Rembrandt: Bir Dahinin Hayatı ve Ölümsüz Eserleri

Rembrandt: Bir Dahinin Hayatı ve Ölümsüz Eserleri

Rembrandt Harmenszoon van Rijn sanat eserleri ile sanat tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. Barok dönemi sanatçısı olan Rembrandt, resim sanatında gerek üslubu gerek resim tekniği ile ön plana çıkmıştır. Hollandalı ressamlar arasında ünlü olan sanatçı, Hollanda’nın altın çağını yaşatmıştır. Bugünkü sanat yolculuğumuzda Rembrandt’ın hayatını ve eserlerini konu alacağız. Bunun için öncelikle Rembrandt kimdir sorusuna yanıt vereceğiz. Daha sonra onun sanata bakış açısı ve sanat tarihine katkılarından bahsedeceğiz.

Rembrandt'ın Yaşamı 

Rembrandt, Güney Hollanda’nın Leiden kentinde varlıklı bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Leiden Üniversitesinde hukuk bölümünü yarıda bırakmıştır. Jacob van Swannenburg’un yanında çırak olarak çalışmaya başlayarak, Swannenburg’un takdirini kazanmıştır. Sanatçı, 1621’den sonra resmi olarak Swannenburg’un öğrencisi olmuştur. 1624’te Amsterdam’a giderek Pieter Lastman’a çıraklık yapmıştır. 1625 yılında ressam dostu Jan Lievens ile birlikte ilk stüdyosunu açmıştır. 1627’de öğrenci kabul etmeye başlamıştır. 

Kısa sürede üne kavuşan ressam, 1630 yılında babasını kaybetmiştir. 1633 yılında ise Amsterdam’a yerleşerek burada tanıştığı Saskia van Uylenburgh ile kısa sürede evlenmiştir. Çiftin doğan çocukların ölümü, sanatçının annesinin ve ardından eşinin ölümü hep üst üste gelmiştir. Bu üst üste yaşayan talihsiz kayıplar onu oldukça etkilemiştir. Bir oğlu yaşamaya devam ettiği için eşinin ölümünün ardından evine kahya alan sanatçı, Hendrickje Stoffels ile ilişki yaşamaya başlamış ve ömrünün sonuna kadar onunla birlikte olmuştur. Daha önce iki kere aynı ismi koyduğu fakat ölen kızlarının adını tekrar yeni doğan kız çocuğuna vermiştir. 

1656 yılında ressam iflas ederek elinde var olan tüm antika koleksiyonunu ve mal varlığını satışa çıkarmıştır. 1660 yılında dostu Hendrickje, Titus ile birlikte iş kurmuş, Rembrandt'ı da işe almıştır. Böylece sanatçı yaşadığı ciddi sıkıntıdan korumuştur. Onun eserlerinden de okuyabileceğimiz gibi hayatı boyunca sanat ve bilime çok önem vermiştir. Araştırma ve yaratma içgüdüsü yoğun olan ressam, 4 Ekim 1669 yılında vefat etmiştir. 

The Anatomy Lesson of Dr. Deijman - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Rembrandt'ın Sanat Anlayışı: Işık ve Gölgelerin Ustası 

Sanat kariyerinde hızla yükselmiş olan ressam, kendi döneminin önemli sanatçılarından biri olmuştur. Rembrandt eserleri ile Barok dönemin etkisi ve farklı teknikler görülmektedir. Barok sanat, figürlerde duyguları çokça dışarıda vurgular. Sanat akımında hareket ve devinim vardır. Eserlerinde ise bu hareketi figürlerin yoğun duyguları ve uyguladığı karanlık-aydınlık ışık tekniği ile ön plana çıkarmıştır.

Portreleri ile dikkat çeken ressam, hem kendindeki hem de insanlardaki ruhani ve içsel derinliği sanatına aktabiliyordu. Bu yeteneğini ise sanatçının eserlerinden okuyabilirsiniz. Resmettiği kişinin ruh halinden öte sanatçının eserlerinde mekan kavramı ve kurgusu da kusursuz bir şekilde işlenir. Sanatçı tekniğinde, arka planı karanlık bırakır fakat nesne ya da figürü aydınlık bir şekilde öne çıkarır. Resimlerinde uyguladığı bu yöntem ise ‘’chiaroscuro’’ olarak adlandırılmaktadır. Işık ve gölge kontrastında konusundaki uzmanlığı ile sanat tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. 

