Louvre Müzesi'nde Görülmesi Gereken Eserler

Louvre Müzesi'nde Görülmesi Gereken Eserler

Fransa’nın göz bebeği Paris’te yer alan Louvre Müzesi, dünyanın en ünlü sanat müzelerinden biridir. Sayısız sanat eserine ev sahipliği yapan müzede dünya sanat tarihinin en bilinen eserleri sergilenmektedir. Louvre Müzesi, yılda yaklaşık olarak 8 milyon civarında ziyaretçi kabul etmektedir. Bu devasa ve görkemli müze, neredeyse 1000 yıllık bir saray binasında yer alır.

Louvre Müzesi eserlerinin pek çoğu, her zaman sergilenememekte ve depolarda bulunmaktadır. Müze içerisinde tahmin edilene göre 400 bine yakın tarihi eser bulunmakta olsa da bunlardan 38 bini ancak sergilenme fırsatı bulmaktadır. Louvre müzesi eserleri, dünyanın en bilindik sanatçılarının ellerinden çıkmış nadide eserlerin koleksiyonudur. 

Leonardo da Vinci, Caravaggio, Jean Auguste Dominique Ingres, Eugène Delacroix, Paolo Veronese ve Michelangelo gibi isimlerini tarihe kazımış pek çok sanatçının eserleri Louvre’de ziyaretçilerini beklemektedir. Louvre müzesindeki eserlerle ilgili bilgi edinmek ve sanatçıları tanımak için müzede yer alan pek çok ünlü eser arasından seçtiklerimizi incelediğimiz bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz. Dilerseniz tüm bu eserlere Tablohane farkıyla ulaşabilir, yaşam alanlarınızın en güzel köşelerinde yer verebilirsiniz.

Liberty Leading The People Tablosu 

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Liberty Leading the People Tablosu

Liberty Leading the People tablosu, Louvre Müzesi eserlerinin en ünlülerinden biridir. Tablo ismi, “Halka Yol Gösteren Özgürlük” anlamını taşıyan bu tablonun ressamı Eugène Delacroix, döneminde oldukça tanınan bir Fransız sanatçıdır. Delacroix, rönesansın son usta ressamı ve modern sanat anlayışına geçişin öncüsü olarak ünlenmiştir. 

Sardanapalus'un Ölümü, Dante'nin Kayığı, Orphan Girl at The Cemetery, Scène des massacres de Scio, Eugène Delacroix’in popüler eserleridir. Sanatçının eserleri arasında en büyük üne sahip olan ise Liberty Leading The People adlı tablodur. Büyük kitlelerce tanınan eserin 1789’da yaşanan Fransız İhtilali’ni canlandırdığı düşünülse de eser aslında Fransız İhtilali’nden çok sonra yapılmıştır. Söz konusu tablonun İkinci Fransız İhtilali olarak da bilinen 1830 Temmuz Devrimi’nden ilham alınarak yapıldığı bilinmektedir. 

Liberty Leading The People adlı eserde ressam Eugène Delacroix, özgürlük temasını işlemiştir. Louvre Müzesi’nde sergilenen bu eserde anlatılan sahnede bir tarafta şapka giyen burjuvalar, yanlarında ise fakir halkın çocukları yer almaktadır. Bu tablonun en dikkat çeken noktası, yarı çıplak şekilde resmedilen hırpalanmış kadındır. Bu güçlü ve kudretli figür, özgürlüğü temsil etmektedir. 

Tabloda resmedilen kadının elinde bulunan bayrak; Fransız Devrimi’nin amacı olan kardeşlik, eşitlik ve özgürlük kavramlarını simgelemektedir. Aynı kadın figürünün heykeli yapılmış ve Fransa tarafından Amerika’ya Özgürlük Anıtı olarak hediye edilmiştir. Louvre Müzesi eserlerinin en ünlü tabloları arasında bulunan bu eseri web sitemizde başyapıt cam tablo modelleri kategorisinde bulabilirsiniz. 

Mona Lisa Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Mona Lisa Tablosu

Tüm zamanların en ünlü eserlerinden olan Mona Lisa, Leonardo da Vinci tablolarının en ilgi çekenlerinden biridir. Ayrıca Louvre Müzesi’nin de binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapmasının sebeplerinin başında yer alır. Louvre Müzesi eserleri müthiş bir üne sahip olsa da bunlar içerisinde en merak edilen ve önünde kuyruklar oluşturan tablo, hiç şüphesiz ki Mona Lisa’dır.

Mona Lisa, Da Vinci’nin diğer tüm tabloları gibi imzasız bir eserdir. Gizemini yüzyıllardır koruyan bir efsane olan ve hakkında yüzlerce makale yazılıp film yapılmış olan Mona Lisa’nın kim olduğu hakkında pek çok görüş vardır. Bir görüşe göre tablodaki kadın, Leonardo Da Vinci’nin ahbabı ve zengin bir İtalyan tüccar olan Francesco del Giocondo’nun eşi Lisa Gherardini’dir.

Leonardo da Vinci; portresindeki ifadeyi canlı ve gerçekçi tutmak için resmin yapılışı esnasında ozanlar ve müzisyenleri davet etmiş, müzik eşliğinde portreyi tamamlamıştır. Dolayısıyla portredeki kadının gizemli gülüşü oldukça gerçekçidir. Louvre Müzesi eserlerinin hepsi gibi Mona Lisa tablosu da sıcaklığı ve nemi dahi her gün kontrol edilen bir muhafaza içerisinde sergilenmektedir. 

