Paul Gauguin: Ne Zaman Evleneceksin Tablosu

Paul Gauguin: Ne Zaman Evleneceksin Tablosu

Paul Gauguin: Ne Zaman Evleneceksin

Paul Gauguin’ in Ne Zaman Evleneceksin tablosunda renk uygulamasının ana hatlarının naif tarzı ve canlılığı, rengin, öznenin ve diğer unsurların görünmez olanın, fikrin her şeyin üstünde olduğu araçlar olduğu Sentetizm ve ilkel sanat hakkındaki fikirlerini kanıtlar. Bu karmaşık kompozisyonunun çoklu formları ve derin alanları, genel sıcak renk tonlarıyla birbirine bağlıdır. Gauguin’ in sık sık gizemli bir dil, bir rüya dili olarak adlandırdığı şey bu öğeydi. Gauguin, Fransız sömürgeciliğinin tamamen sanayileşmemiş bir toplumda yaşama fantezisini yok ettiğini öğrenince hayal kırıklığına uğrasa da, yine de rüyalarında yaşayan pastoral, yerli Tahiti cennetini yeniden hayal etmesine izin verdi.

Ne Zaman Evleneceksin Tablosu Kimin

1891’ de Primitivizmin kurucu babası Eugene Henri Paul Gauguin, saf, ilkel sanat yaratabileceği cennetsel bir cennet arayışıyla Tahiti’ ye gitti. Gauguin, Avrupa toplumundan, teknolojisinden ve kültürel geleneklerinden kaçmayı umuyordu. Modern dünya tarafından bozulmamış olduğunu düşündüğü manevi ilkel toplumları yakalamak için Haiti’ yi seçti. Fakat Polinezya gerçeği, Gauguin’ in kırsal ve ilkel yaşam beklentilerini karşılamadı. Haiti daha 18. Yüzyılda sömürgeleştirildi, bu nedenle sanatçı oraya vardığında aradığı kültürü bulamadı.  

Ne Zaman Evleneceksin Tablosu Ne Zaman Yapıldı?

Gauguin 1892’ de Tahiti’ deki ilk kalışı sırasında Ne Zaman Evlenirsin resmini yaptı. Yerel yaşama başarılı bir şekilde yerleşti ve Teha’amana adında genç bir Haiti’ li kızla evlendi. Evlilikleri, kızının beyaz bir adamla evlenmesini büyük bir ayrıcalık olarak gören kızın ailesi tarafından ayarlandı. Gauguin’ in beklediği kadar ilkel bir hayatı olmasa da evlilikleri sürdü. Bu dönemde Tahitili kadınların en çok bilinen ‘’Gauguin resimlerini’’ üretti ve büyük olasılıkla Teha’amana bu resimlerin çoğu için modeldi.

Ne Zaman Evleneceksin Tablosunun Anlamı

İlkelliği tanımlayan tüm özellikler- formların övünmesi, yoğun renkler ve çarpık bakış açısı bu resimlerde mevcuttur. Gauguin, diğer eserlerinde yer alan iki kadın tasvir etti- biri geleneksel Tahiti kostümü giyiyor, diğeri misyoner kıyafeti giyiyor. Kıyafetteki bu çelişki, Gauguin’ in orada kaldığı sırada Tahiti’ de belirgin olan değişiklikleri anlatıyor.

 Paul Gauguin - Ne Zaman Evleneceksin - 1892

Paul Gauguin: Ne Zaman Evleneceksin


Başlık