Döneminin diğer ünlü ressamlarına göre Rembrandt’ın sanatsal yaratımı biraz farklıdır. Özellikle resimde ışık ve gölge oyununu profesyonel bir şekilde oynaması, sanatçının sanatta özgün dilini bulmasını sağlamıştır. Mitoloji veya dini konuları resmine tema ederken farklı sanat akımlarından ilham alarak kendi yaratıcılığını ortaya koymuştur. Siz de bu eşsiz sanatçının eserlerinden en ikonik tabloları Tablohane’den inceleyerek kanvas, cam veya MDF tablo modeli olarak satın alabilirsiniz. 

Işığın Dramatik Kullanımı 

Sanatçı, eserlerinde ışığı öyle kullanmıştır ki günümüzde fotoğrafçılık sanatı içerisinde ‘’Rembrandt ışığı’’ diye bir kavram bulunmaktadır. Barok dönemi eserlerine Hollanda üslubuna ışık tekniği ile damga vuran sanatçının ışık tekniği hala kullanılmaktadır. Onun resimlerinde ışık bir taraftan yoğun bir şekilde gelerek görüntü dramatikleşir. Görüntüdeki öznenin az ışık alan kısmında hayali bir üçgen tasarlanır ve bu üçgen aydınlatılır. Böylece sanatçının eserlerinde hüzünlü, dramatik, doğal bir atmosfer oluşturur. Bu teknik, günümüz fotoğrafçılık ve sinema sektöründe de sıklıkla kullanılır. 

The Syndics - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Detaylara Olan Yoğun İlgi ve Teknik Yenilikler 

Sanatçı, eserlerinde Caravaggio’nun ışık-gölge tekniğini benimsemiştir. Bu tekniği kendi üslubuna uyarlayan ressam, gölge ve ışığı kusursuz bir şekilde kullanarak resimdeki her nesne, canlı ya da kişilerdeki tüm detayları incelikle işlemiştir. Dolayısıyla eserlerinde detaylar oldukça canlıdır. 

Genel olarak resme ilk bakıldığında dikkat çekmeyen yerler onun eserlerinde dikkat çeker. En ince ayrıntılar bile gerçekçi bir şekilde görünür. Özellikle resimlerdeki kişilerin kolları ve yakalarını güçlü bir şekilde vurgular. Bu sayede resim üç boyutlu gibi görünür. İzlediğimiz eserdeki kişi, sanki gerçekten karşımızdaymış gibi büyülü bir etki yaratır. Rembrandt sanatında kullandığı söz konusu özel teknikler ile barok döneme damgasını vurmakla kalmamış, günümüz modern sanatlarını bile etkilemiştir. 

Rembrandt'ın Eserleri: Dönemini Aşan İkonik Tablolar 

Rembrandt’ın eserleri 1585-1702 yılları arasında özellikle Hollanda’da başlayarak tüm dünyayı etkileyecek bir güce sahip olmuştur. Bu güç ise onun sanata olan tutkusu ve yaratıcılığı ile resme kattığı teknik yeniliklerden ileri gelmektedir. Ayrıca o, bir otoportre sanatçısıdır. Kendi portresini sıklıkla tuvale işleyen sanatçının gençlik yıllarından yaşlılık yıllarında kadar pek çok otoportresini görebiliriz. Fakat otoportrelerinde kimi zaman ata biner kimi zaman tuvalin önünde resim çizer veya düşünür haldedir. 

1962 yılında tamamladığı Gece Devriyesi, 1932 yılında tamamladığı Dr. Nicolaes’in Anatomi Dersi , Savurgan Oğul’un Dönüşü, Celile Denizi’nde Fırtına, Danae, İshak’ın Kurban Edilmesi ve Homeros’un Büstüyle Aristoteles gibi pek çok eser bugün sanat tarihinde ikonikleşmiş eserler arasındadır. 

The Nightwatch - Gece Devriyesi - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Gece Devriyesi (The Night Watch) 

Yüzbaşı Franz Banning Cocq ve Milis Birliği olarak da bilinen Gece Devriyesi isimli tablo, sanat tarihinin en ünlü tablolardan birisidir. Resimde toplam 28 figür bulunur. Bu 28 kişi arasında çeşitli rütberlerden oluşan Amsterdam askerleri bulunur. 

