Sanat Akımları Nelerdir? Geçmişten Günümüze Bakış

Sanat Akımları Nelerdir? Geçmişten Günümüze Bakış

Sanat tarihi neredeyse insanlık tarihi kadar eskiye dayanır. Sanatın giderek katmanlaşması, farklı toplumlarda görülmesi ve farklı alanlara ayrılmasının neticesinde pek çok farklı fikir ortaya çıktı. Sanat akımları da bu fikirlerin yaygınlaşması ve dönemin sanat anlayışına etki etmesiyle ortaya çıkmıştır. Ortak sanat fikri, ortak beğenide ve benzer özelliklerde eser verme sonucunda ortaya çıkar. Özellikle resim ve heykel gibi görsel alanlarda bu akımların etki alanları rahatlıkla görülür. 

Sanat Akımlarının Tarihsel Gelişimi

Geçmişten günümüze farklı dönemlerde farklı sanat akımları sanat dünyasında baskın hâle geldi. Sanat akımları bazen bir gelenek, bazen birbirlerine tepki, bazen de toplumsal olaylar sonucunda ortaya çıkar. Rönesans ile birlikte sanatta yenilikçi yaklaşımlar ortaya çıktı. Klasisizm akımı rönesans ile birlikte söz konusu oldu. 

Onu Barok ve Rokoko takip etti. Ardından romantizm akımı sanata hâkim oldu. Uzunca bir sürenin ardından romantizmin yerini gerçekçiliği benimseyen realizm aldı. Empresyonizm ise realizme tepki olarak izlenimcilik adıyla ortaya çıktı. Daha sonra sırasıyla çağdaş sanat akımları olarak nitelendirilen dadaizm, fütürizm, kübizm ve sürrealizm ortaya çıktı. Alternatif olarak fovizm gibi etki alanı dar akımlar da rağbet gördü.

Rönesans Dönemi Sanatı

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Rönesans Dönemi Sanatı

Rönesans, resim sanatının geliştiği, konu bakımından zenginleştiği, gerçek ve güzel olanın bir arada sergilendiği bir dönemdir. Sonraki tüm sanat akımlarına yön veren Rönesans, sanat tarihi açısından oldukça zengin bir sanat dönemidir. Rönesans sanatında insan ve doğa gözlemlerine oldukça önem verilir. Evrensellik teması dönemin ruhunu yansıtır.

Rönesans Sanatının Özellikleri

Rönesans resim anlayışında en önemli yenilik detaylı bir kurgu ile birlikte resmin birkaç kompozisyondan oluşturulmasıdır. Tablolardaki evrensel ışık, tanrı figürünü simgeleyen ilahi bir sembol olarak kullanılır. Sanatçılar kendi iç dünyalarını ve gerçekliklerini resme aktarma fırsatı bulurlar. Tablolarda asil ve yüce şahsiyetlere ve konulara yer verilir. Resimlerdeki objeler gerçeğe aykırı şekilde kusursuz çizilmiştir. Sonsuzluk hissiyatı hemen her resimde görülür.

Ünlü Rönesans Ressamları ve Eserleri

Sanat tarihindeki en ünlü dönem gibi, rönesans sanatçıları Leonardo da Vinci ve Michelangelo da bir o kadar ünlüdür. Tarihin en ünlü tablolarından “Mona Lisa” ve sanatçının başyapıtlarından “The Last Supper” Leonardo da Vinci’nin eserleridir. Bir diğer dünyaca ünlü tablo “Adem’in Yaradılışı” ise yetenekli Rönesans ressamı Michelangelo’nun eseridir. 

Barok Sanatı

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Barok Sanatı

Rönesans dönemi klasik akımlarına tepki olarak ortaya çıkan Barok sanat akımı 1600’lü yıllardan 1800’lü yılların sonlarına kadar tüm Avrupa ülkelerinde sanat, resim, mimari, heykel ve süsleme gibi pek çok alana hâkim olmuş bir sanat akımıdır. 

