Claude Monet Saman Yığınları Tablosu - Les Meules a Giverny

Claude Monet Saman Yığınları Tablosu - Les Meules a Giverny

Claude Monet eserleri içerisinde kendisine özel bir yer edinen “Saman Yığınları” ya da orijinal ismiyle “Les Meules a Giverny”, çok farklı renklerle hareketlilik kazanmış tablolar arasında yer alır. Doğaya hayran olan Monet, bu hayranlığını Saman Yığınları tablosunda da açığa çıkarmış. 25 eserden oluşan bir seri olması nedeniyle de sanat dünyasında özel bir konumda bulunan Saman Yığınları tablosu, güneş ışığının yansımasının kullanıldığı tablolar arasında yer alıyor.

Claude Monet anlayışının hâkim olduğu resimler, doğa-zaman ilişkisini konu edinir. Bu nedenle anlatılanın yalnızca saman yığınları olmadığını belirtmek mümkün. Temel olarak tek bir konuyu farklı zamanlarda ve farklı şekillerde resmeden ressam, benzersiz bir seri de ortaya çıkarmış durumda. Zamanın akıyor olması, Monet’in fırça darbeleriyle ortaya çıkar. Çünkü hafif fırça darbelerinin hâkim olduğu resimlerde hem doğanın canlılığı hem de zamanın akıyor olduğu çok iyi bir şekilde gösterilmiş. 

Saman Yığınları Tablosu Kimin?

Sanat dünyasında Saman Yığınları tablosu çok özel bir eser olmasından ötürü oldukça başarılı bir seçenektir. Bu nedenle eserin kim tarafından yapıldığı anlatmak istediği duyguyu yansıtmak açısından özeldir. 19. yüzyıl eserlerinden olan bu tablo Claude Monet tarafından resmedilmiştir. Bu kapsamda eserlerin Empresyonizm etkisi altında tuvale aktarıldığını ifade etmek mümkündür. Eser, 60 cm x 100 cm ebatlarında ortaya konulmuştur. 

Saman Yığınları Tablosu Ne Zaman Yapıldı?

Claude Monet eserleri arasında yer alan ve farklı zaman dilimlerinde tuvale aktarılan eserlerden olan Saman Yığınları tablosu, 1890 ile 1891 yılları arasında farklı mevsimlerde işlenmiştir. Bu yönüyle de eserin tek bir formunun olmaması bir dönem resmi olarak anılmasını gerekli kılar. Kendi dönemini oldukça başarılı bir şekilde yansıtan eser, bugün dahi ilgi görmeyi başarır. Farklı ebatlarda tasarlanabiliyor olması bu eserin sizin için harika alternatiflerle gündeme gelmesine katkı sağlar. Bu tabloya Tablohane üzerinden kanvas, cam ve MDF tablo olarak sahip olabilir; ev veya ofis tabloları olarak kullanabilirsiniz.

Saman Yığınları Tablosu Hikayesi

Monet’in Saman Yığınları tablosu dendiğinde akla gelen ilk seçenekler şüphesiz ressamın yaşadığı kırsal bölgedeki yaşama dair izlenimleridir. Bu nedenle de İzlenimcilik etkisiyle tasarlanan bu resim yaşamdan oldukça başarılı izler sunar. Özellikle de Paris yakınlarında yaşayan Claude Monet’nin bu konuda sunduğu başarılı kompozisyon eserin 1 asır sonra dahi ilgi çekici bir şekilde takdir görmesine neden olur.

Farklı mevsimlerde ve zaman aralıklarında yapılan resimlerde Monet’in zorlandığı konu, güneşin hızlı batıyor olmasıdır. Bu konudaki serzenişini sanat eleştirmeni arkadaşı Gustave Geoffroy’a gerçekleştirdiğinden, sanatçının zorluk yaşadığı konular hakkında da bilgi sahibi oluyoruz. Claude Monet imzasını taşıyan resim, farklı sanatçılara da ilham kaynağı olması nedeniyle çok özel bir yere sahip.

Sadece ressamlara değil, Mauppasant gibi edebiyatçılara da ilham veren seri, izlenimcilik akımının en yoğun hissedildiği resim serilerinden bir tanesi. Bu nedenle sanat dünyasında oldukça konuşulduğunu belirtmek olanaklı. Seri toplamda 25 tablodan meydana gelmiş durumda. Resimlerden 8’i özel koleksiyonlarda yer almakla birlikte 17 tanesi müze koleksiyonlarında bulunuyor. Monet, her resminde olduğu gibi bu resminde de güneş ışıklarının farklı yansımalarına yer vermiş. Güneş ışıklarının bütün bir doğa üzerindeki yansıması, aynı zamanda huzur ve sakinliği çağrıştırıyor. Sarının farklı tonlarına yer veren sanatçı, sarıdan gelen huzuru da oldukça iyi bir şekilde yansıtmış. Eserde birçok resminde olduğu gibi yeşilin de farklı tonlarına tanıklık ediyoruz. Monet’in en fazla kullandığı renkler olan mavi, sarı ve yeşil; yaptığı resimlerin sakinliği çağrıştırmasını mümkün kılıyor. Ayrıca gökyüzünün de genellikle berrak bir görüntüde olduğunu söylemek olanaklı.

Başlık