Gece Devriyesi tablosu hikayesi ise şu şekildedir; resmin ön planında dikkat çeken iki figür bulunmaktadır. Bunlardan birisi; Yüzbaşı Franz Banning Cocq ve Teğmen Wilhelm Van Ruytenburch. Silahşörler, bandocular, maskotlar ve rütbelilerin bulunduğu bu resim aslında bir gece devriyesi değildir. 1640’lı yılların sosyolojik yapısına bakıldığında kentte problem yaşanacak ciddi olaylar olmuyordu. Resim, yanlış restorasyon nedeniyle yanlış ifade edilerek günümüze kadar Gece Devriyesi ismi olarak kalmıştır. 

Kalabalık resimdeki kişiler muhtemelen bir törene hazırlanmaktadır. Ön plandaki yüzbaşı ve teğmen ise gruba liderlik etmektedir. Resimde birden fazla farklı kişiler bir araya getirilmiştir. Sanatçının bu bağlamda ‘’birlik’’ konusuna vurgu yaptığı kaçınılmazdır. Ayrıca resim 1640’lardaki Amsterdam’ın siyasi, sosyolojik, askeri, kültürel dengesi hakkında sağlam veriler sunar. Rembrandt eserlerinin birçoğu tarihsel veri niteliğindedir. Ünlü Gece Devriyesi tablosunu, kanvas tablo olarak satın almak için Tablohane’yi ziyaret edebilirsiniz. 

The Anatomy Lesson of Dr Nicolaes Tulp - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Dr. Nicolaes’in Anatomi Dersi (The Anatomy Lesson of Dr Nicolaes Tulp) 

Dr. Nicolaes’in Anatomi Dersi tablosu, ressamın sanat tarihine damga vurmuş bir diğer ünlü tabloları arasında yer almaktadır. Resmin gerçekçi bir tarzda yapılması, işlenen konu ve kullanılan resim tekniği sadece sanat tarihi için değil tıp tarihi için de önemli bir tarihsel veridir. Anatomi Dersi tablosunda sağ alt köşede büyük bir kitap yer alır. Resimde Dr. Tulp bu kitaptan aldığı bilgilerle yanındaki öğrencilere otopsi eğitimi verir. Öğrencilerin konuya ilgileri ise gözlerinden okunur. Anatomi Dersi ve Dr. Deijman ile Anatomi Dersi tablolarını Tablohane’den inceleyebilir evinizin en değerli köşesine koymak için satın alabilirsiniz. 

Abraham and Isaac - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Abraham ve Isaac (Abraham and Isaac) 

Sanat tarihinde pek çok sanatçı resimlerini yaparken mitolojik ve dini konulardan ilham almıştır. Rembrandt’ın eserlerinde de dini ve mitoloji konularını görebilmekteyiz. Abraham ve Isaac isimli eseri de bu duruma örnektir. Abraham ve Isaac, tevratta geçen İbrahim'in oğlu İshak’ı kurban etme hikayesi üzerine yapılmıştır. Sanatçı, hikayenin en duygusal ve vurucu olan o küçük anı resmetmiştir. Bu etkileyici Rembrandt tablolarını satın alabilmek için Tablohane’yi ziyaret edebilirsiniz. 

Aristotle with a Bust of Homer - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Homeros'un Büstüyle Aristoteles (Aristotle with a Bust of Homer) 

Sanatçı, 1653 yılında yaptığı Homeros’un Büstüyle Aristoteles isimli eserde isminden de anlaşıldığı gibi felsefi bir konuyu ele almıştır. Homeros’un büstüne başını elini koymuş bir şekilde duran Aristoteles, derin düşüncelere dalmış şekilde görünür. Fakat resimde dikkat çeken bir unsur vardır. Rembrandt'ın Aristoteles olarak betimlediği kişi aslında sanatçının ta kendisidir. Ressam burada muhtemeldir ki kendi felsefi düşüncelerini Aristoteles ile ilişkilendirerek duygusal dünyasında bir iç hesaplaşma yaşamıştır. 

Önceki yazımıza https://www.tablohane.com/blog/louis-wainin-sanatinda-kedi-tablolarinin-yeri-1237 linkinden ulaşabilirsiniz.

Başlık