Pop Art Hakkında Her Şey 

Pop Art Hakkında Her Şey 

Sanatla ilgiliyseniz, pop art akımını duymuşsundur. Belki de ilk defa sanat akımlarını araştırırken karşılaştınız ve detaylı bilgi almak istediniz. Her neden buradaysanız hiç önemli değil! Size pop art hakkında kapsamlı bir yazı hazırladık.

Pop art sanat akımı, 20. yüzyılda gelişti ve sanat alanına büyük damga vurdu. Pop art, kitle kültüründe önemli olan nesnelerin ve popüler kişilerin resim ya da heykelini yapar. Böylece yüksek sanat ile düşük kitlenin bulanıklaşmasına neden olur. Pop art, kendisinden önce gelen her şeye karşı yeni bir kültürün oluşmasını sağladı. Bu yönüyle sadece bir moda sanatı olmanın da ötesine geçti.

Akımın asıl amacı, popülarite ve düşük kültür arasındaki bağı bulanık hâle getirmekti. Çizgi roman tarzında çizimler yapan bazı sanatçılar, ucuz dergilerden kolajlar yaptı. Sıradan nesnelerden yararlanılarak yapılan tabloları, heykelleri oluşturdular. Böyle pop art, ironiye dayanması nedeniyle postmodernizmin bir dalgası olarak görülür. Duygusal olanın arkasında, mizaha da yer verilen bir akımdır. 

Pop Art Hakkında Her Şey

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Pop Art Tarihi

Peki, pop art akımının tarihi nedir? Şimdi gelin akımın tarihçesine bakalım.

Renkli dünyanın kapısı 1950’li yıllarda açılıyor. Öncelikle pop art kavramı, sanat eleştirmeni Lawrence Alloway tarafından ortaya kondu. Sanatlar ve Kitle İletişimi adlı makalesinde popüler kültürün ne olduğunu tanımlamak için Alloway bu terimi kullandı. 1958 yılında ortaya atılan “pop art” sözcüğü daha da geliştirildi ve Alloway popüler kültür unsurlarını kullanan sanatçılar için bu akımı ifade etti.

O dönemde aynı yıllarda sanatta dışavurumculuk (ekspresyonizm) akımı da oldukça popülerdi. Ancak bu akımdan uzaklaşmak isteyen genç kitle pop art akımıyla kendini buldu. 1960’lı yıllara gelindiğindeyse dünyaya yeni bir güneş gibi doğdu. Amerika’da pop art, bu yıllarda oldukça popüler hâle gelirken Avrupa’yı da kasıp kavurmaya başladı. Alışılmışın dışındaki pop art akımı, özellikle genç kuşağın dikkatini çekerek yeni eserleri ortaya çıkardı.

Dünyada Pop Art Akımı

Pop art tablo ve heykeller, 1960 senesinden bu yana yaygınlaşmaya devam etti. Günümüzde çok geniş kitleler tarafından da pop art kültürü benimsenmiş durumda. Canlı ve göz alıcı renkleriyle teknoloji ve endüstriyle bağlantılı olarak görülüyor. Hâliyle bu durum, teknolojinin hızla geliştiği günümüzde genç kuşakları etkisi altına alıyor.

Gerçek ile görüntünün farkını ortaya çıkaran pop art, dünya genelinde çok büyük bir kitleye ulaşmayı başardı. Pop art resimleri için sanatçılar, yaratıcılığı yüce bir değer olarak görüyordu. Bu nedenle resme başlamadan önce ne ifade edeceğine dair herhangi bir düşünce ortaya atmıyorlardı. Temaları genellikle gündelik yaşamı anlatıyordu ve tanınmış isimleri kullanıyorlardı.

Dünya genelinde sanat tarihçileri ve eleştirmenleri, pop art akımını yüzeysel gördükleri için eleştirdiler. Ancak dünyada daha önce hiçbir akım, bu kadar büyük bir kitleyi etkisi altına alamadı. Hâlâ günümüzde pop art meyve gibi birçok eser, duvarlarda bulunuyor. Birçok kişi de canlı renklerinden dolayı pop art resimlerin, bulunduğu ortamda olumlu enerji verdiğini düşünüyor.

Türkiye’de Pop Art

Dünyayı etkileyen pop art, ülkemizde nasıl popüler hâle geldi? Aslında bunun için belirli bir tarih vermek oldukça zor. 1960’lı senelerde Amerika ve Avrupa’yı etkisi altına alan akım, Türkiye’de daha belirsiz ve dağınık biçimde görülmüştür. Bunun temel nedeni, Amerika ve Avrupa’da o dönemlerde ortaya çıkan seri üretim ve çılgın tüketimin henüz Türkiye’de görülmemesidir. 

Türkiye’de bu akımın etkisi, 1970’li senelerde gerçekleşir. Bu dönemde Türkiye’de dışarıdaki dünyayı öğrenme eğilimi vardır. Dolayısıyla Pop art kavramı sanat açısından etkilidir. Ancak bu dönemde ülkemizde iki önemli olgunun olduğunu unutmamak gerekir: Arabesk ve star.

