezinti, Nilüfer Gölü, Gelincikler, Saman Yığınları, Yalnız Bir Kayık olmak üzere birçok tablosu sanat dünyasında ön plana çıkmıştır. Her bir tablosu, izlenimcilik akımının en gözde eserleri içerisinde yer alır. Bu nedenle tabloları pek çok kişinin ilgisini çekmiş durumdadır. 

İzlenim, Gün Doğumu - Impression, Sunrise - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

İzlenim: Gün Doğumu Tablosu (İmpression Soleil Levant)

İzlenimcilik akımına adını veren eser, yağlı boya türünde bir tablodur. Monet tabloları içerisinde yer alan İzlenimcilik: Gün Doğumu, ilk olarak Paris’te La Salon Galerisi’nde düzenlenmiş bulunan izlenimcilik sergisinde sergilenerek resimseverlerle buluşturuldu. Tabloda genel olarak sisli bir havanın hâkim olduğu görülür.

Nilüfer - Les Nympheas

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Nilüfer Tablosu (Les Nymphéas)

Claude Monet eserleri içerisinde yer alan bir diğer ünlü tablo da Nilüfer tablosudur. Orijinal ismi Les Nympheas olan tablo, benzersiz bir sanatın vücuda gelmiş halidir. Tablosunda doğaya yer veren Monet, “Elde ettiğim zenginlik doğadan geliyor, doğa benim ilham kaynağım.” diyerek neden doğaya yöneldiğini de açıklamıştır. Nilüfer olarak bilinen tablosu bir seri halindedir.

Japon Köprüsü Tablosu (The Japanese Footbridge)

The Japanese Footbridge ya da Japon Köprüsü Tablous, Monet eserleri arasında kendisine özel yer edinenlerden bir tanesidir. Monet tekniğinin yansımalarından bir tanesi olan tabloda kullanılan renkler benzersiz bir şekilde bir araya gelmiştir. Giverny’de bahçeli bir eve yerleşen Monet, burada yapay bir göl oluşturdu. Gölün üzerinde nilüferler bulunuyordu. Bunun yanı sıra Japon Bahçesi de yaptırarak muhteşem bir manzaraya imza attı.

Woman with a Parasol - Gezinti : Şemsiyeli Kadın - La Promenade - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Şemsiyeli Kadın Tablosu (La Promenade)

Orijinal adı La Promenade olan “Şemsiyeli Kadın” ya da “Gezinti” tablosu, 1875 tarihli bir tablodur. Tual üzerine yağlı boya kullanılarak yapılan tablo, farklı renklerin bir araya geldiği bir resim olma özelliğindedir. Yine küçük ve hafif fırça darbelerinin yoğun bir şekilde hissedildiği tablo, Claude Monet eserleri içerisinde kendisine özel bir yer edinir. 100 cm x 81 cm boyutlarındaki tabloda genel olarak bir ailenin günlük yaşantısı anlatılır.

Poppy Field - Gelincikler Tarlası / Argenteuil'de Haşhaş Tarlası - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Gelincikler Tablosu (Coquelicots)

Çok özel renklerle hareketlilik kazanan ve ilk izlenimde huzur veren Gelincikler Tablosu, Claude Monet eserlerinden bir diğeridir. 1873 yılında yapılan resim, gelinciklerin hâkim olduğu bir resim olma özelliğindedir. Tuval üzerine yağlı boya ile yapılan resimde kullanılan renkler ve teknikler, sanat dünyasında çok özel bir yer edinen resmin ortaya çıkmasını sağlamıştır. İzlenimcilik sanat akımıyla oluşturulan resimde, gelincik bahçesindeki görüntü, Monet görüşüyle bizlere aktarılmıştır. Güneş ışığının doğanın renkleri üzerindeki yansımasına tablolarında sıklıkla yer veren ressam, Gelincikler adlı tablosunda da benzer bir şey yapmıştır.

Stacks of Wheat - Saman Yığınları

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Saman Yığınları Tablosu (Les Meules à Giverny)

Monet resimleri içerisinde kendisine özel bir yer edinen “Saman Yığınları” ya da orijinal ismiyle “Les Meules a Giverny”, çok farklı renklerle hareketlilik kazanmış tablolar arasında yer alır. Doğaya hayran olan Monet, bu hayranlığını Saman Yığınları tablosunda da açığa çıkarmış. 25 eserden oluşan bir seri olması nedeniyle de sanat dünyasında özel bir konumda bulunan Saman Yığınları, güneş ışığının yansımasının kullanıldığı tablolar arasında yer alıyor.

Yalnız Bir Kayık Tablosu (A Lonely Boat)

Claude Monet eserleri içerisinde yer alan ve çok özel bir görünüm sergileyen Yalnız Bir Tekne tablosu, mavinin farklı tonlarını bünyesinde barındırır. İzlenimci ressamın klasik resimlerinden biri olarak görülen tablo, bir kayığın resmedilmiş halidir. Deniz üzerinde bulunan kayık, adeta yalnız kalmış bir insan görüntüsü verir. Kullanılan renkler de bunu kanıtlar niteliktedir. Gökyüzü farklı renklerle hareketlilik kazanmış ve bir kayığın çırpınışları farklı renkler ile gösterilmeye çalışılmıştır.

Claude Monet


Başlık