Leonardo da Vinci : Son Akşam Yemeği Tablosu

Leonardo da Vinci : Son Akşam Yemeği Tablosu

Leonardo da Vinci eserleri arasında en ünlü olanlarından biri şüphesiz Son Akşam Yemeği tablosudur. Tematik olarak oldukça iddialı bir arka plana sahip olan tablo, İsa’nın Kudüs’te Romalılar tarafından yakalanıp çarmıha gerilmeden önceki yediği son akşam yemeğini konu edinmiştir. Yemek masasının tam ortasında konumlanan İsa’nın sağ ve sol tarafından 12 havarisi de tablo da yerini almıştır. 

Tablo, temel olarak hareketli bir detaya sahiptir. Bu tablonun en ön plana çıkan izlenimi akşam yemeği gibi görünse de arkasında yatan başka bir detay daha vardır. Tabloda, İsa’nın önemli bir açıklamada bulunacağı sembolleştirilmiştir. İsa’nın açıklayacağı şey ise 12 havari içerisinden birinin kendisine ihanet edeceğidir.  

Son Akşam Yemeği tablosunun her bir detayı ustalıkla hazırlanmış ve kusursuzca düşünülmüştür. Tabloda İsa, havarilerden bağımsız bir duruş ve perspektif içerisindedir. Havarilerin her biri ise farklı niteliktedir. Sonradan tablo üzerine yapılan incelemelerde havarilerin vermiş olduğu farklı tepkilerin özel bir anlamı olduğu sonucuna varılmıştır. 

Son Akşam Yemeği Tablosunun Analizi

Bu incelemelere göre Leonardo da Vinci en ünlü tabloları içerisinde yer alan Son Akşam Yemeği tablosundaki havariler üçlü gruplara ayrılır. Her bir üçlü grup farklı anlam ve tepkiye sahiptir. Tablonun sol bölümündeki üçlü grup, İsa’nın aktaracağı olay konusundaki şaşkınlığı ifade eder. Bir havari, ellerini açmış ve şaşkınlıkla beklemektedir. 

Aynı zamanda bu üçlü grup, sorgulayıcı tavırlarıyla da ön plana çıkar. Şüphesiz ihaneti ve ihanetin getireceği şok etkisini doğrudan yaşamaktadırlar. Masanın son bölümünde yer alan üçlü grup ise, büyük oranda İsa’nın açıklayacağı şeyi beklemektedir. Buradaki havariler, İsa’nın açıklamasından sonra böyle bir şeyin nasıl olduğunu sorgulayacak durumdadır. 

Tablonun en çarpıcı üçlü grubu ise İsa’nın sol bölümüne konumlanmıştır. Bu grup içerisinde İsa’ya ihanet eden Yahuda’da vardır. Yahuda, ihanetinin açıklanacağını hissettiğinden şaşkın ve endişeli olarak resmedilmiştir. Buradaki en önemli detay ise Yahuda’nın elinde tuttuğu kesedir. Da Vinci’nin kıvrak ve muhteşem zekası, söz konusu keseyi Yahuda’nın Romalılardan aldığı sikkeleri simgelemek için kullanmıştır. Bu kese, Yahuda’nın ihanetinden elde ettiği bedeldir. 

Tablo’da dikkat çekici bir figür de Yahya’dır. Yahya’nın ergenlik döneminde, henüz genç yaşında olduğu açıkça gözlemlenir. Kadını andıran kızıl saçları ile İsa’nın sağ yanında konumlanmıştır. Buradaki üçlü ise yine İsa’nın açıklayacağı ihanete tepki vermeye hazırlanır şekilde resmedilmiştir. Açıklama sonrasında yaşanan kaotik durumda tam merkezde konumlanan İsa’nın sükuneti ise tablodaki bir başka detaydır. 


Last Supper - Son Akşam Yemeği tablosunu TabloHane.com dan ölçü ve çerçeve seçeneklerini seçerek satın alabilirsiniz. Bu işlem için "Satın Al" butonuna tıklayarak ürün sayfasından sepetinize ekleyebilirsiniz.

Satın Al


Başlık