Arabesk, Türkiye’de o dönemde geniş bir kitleye hitap etmeye başlamıştır. Doğal olarak çeşitli sanat dallarını etkilemiştir. Resim sanatında dönemin önde gelen arabesk sanatçılarını görmek mümkündür. Örneğin Gülsün Karamustafa, Ya Rabbim Sen Bilirsin isimli çalışmasında Bülent Ersoy’u çizerek o dönemde etkili olan akımı oluşturmuştur. 

Türkiye'de Pop Art

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Pop Art İmgeleri

Renkli ve canlı duruşuyla pop art sanatçılarının dönem eleştirilerini görmek mümkün. Yaratıcılıkları ile içinde bulundukları kültüre büyük bir eleştiri getirmeyi de başardılar. 

Pop art imgelerine geçmeden önce merak edilen bir soruya cevap verelim. “Pop art neyi simgeler?” Aslında pop art, düşük kültürle popüler şeylerin arasındaki bulanıklaşmayı amaçlar. Yani, geleneksel sanat akımının karşısındadır. Bunun için sanatçılar daha çok hazır imgelerden yararlanmışlardır. Gündelik yaşamda bulunan nesneleri, iki boyutlu yüzeylere aktararak sanat eserlerini ortaya çıkarırlar.

Gündelik nesneler denildiğinde aklınıza çeşitli kavramlar gelebilir. Sıklıkla karşımıza çıkanlar; konserve kutuları, hamburgerler veya sigara paketleridir. Genellikle bu sıradan nesneler Amerika’da yapılan çalışmalarda karşımıza çıkar. Renkli ve eğlenceli bir tarz yaratan sanatçılar, çizgi roman tarzında çizimler yaparlar. Direkt popüler öğelerden yararlanıldığından dolayı da fotografik görüntüler ortaya çıkar. 

Pop Art Akımının Temsilcileri

Daha önce söylediğimiz gibi pop art günümüzde benimsenmeye devam eden bir sanat akımıdır. Tabii, bunun devam edebilmesi için temsilcilerini bilmek gerekir. Şimdi size bu akımın öncüsü olan 3 önemli ismi tanıtalım ve yaptıkları çalışmalardan örnekler verelim.

Andy Warhol

Bugün pop art denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri, şüphesiz Andy Warhol’un tablolarıdır. Bir market rafında görebileceğiniz tabloları sanata dönüştürme fikrinden yola çıkmıştır. Tenekeleri farklı renklere boyayarak bir resim oluşturdu. Ayrıca yaptığı resimlerde popüler isimleri kullandı. Marilyn Monroe ve Elvis Presley gibi önemli sanatçılar bu isimlerden bazılarıdır. Zamanının ötesinde eserler vererek hâlâ anılan sanatçılardan biri hâline geldi.

Andy Warhol

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Roy Lichtenstein

Çizgi roman tarzındaki eserleriyle Roy Lichtenstein, pop art akımının önemli sanatçılarından biridir. Lichtenstein, çizgi romanlarda basılan noktalarla farklı bir tarz yarattı. Boyayarak, çizerek ve konuşmaları yeniden düzenleyerek popüler imgeler oluşturdu. Seri üretimle sanat arasında yeni bir bağın ortaya çıkmasına imza attı. Popüler kültürün eleştirisini rengârenk bir dünyaya taşıdı.

Keith Haring

Sokak sanatını pop art imgeleriyle birleştiren Keith Haring, eserleriyle büyük yankı uyandıran bir sanatçıdır. Resimleri bugün sadece müzelerde değil aynı zamanda birçok evin duvarında yer alıyor. Popüler kültürle olan ilişkisini ömrü boyunca devam ettirdi ve sürekli gündemde kaldı. Aynı zamanda AIDS farkındalığı ve eşcinsel hakları gibi önemli konularda ses getirmeyi başardı.

En Ünlü Pop Art Tablo Örnekleri

Pop art örnekleri denildiğinde birçok farklı resim ve heykeli saymak mümkün. Söylediğimiz gibi öyle bir sanat akımından bahsediyoruz ki, renkleriyle, düşündürdükleriyle hâlâ duvarları süslüyor. Siz de bir tablo almak için TabloHane kategorilerine bakarak merak ettiğiniz pop art resimlerini inceleyebilirsiniz. Burada bulabileceğiniz tablolardan bazıları şu şekildedir:

  • Marilyn Monroe
  • Elvis Presley
  • Çizgi Roman Çizimleri
  • Guernica
  • Asuna ve Kirito

Yukarıda saydıklarımız dışında TabloHane’de sayısız ve birbirinden güzel cam ve mdf tablolar var. 

Önceki yazımıza https://www.tablohane.com/blog/modern-ev-dekorasyonu-icin-tablo-secimi-1189 linkinden ulaşabilirsiniz.

Başlık