Leonardo da Vinci : Mona Lisa Tablosu

Leonardo da Vinci : Mona Lisa Tablosu

Leonardo da Vinci'nin tablolarından bahsedildiğinde akla ilk gelen eseri muhakkak ki Mona Lisa’dır. Aynı zamanda Mona Lisa, dünyada en çok ilgi gösterilen ve beğenilen tablolardan biridir. Bununla birlikte tablo, üzerine en fazla eleştiri ve akademik inceleme yapılan, en çok makale yazılan sanat eseri olma özeliğine de sahiptir. 

Mona Lisa tablosunu gündelik yaşamın her noktasında görmek mümkündür. Tablo, gerçek anlamıyla ikonik bir değerdir. Kitaplardan kartpostallara, aksesuarlardan giyim ürünlerine, reklamlardan hediyelik eşyalara kadar Mona Lisa, yaşamın her alanında bir simge olmuştur. Tabloyu bu denli değerli kılan şey ise sadece muhteşem bir estetik arka plana sahip olması değildir. 

Tablonun arkasında da Vinci’nin deha düzeyindeki zekası yatar. Tablonun hikayesi hakkında birçok anlatı mevcuttur. Bu anlatılardan en ön plana çıkanı, Lisa’nın Da Vinci’nin yardımcısı olduğu yönündedir. Bir başka iddia ise Giocondo isminde bir varlıklı tüccarın kendi eşi için bu tabloyu yaptırmak istemesidir. 

Bu iddia, diğerlerine göre çok daha geçerlilik kazanmıştır. Söz konusu iddiaya göre Giocondo ismindeki varlıklı tüccar, eşinin hamileliğinden sonra bir erkek çocuk dünyaya getirmesinin hediyesi olarak bu tabloyu da Vinci’ye ısmarlaması üzerinedir. Dolayısıyla bu iddiaya göre dünyanın en çok tanınan yüzü olan Mona Lisa, bir doğum hediyesidir. 

Mona Lisa Tablosunun İncelenmesi

Tablonun en önemli ve en dikkat çeken bölümü ve hatta onu Leonardo da Vinci eserleri arasında en önemli kılan şey; Mona Lisa’nın yüzündeki canlılıktır. Öylesine gerçekçidir ki, da Vinci’nin kıvrak dehası kadar resim sanatındaki yeteneklerini de açık biçimde gösterir. Lisa’nın yüzünde öylesine bir canlılık vardır ki gerçek anlamıyla yaşayan bir canlıya benzer. 

Baktıkça yön değiştirir, hareket eder ve farklı perspektif çizer. Öte yandan tabloda dikkat çeken bir başka detay da Lisa’nın aynı anda hem gülümsemesi hem de hüzünlü bir yapıya sahip olmasıdır. Da Vinci’nin tablodaki bu etkiyi yaratmak için daha önce ilk kez kendisinin keşfettiği gölge ve ışık perspektifini kullanıldığı düşünülür. 

Mona Lisa’nın ağız ve yüz bölümünde da Vinci’nin bilerek yaptığı düşünülen bir bulanıklık vardır. Söz konusu bulanıklık, Lisa’nın aynı anda hem mesafeli hem de sevecen duruşunu kazanmasını sağlamıştır. Ayrıca tablonun iki tarafı birbirine simetrik değildir. Dolayısıyla tabloya her iki taraftan bakan izleyici, farklı derinlik algısı ve ufuk çizgisi gözlemleyebilir. 


Mona Lisa

306,68 TL
259,90 TL

Mona Lisa tablosunu TabloHane.com dan ölçü ve çerçeve seçeneklerini seçerek satın alabilirsiniz. Bu işlem için "Satın Al" butonuna tıklayarak ürün sayfasından sepetinize ekleyebilirsiniz.

Satın Al


Başlık