Barok, kelime anlamı olarak işlenmemiş iri inci demektir. Rönesansın kurallı ve sınırlı sanat anlayışının aksine sert, serbest ve aykırı tavrıyla sanat tarihine büyük bir yenilik fikri olarak ortaya çıkmıştır. Sanat akımları hızla şekillenirken barok giderek daha da radikalleşmiş ve rokoko adında yeni bir akıma dönüşmüştür.

Barok Sanatının Özellikleri

Resim sanatında barok anlayışla birlikte azizlerin ve din insanlarının yaşamları, köklü ailelerin hayat hikâyeleri ve mitolojik hikâyeler sıkça anlatıldı. Resim tekniğinde ışık ve gölgeye çok önem verildi. Resim, heykel gibi görsel eserlerde canlılık ve dinamiklik ön planda tutuldu. Bunun için özellikle heykellerde çok fazla kıvrımlı ve katmanlı çalışmalar yapıldı. Barok sanatında karmaşık ve abartılı bir süsleme anlayışı benimsendi.

Ünlü Barok Ressamları ve Eserleri

Rembrandt, Barok sanat akımının öncü temsilcisidir. Kontrasta çok önem verdi, tıbbi çalışmaları resmetmiştir. Tabloları bu akımı temsil eden en ünlü eserlerdir. “The Nightwatch”, “Abraham and Isaac ve The Anatomy Lesson of Dr. Nicolaes Tulp” adlı tabloları barok akımının en önemli eserleri. Bir diğer barok sanatçısı Caravaggio, barok akımına yeni bir soluk getiren ünlü ressamdır. Eserlerinde çok yoğun biçimde ışık ve gölge oyunlarını kullandı. “Salome Madrid”, “San Gerolamo” gibi ünlü eserlerine sitemizden ulaşabilirsiniz.

Empresyonizm

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Empresyonizm

Empresyonizm yani izlenimcilik tasvir edilen varlığın kişide bıraktığı hissin sanata dönüştürülmesidir. Nesnelerin gerçek hâli ya da özleri yerine verdiği duyguyu ön plana alan empresyonizm, resim sanatının katı kurallarını esnetmiştir. Sanatın estetik ve zevk için yapıldığı fikrini benimseyen empresyonistler kendisinden sonraki sanat akımlarına da ilham olmuş soyut sanatın kapılarını aralamışlardır.

Empresyonist Sanatın Özellikleri

Empresyonizm sanata dönüşürken varlıkların kişide bıraktığı izlenimleri temel alır. Teknik olarak kalın, kısa fırça darbeleri ile resim boyanır. Konunun ayrıntılarına girilmez, ana figür üzerinde durulur. Yoğun biçimde renk titreşimleri ve dalgalanmalar empresyonist tabloların imzasıdır. Çizgiler, keskin köşeler yerine serbest bir tarz benimsenir. Doğa, açık hava ve hayattan alıntılar konu olarak tercih edilir.

Ünlü Empresyonist Ressamlar ve Eserleri

Empresyonist ressamlar doğan ilham alır ve genellikle açık havada doğayı resmeder. Claude Monet ve Alfred Sisley dünyaca ünlü empresyonistlerdir. Alfred Sisley'nin eserleri doğadan ilham alan manzaralardır. “Orchard in Spring” eseri ile tanınır. Monet’nin nilüferleri ve manzaraları resmettiği şaheserleri arasında “Les Nympheas”,”Campo di Papaveri” ve “İzlenim-Gündoğumu” isimleri eserleri bulunur. Bu eserlere sitemizden göz atabilir ve modern sanat cam tabloları inceleyebilirsiniz.

Kübizm

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Kübizm

Kübizm ismi ünlü kübist ressam Braque’nin bir tablosuna ünlü edebiyat eleştirmeni Apollinaire‘nin küp benzetmesi yapmasıyla ortaya çıkmıştır. Kübizm hem edebiyatta hem resimde etkisini uzun yıllar sürdüren ve varlığı çok yönlü sergileyen bir sanat akımıdır. 

