Louis Wain'in Sanatında Kedi Tablolarının Yeri

Louis Wain'in Sanatında Kedi Tablolarının Yeri

Louis William Wain, 1860-1939 yılları arasında yaşamış, İngiliz bir sanatçıdır. Kedi ve yavru kedi çizimleri ile ünlenmiştir. Sanat tarihine ise adını, ‘’kedilere dadanan adam’’ olarak yazdırmıştır. Sanatçının en çok başvurduğu teknik antropomorfizedir. Bu; insani davranışların, duygular ya da niyetler gibi özelliklerin, insan dışı varlıklara atfedilmesi anlamına gelir. Yani basit bir tabirle kişileştirme olarak adlandırılabilir. Bu doğrultuda Louis Wain insanlara ait özellikleri, eylemleri ve duyguları kedilere aktararak tablolarında kişileştirme yapar. 

Tablohane olarak yazımızda sizlerle beraber Louis Wain’in kimdir sorusuna yanıt bulmak ve sanat anlayışını anlamak için sanatçının bazı eserlerinden örnekler ile kısa bir sanat yolculuğuna çıkacağız.

Louis Wain'in Hayatı 

Wain, İngiltere’nin Londra kentinde dünyaya geldi. West London School Of Art’ta öğretmenlik görevini yaparken sanatçı, 1881 yılında ilk eserini sattı. İlk eserini sattıktan sonra, öğretmenlik mesleğinden ayrıldı ve tam zamanlı illustrator oldu. 1884 yılında evledi fakat yaklaşık üç yıl sonra evlendiği eşi hayata gözlerini yumdu. Eşini kısa bir zamanda kaybetmenin acısı Louis Wain derinden etkiledi. 1890 yılında annesi ve kız kardeşleri ile birlikte kent sahiline taşındı. 1914 yılında ise talihsiz bir otobüs kazasında ağır kafa travması geçiren sanatçı, yaklaşık on yıl sonra psikolojik rahatsızlığı nedeniyle akıl hastanesine gönderildi. Wain, hayatının geriye kalan son on yılını akıl hastanesinde geçirdi. 

Resim üslubu yaşam yolculuğunda değişen sanatçının son yıllarında soyut resim yaptığı gözlemlenmiştir. Bu sayede sanatçının üslubu, sanat tarihinde psikedelik sanat akımı yaratmıştır. Psikedelia olarak da bilinen bu akım; psikedeli deneyimleri ve halüsinasyonlardan doğan ilham ile oluşan sanat anlamına gelmektedir. 

Louis Wain'in Sanat Anlayışı 

Eserlerini karikatür stilinde illüstrasyon yaparak Wain, Londra’da dönemin ünlü dergilerine göndermiştir ve bu sayede ünlü bir illüstratör olmuştur. Kazancını bu yol ile sağlayan sanatçı, mimari ve peyzaj çizimlerinin yanı sıra kedi çizimlerini antropomorfize tarzda yapmıştır. Louis Wain’in yaşantısı belli bir çizgide ilerlerken başına gelen travmatik olaylar onun ruhunu ve zihnini bir dönüşüme sürüklemiştir. Duygusal anlamda bu travmaları kaldıramayan sanatçı bir süre sonra hastanede yaşamak zorunda kalmıştır. 

Hastane yaşantısından önce eserleri, karikatüristik bir tarzda kimi zaman eğlendiren güldüren kimi zaman; hüzünlendiren ve nükteli bir çizgide devam etmiştir. Hastaneye yatırılmasından sonraki süreçte ise soyut ve çarpıcı eserler vermiştir. Böylece Wain; nam-ı diğer ‘’kedilere dadanan adam’’; kedi tabloları, ilginç karakteri ve psikedelik deneyimleri ile sanat tarihine adını yazdırmıştır. 

Louis Wain'in Sanatında Şizofreninin Etkileri 

1920’li yıllarda şizofreni tanısı konulan sanatçı, akıl hastanesine yatırılır. Fakat sanatçının sanata olan tutkusu burada bitmemiştir. Şizofreni tanısı konulmadan önce resmettiği kediler daha sevimli ve eğlenceli iken, şizofreni tanısı konulduktan sonra kaleydostopik/franktal yapıdadır. 

Louis Wain eserlerinde bariz bir şekilde şizofreninin etkisi görülür. Ruhu ve zihni değişime uğrayan sanatçının son dönem eserleri oldukça soyuttur. Daha renkli ve karmaşık olan bu resimlere bakıldığında psikolojik olarak sancılı bir süreçten doğduğu anlaşılır. Sanatçının özellikle kedilere odaklanması, halüsinasyonların etkileri ile ilginç eserlerin ortaya çıkması sanat tarihinde psikedelik sanatın temellerini atmıştır. Psikedelik kedi, Gotik Tarzda Bir Kedi, Kedi Kolyeli Kedi vb. resimler Wain’in sanatında şizofrenin etkilerini yansıtır. Böylece kedi çizen ressamlar arasında şüphesiz sanat tarihinde en dikkat çeken sanatçılar arasına girmeyi başarmıştır.

Louis Wain'in Benzersiz İnsanvari Kedi Tabloları

Wain’in, eşini erken yaşta kaybetmenin verdiği derin üzüntüsü, yaşadığı acı kayıp, ve geçirdiği trafik kazası yaşam sürecinde sanatına yansır. Eşini kaybetmeden önce de kedi resimlerini sanatında sıklıkla işleyen sanatçı, erken dönemlerinde kedileri daha eğlenceli tasarlayarak kişileştirmiştir.

