Jean Michel Basquiat : Boy and Dog in a Johnnypump Tablosu

Jean Michel Basquiat : Boy and Dog in a Johnnypump Tablosu

Tuval üzerine yağlı boya tekniği ile 1982 yılında yapılan resim, Jean Michel Basquiat sanatı açısından önemlidir. Yeni dışavurumculuk akımını temsil eden resimler arasında yer alan Boy and Dog in a Johnnypump, 240 cm x 420 cm’lik bir boyuta sahiptir. Chicago Sanat Enstitüsünde bulunan resim, açık renklerin hâkim olduğu tablolar arasında yer alıyor. Ünlü sanatçının İsimsiz adlı eserinden sonra en pahalı ikinci resmi olan Boy and Dog in a Johnnypump, 2020 yılında 100 milyon doların üzerinde bir fiyata satın alarak dikkatleri üzerine çekmiştir. 

Resmin temelinde benzer bir tarzda boyanmış bulunan iskelet köpek ve adam bulunuyor. Johnny pump, yangın musluğunu ifade eden bir kelimedir. Yangın söndürmek amacıyla kullanılan yangın musluğunun bir diğer işlevi de yazın sıcaklayan çocukların serinlemesi için kullanılması olmuştur. Tabloda kullanılan sıcak renkler, sıcak ayları temsil etme konusunda bir hayli başarılıdır. Birçok detayıyla dikkatleri üzerine çeken resimde sıcak renkler hakimdir. Bunun yanı sıra siyahın da iskeletleri ifade ederken kullanıldıkları görülür. 

Jean Michel Basquiat eserlerinde çok farklı figürlerin kullanıldıkları bilinmektedir. İskelet adam ve köpek, bunlardan sadece birkaçıdır. Karakterlerin iç ve dış hallerini yansıtma konusunda oldukça başarılı olan ressam, duyguları ve iç dünyaları en iyi şekilde dışa yansıtır. Bu nedenle resimlerinde karakterlerin farklı şekillerde yansıtıldıkları görülür. Kafatası eserinde olduğu gibi Boy and Dog in a Jonnypump’ta da bu durum kendisini gösterir. Bu nedenle resimlerin her biri, sahip olduğu detaylar sayesinde ilgilerin odağı haline gelmiştir. 

Ken Griffin, Jean Michel Basquiat sanatı açısından önemli bir yere sahip olan eseri Amerikalı iş insanı ve sanat koleksiyoncusundan 100 milyon dolardan fazlasına satın almıştır. Eser, Temmuz 2020’de Ken Griffin tarafından eser, Chicago Sanat Enstitüsüne ödünç verilmiştir. Resmin daha önce sergilendiği kurumlar ise Londra’daki Serpentine Gallery ve New York Musee d’Art Moderne de la Ville de Paris’tir. Basquait’ın en önemli resimlerinden biri olarak ön plana çıkan resim, ünlü ressamın İsimsizler’den sonra en pahalıya satılan resmi olarak da sanat dünyasında kendisine yer bulmuştur. 
 

Boy and Dog in a Johnnypump  Jean-Michel Basquiat

Boy and Dog in a Johnnypump


Başlık