Rönesans’ın ardından başkalaşsa da hâlâ kuralları bulunan resim sanatına yepyeni bir ifade dili kazandırmıştır. Empresyonizme tepki olarak doğan kübizm sanat akımları arasında en çok tepki gören ve eleştirilen akımlardan biri olmuştur. 

Kübizmin Özellikleri

Soyut bir tavır benimseyen kübizm nesneleri olduğu hâlleriyle göstermek yerine çok yönlü olarak ele alır. Objenin sadece gördüğümüz kısmını değil tamamını sanata aktarmayı amaçlar. Madde ile ruhun ayrıştığını ve her ikisinin de sanatta varolması gerektiğini savunur. Kübist ressamlar figürlerini çoğunlukla geometrik şekiller ile ifade eder. Soyut sanat anlayışı ile modern bir çizgi benimsenir.

Ünlü Kübist Ressamlar ve Eserleri

Hiç şüphesiz kübizm denildiğinde akla Pablo Picasso ve Braque gelmektedir. Braque’nin Still Life with Guitar adlı tablosu oldukça ünlüdür. Tarihin en ünlü ressamlarından biri olan Picasso’nun “Guernica”, “The Three Dancers” ve “Woman with Yellow Hair” gibi pek çok kübist tablosunu sitemizden inceleyebilirsiniz.

Minimalizm

Minimalizm 60’larda ortaya çıkan ve gün geçtikçe popülaritesi artan bir yaşam, felsefe ve güncel sanat akımıdır. Kendisinden önceki pek çok akımın öğretilerini ve geleneksel tavrını bozmuş ve resim sanatına yeni bir kimlik kazandırmıştır. Duyguları, hisleri ve sembolleri bir kenara iten minimalizm nesneyi en önemli unsur hâline getirmiş ve tüm gerçekliğiyle ortaya koymayı amaçlamıştır. 

Minimalizmin Özellikleri

Minimalizm sadeliğe ve dengeye önem verir. Nesneleri nesne olarak görür ve sembolik anlamlarla ilgilenmez. Resim sanatına gerçekçi bir bakış ve keskinlik getirmiştir. Nesneler belirgin hatlı olarak çizilir, cisimler geometrik şekillerdedir. Tablolardaki karmaşa yerini sade bir anlayışa bırakmıştır. Çok daha az renk kullanılan tablolarda kimi zaman tek renk dahi kullanılabilir. 

Minimalist Ressamlar ve Eserleri

Dan Flavin, Richard Serra, Robert Morris, Frank Stella bu akımın önde gelen temsilci ressamlarıdır. Frank Stella’nın “Untitled”, “Michapol I”, “Harran ll” gibi başyapıt tablolarına ve Sol Lewitt’in duvar tablolarının baskılarına modern sanat cam tablolarında rastlayabilirsiniz. 

Diğer Önemli Sanat Akımları ve Özellikleri

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Diğer Önemli Sanat Akımları ve Özellikleri

Klasik dönem sanat akımlarının dışında çağdaş dönem sanat akımlarından da bahsedebiliriz. Daha soyut temelleri olan bu akımlardan dadaizm, anlamı reddederek rastgele yapılanın sanat eseri olduğunu savunur. Soyut dışavurumculuk ise nesnelere yer verilmeyen, renk ve desenlerle nesnenin simgelendiği bir sanat anlayışıdır. 

Sürrealizm, hayal gücünün ürünlerini barındıran gerçeküstü bir sanat görüşüdür. Günümüzde de oldukça popüler olmakla birlikte Salvador Dali, Frida Kahlo ve Picasso gibi ünlü ressamlarca desteklenmiştir. Sürrealistler gerçeği eğip bükerek soyut bir biçimde yansıtmayı tercih ederler. Genel anlamıyla mesaj kaygısının çok az olduğu çağdaş sanat eserlerinde özgünlük ve soyutluk önem kazanır. Tablohane sitemizde pek çok farklı sanat akımını temsil eden ünlü tablolara göz atabilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.tablohane.com/blog/ask-temali-unlu-tablolar-1203 linkinden ulaşabilirsiniz.

Başlık