Psyche Revived by Cupid’s Kiss

Psyche Revived by Cupid’s Kiss diğer adıyla Cupid'in Öpücüğü ile Yeniden Canlanan Ruh, sanat tarihinin en aşk dolu eserleri arasında yer alır. Cupid ve Psyche, aslında aşk ve ruhtur. Gerçek bir ustalık eseri olarak incelikle işlenen Cupid'in Öpücüğü ile Yeniden Canlanan Ruh, Antonio Canova tarafından yapılmış memer bir heykeldir. Sanatçı, bu eseri 1787 ila 1793 yılları arasında tamamlamıştır. 

Efsaneye göre Cupid, Romalı bir aşk tanrısıdır. Psyche ise insanken tanrıçaya dönüşmüştür. Eserdeki Psyche, yasak bir kutuyu açtıktan sonra uyanamadığı bir uykuya dalmış ve kocası Cupid’in öpücüğü ile yeniden hayat bularak kendini aşkın kollarına bırakmıştır. Aşkı ve ruhu sanat ile buluşturarak bu efsaneye bir nevi yeniden can veren bu heykel, Louvre Müzesi eserleri arasında ışıldayarak aşıkları etrafına toplamaya devam etmektedir. 

Le Serment du Jeu de Paume

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Le Serment du Jeu de Paume

“Tenis Kortu Yemini”, Fransız Devrimi’nin ilk günlerini anlatan bir eserdir. Jacques-Louis David tarafından yapılan bu tablo, en popüler Louvre Müzesi eserlerindendir. Eserde anlatılan sahne, tenis kortu oyun salonunda gerçekleşmektedir. Üçüncü sınıf temsilcilerin birinci ve ikinci sınıf temsilcilerin meclisini basması ve anayasasının kabul edilmesine kadar oyun odasını terk etmemesini konu alan eser, Fransız Devrimi’nin sembollerindendir. 

Tabloda çok sayıda meclis üyesi ve ortada elini kaldırmış konuşma yapan bir meclis üyesi bulunmaktadır. Özgürlük mücadelesini en gerçekçi hâliyle sanat tarihine taşıyan eser, döneminin tarzını ve ruhunu en iyi şekilde yansıtmaktadır. Dilerseniz bu esere Tablohane farkıyla son derece hızlı ve kolay bir biçimde ulaşabilirsiniz.

Mevsimler Mozaiği

Louvre Müzesi’nde ülkemizden götürülmüş pek çok heykel, mozaik, antik kent kalıntısı ve tablolar bulunmaktadır. Mevsimler Mozaiği, Antakya’da bulunan ve Fransa’ya götürülen sayısız Louvre Müzesi eserlerinden biridir. Kare biçimli mozaiğin ortasında sekizgen şeklinde bir çeşme için yer yapılmıştır. Çeşme günümüze kadar ulaşmasa da mozaik, tüm renkleriyle varlığını korumaktadır. 

Mozaiğin dört taraftan da bakılabilir şekilde yapılması, içerisindeki hayvan ve bitki betimlemeleri oldukça ilgi çekicidir. Mevsimler Mozaiği’ndeki her bölmede farklı bir tema hikâye anlatılır gibi işlenmiştir. Günlük hayat, kuşlar, hayvanlar, tarım ve yemek bu temalardan bazılarıdır. 

Marsyas’ın Eziyeti

Marsyas’ın Eziyeti, mitoloji tarihi ve heykel sanatının en nadide eserlerinden biridir. Hikâyesini mitoloji kahramanı Marsyas ve Apollon’dan alan tarihî eser, günümüzde Louvre Müzesi eserleri arasında yer alır. Müzenin ziyareti esnasında en çok ilgi çeken ve incelenen eserlerden biridir. 

Mitolojik hikâyesi de bilindiğinde bu heykel, çok daha da dikkat çekici bir hâle bürünmektedir. 

Efsaneye göre tanrıça Athena, kendine bir kaval yaratır ve çalmaya başlar. Diğer tanrıçalar tarafından komik bulunan Athena, bir suyun başına gider ve kaval çalarken yüzünü çok çirkin bulur. Kavalı suya atar ve alacak kişiyi lanetler. Daha sonra Athena’nın kavalını attığı yerden geçen Marsyas, kavalı fark eder. 

Eline alıp çalmaya başlar ve kavala aşık olur. Kavalın sesine hayran kalarak dünya üzerinde duyduğu en güzel ses olduğuna inanır. Marsyas, kaval çalarak büyük bir üne kavuşur. Bu ünü kıskanan Apollon, Marsyas’ı türlü yarışmalara sokar ve kaybetmesini sağlar. Ardından Apollon, buna rağmen ün ve başarısı daha da artan Marsyas’ı yakalatır ve bir ağaca bağlayarak eziyet eder. 

Bu dünyaca ünlü başyapıt heykel, Marsyas’a yapılan eziyeti anlatmaktadır. Helenistik bir eser olan Marsyas’ın Eziyeti; gerçekçi, detaycı ve incelikli bir çalışmanın sonucudur. Oldukça gerçekçi detaylar ile özenilerek yapılmıştır. Louvre Müzesi eserleri arasında vazgeçilmez bir yere sahip olan bu heykelin yüz hatları, çektiği acıyı başarılı bir şekilde yansıtmaktadır. 

Önceki yazımıza https://www.tablohane.com/blog/en-iyi-amerikali-ressamlar-1199 linkinden ulaşabilirsiniz.

Başlık