Louis Wain eserlerindeki kediler, tıpkı insanlar gibi sosyal bir çevredir ve insan gibi davranmaktadır. Bir Kedinin Noel Partisi isimli eseri sanatçının antropomorfize yani insanvari tarzda yaptığı tablolara örnek olarak gösterilebilir. Sanatçının bu insanvari kedileri hakkında Bethlem Müzesi müdürü Gale, insanların onun kedilerini sevdiğini çünkü aslında onların sadece kedi olmadığını, dışarıda gördüğü insanları kedi şeklinde çizdiğini ifade eder. 

Catpoker - Poker Oynayan Kediler - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Poker Oynayan Kediler (Catpoker) 

Louis Wain’in Catpoker isimli kedili tablosu, yani Poker Oynayan Kediler; antropomorfize stilde yapılmış, kişileştirilmiş kedileri yansıtır. Wain’in sanatına göre bu kediler aslında insandır. İnsanı, kediye dönüştürerek sanatını konuşturmuştur. Sadece onun sanatında, insanların yaptığı eylemleri kediler yapınca daha eğlenceli hale gelmiştir. Bu durum ise insanların dikkatini çekerek beğeni kazanmasına ve sanatçının döneminin ünlü bir illüstratör olmasına sebebiyet vermiştir. 

Kedi çizen bir sanatçı için toplum sorunlarına eleştirel bir noktadan yaklaşmak ise daha kolay olmuştur. Sanatçı bu sayede toplumsal hicivleri de kolaylıkla sanatına yansıtmıştır. Sanatının erken dönemlerine ait Catpoker eserini, Tablohane’de tüm ayrıntıları ile inceleyebilir, satın alarak duvarlarınızı düşündürücü ve eğlenceli bir noktaya dönüştürebilirsiniz.

Three Cats Singing - Şarkı Söyleyen Üç Kedi

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Şarkı Söyleyen Üç Kedi (Three Cats Singing) 

Wain’in Şarkı Söyleyen Üç Kedi isimli eseri, eğlenceli göründüğü kadar etkileyicidir de. Bu resimde, ellerinde defter ile üç kedi şarkı söyler. Sağdaki kedi oldukça sakin ve durağan görünürken arkasındaki kedinin tüyleri kabarmış, dehşet içinde görünür. Fakat şarkı söylemeye devam eder. En sondaki kedinin ise rengi değişmiştir. Sonbahar renklerini andırır. Canlı maviliğini yitirmiştir, hüzünlüdür ve üstelik yaşlıdır. 

Şarkı Söyleyen Üç Kedi bizlere; bir sanatçının değişimi, zaman kavramı, kişinin ruhsal içkinliği gibi pek çok konuda yorum alanı açabilir. Sanatçının resim tekniğinden de anlaşılacağı üzere akıl hastanesinde yaptığı çalışmalardan biridir. Bu etkileyici eseri edinmek, uzun uzun düşünmek, incelemek ve evinizde sergilemek üzere dekorasyon tabloları satın almak için Tablohane’yi ziyaret edebilirsiniz. 

Cat with Cat Necklace - Kedi Kolyeli Kedi - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Kedi Kolyeli Kedi (Cat with Cat Necklace) 

Kedi Kolyeli Kedi isimli eserde Louis Wain’in psikedelik deneyimleri ve yaşadığı, halisünasyonlardan ilham aldığı okunmaktadır. Oldukça karmaşık, renk cümşüne dönmüş ve genel olarak baktığımızda ise hem eğlenen bir kedi görürüz, hem de acı çeken ya da kötücül bir kedi görürüz. 

Kedi Kolyeli Kedi isimli eser, yaşamın içindeki zıt kavramlar ve bu zıtlıklardan doğan uyuma kadar farklı şekillerde yorumlanabilir. Psikedelinin içinden doğan kargaşa ve renk cümbüşünün sanata yansımasını gösterir. Duvarınızda Kedi Kolyeli Kedi eserini görmek size hayata dair pek çok çağrışım yaptıracaktır. Bu eseri ve diğer MDF, cam ve kanvas tablo modellerini incelemek ve satın almak için Tablohane’yi ziyaret etmeyi unutmayın.

A Cat in Gothic Style - Gotik Tarzında Bir Kedi - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Gotik Tarzında Bir Kedi (A Cat in Gothic Style) 

Gotik Tarzda Bir Kedi isimli tablosu da Louis Wain’in psikedelik dönemlerine işaret eder. Resimde yine karmaşık bir kedi görüntüsü egemendir. Kedi hem sevimli hem de sevecen görünür. Hem de itici bir karmaşıklığı vardır. 

Eşini kaybetmenin acısından sonra resmettiği kediler iyice garipleştiğinden sanatçının geç dönem resimleri daha soyut bir tarzdadır. Zaman ve yaşadığı travmatik olaylar, sanatçının hem ruhunu hem de zihnini değiştirdiği gibi sanatını da değiştirmiştir. Bu nedenle sanatındaki kediler insanvari bir tarzdan geometrik, motifli ve rengarenk bir yolculukta evrimleşir. Etkileyici ve hüzünlü hayatı özellikle bu hayvan tabloları aracılığıyla okunan sanatçının, Gotik Tarzda Bir Kedi isimli eserini incelemek ve dekorasyon tabloları satın almak için Tablohane’ye göz atabilirsiniz. 

Önceki yazımıza https://www.tablohane.com/blog/dunyaca-unlu-ressamlarin-otoportreleri-1236 linkinden ulaşabilirsiniz.


Başlık