Aşk Temalı Ünlü Tablolar

Aşk Temalı Ünlü Tablolar

Aşk, tarihin ilk anlarından itibaren yaşanan ve üretilen pek çok şeyin kaynağıdır. Sanatın doğuşu da aşkın varlığındandır. Resim, aşkı ve ilişkileri anlatmak için çok güçlü bir araç. Dolayısıyla sanat tarihi aşkı konu edinmiş sayısız eser ve sanatçıyı barındırıyor. 

Aşk temalı ünlü tabloların hikâyeleri nesiller boyunca konuşuldu. Aşkı anlatan tablolar hakkında kitaplar, hatta filmler yapıldı. En ünlü ressamların ilham veren romantik resimlerini ve en ünlü tablolarını sitemizde bulabilirsiniz. 

Aşkın İzlerini Süren Ressamlar ve Eserleri

Ressamlar tarih boyunca tüm sanatçılarda olduğu gibi kadın erkek ilişkilerini gözlemledi ve gözlemlerini resimlerine aktardı. Dolayısıyla tarihte aşkı konu alan sayısız tablo resmedildi. Aşk evrensel bir duygu olduğundan bu romantik resimler büyük kitlelerin ruhuna dokundu. Pek çok ressam da bu sayede ünlendi. Sanat tarihine adını yazdırmış aşk temalı ünlü tablolardan bazılarına birlikte göz atalım:

Gustav Klimt "Öpücük"

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.


Gustav Klimt: "Öpücük"

Gustav Klimt 1862’de Viyana’da dünyaya gelmiş sembolizm akımını benimsemiş dünyaca ünlü ressamdır. Renkleri, dokuları kendine özgü bir üslupla aktarmayı başarmıştır. Klimt’in eserleri hayal dünyasına hitap eder. Nitekim aşk temalı “Öpücük” eseri de hayal gücümüzün sınırlarını genişleten bir eserdir. Tablodaki kuvvetli aşk ve huzur hissi sanatsevere ilk andan itibaren geçer. Eserde birbirine yakınlaşmış bir çift ve kadını ve öpen âşık resmedilir. Sarı ve kahve tonları ağırlıkta resimde yer alır. 

Marc Chagall "Üzerinde Gezen Aşıklar"

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Marc Chagall: "Üzerinde Gezen Aşıklar"

1887’de Belarus’ta dünyaya gelen Chagall, zorlu bir çocukluk geçirse de büyük ısrarları sonucunda sanat okuluna giderek ressam olmuştur. Sanatın pek çok alanında eserler vermiştir. Tablolarında konu edindiği duyguları izlenimcilikten etkilenerek modern sanat anlayışıyla resmetmiştir. Biçimlerden ziyade soyut eserler üretmiştir. 

Chagall eşi Bella’yla yaşadığı aşk hayatını resimlerinde tasvir eder. Aşk temalı ünlü tablolardan “Üzerinde Gezen Aşıklar” ve “The Lovers” en ünlü tablolarıdır. Sitemizde inceleyebileceğiniz tablolarda Chagall’ın hayatına dair izlere rastlayabilirsiniz.

Edvard Munch "The Kiss"

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.


Edvard Munch: "The Kiss"

Norveçli ünlü ressam Munch 1863 yılında dünyaya gelmiştir. Munch’ın tabloları çoğunlukla oldukça ünlü eserlere dönüşmüştür. En ünlü tablosu “Çığlık” dünyanın en meşhur tablolarındandır. “Öpücük” tablosu da sanatseverler arasında oldukça sevilir. Eser oldukça karamsardır. Tabloda iki âşık perdenin arkasında resmedilir. Büyük bir tutkuyla birbirlerini öpen âşıkların yüzleri yoktur. Bu sebeple tablonun yasak bir aşkı resmettiği düşünülür. Munch bu aşkın hislerini çok başarılı şekilde aktarmıştır.

Vincent van Gogh "La Siesta"

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Vincent van Gogh: “La Siesta”

Vincent van Gogh 1853’te Hollanda’da dünyaya geldi. 28 yaşında ressam olmaya karar veren sanatçı günümüzün en tanınan ressamları arasında. Empresyonist tarzda kullandığı renkleri, fırça stilleri, konu edindiği manzaralar onu büyük bir üne kavuşturdu. 

Aşk temalı ünlü tablolardan biri de Van Gogh’un “La Siesta” tablosudur. Bu tablodaki kişilerin kim oldukları bilinmez.Tabloda tarlada çalışan bir çift öğle vakti dinlenmek için bir saman yığının üstüne uzanmış ve birbirlerine sarılmıştır. Sanatçı bize bu uyku hâlinde aşkın en güvenli, en samimi tarafını gösterir. Esere sitemizden ulaşabilirsiniz.

William Adolphe Bouguereau "The First Kiss"

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

William Adolphe Bouguereau: “The First Kiss”

1825 yılında Fransa’da dünyaya gelen ünlü ressam çoğu sanatsever tarafından romantik olarak tanımlanır. Köy ve köy çocuklarını eserlerinde konu edinir. Sonraları mitolojik figürler, çıplak figürler ve dinsel konular tablolarında yer alır. 

En ünlü tablosu aşk temalı ünlü tablolardan biri olan “The First Kiss” tablosudur. Tabloda birbirlerine sarılıp öpen iki çocuk figürü kanatlı melekler olarak tasvir edilir. Sanatçının Roma sanatını yeniden yorumladığı bu duygusal sanat eserinde Cupid ve Psyche'nin aşkının başlangıcını anlattığı söylenir.

August Macke "Promenade"

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

August Macke: “Promenade”

1887 yılınca doğan Alman empresyonist ressm ressamın eserlerinin ana figürleri hep insanlardır. İnsanları renkli gölgeler şeklinde tasvir eder. “Promenade” ise âşık bir çifti resmettiği eseridir. Eserde beyaz şapkalı şık giyimli bir adamla elinde beyaz bir şemsiyesi bulunan zarif bir kadının ilk buluşmaları resmedilir. Âşık çift gözlerden uzakta, ormanda gizlice buluşmuş ve birbirlerini dinlemektedir. Tabloda âşıkların sıradan ama gizemli anları betimlenir.

Aşk Temalı Tabloların Ortak Özellikleri

Sanat tarihi incelendiğinde aşk temalı tabloların çeşitli ortak özellikleri bulunduğu görülür. Genellikle kadın erkek ilişkilerini konu alan bu ünlü ressam tabloları eserlerinde kendi stilleri ayırt edici olsa da tabloların genelinde kullanılan ortak tercihler mevcuttur. Kullanılan bu ortak tavır aslında aşkın evrenselliğini ve farklı ruhlarda benzer etkilerini sanatseverlere yansıtır. 

Renk Kullanımı

Aşk temalı tablolarda göze çarpan en önemli detay renktir. Sanatçılar renkleri büyük bir ustalıkla kullanarak aşkı ifade eden eserler üretirler. Ünlü ressamlar duyguları başarılı şekilde yansıtmak için özellikle kırmızı, sarı, siyah gibi güçlü renkleri kullanmışlardır. Kırmızı tutkuyu, sarı sıcaklığı ve hüznü simgelemekte kullanılır. Resmin bütünündeki keskin hisleri yansıtmak için siyah da kullanılabilir.

Figürler ve Kompozisyon

Romantik resimlerde genellikle kadın-erkek figürü yan yana bulunur. Bu figürler bazen birbirlerine sarılmış hâlde bazen de öpüşürken resmedilir. Bazı sanatçılar figürlerini uyurken veya birbirleriyle konuşurken resmetmiştir. 

Aşk temalı ünlü tablolar incelendiğinde âşıkların dış mekândan bağımsız bir hisle resmedildiği görülür. yalnızca aşk teması ön planda tutulmuştur. Mekânsa oldukça değişkendir. Kimi zaman bir tarla, bir ağaçlık ya da bir yatak mekân olarak seçilebilir. 

Duyguların İfade Edilişi

Aşk temalı ünlü tabloların genelinde çok güçlü bir duygu aktarımı bulunur. Ressamlar, âşıklar arasındaki duygu yoğunluğunu figürlerin mimikleri, duruşları, birbirlerine olan yakınlıkları gibi çeşitli unsurlarla yansıtılır. Tablolardaki figürlerin genel ruh hâli kavuşma sahnelerinde çok mutlu veya tutkulu hissettirirken, ayrılık temalı bir tabloda bu duyguların yerini üzüntü alır. 

Aşkı Anlatan Ünlü Tabloların Hikâyeleri

Aşk temalı ünlü tablolar yalnızca estetik beğenimize hitap ettikleri için değil aynı zamanda hikayeleri de ilgimizi çektiğinden popülerdir. Tablolar gerçek hayattan veya mitolojiden ilham alır. Sanat tarihi boyunca birçok yorum yapılan ve efsaneleşen hikâyeler tablolarla birlikte anılır.

“Öpücük" Tablosunun Hikâyesi

Klimt’in “Öpücük” tablosu hakkında pek çok rivayet bulunur. Ressam çoğu eserinde kendisini ve sevgilisi Emilie’yi resmettiğinden bu eserdeki kişilerin onlar olduğu varsayılır. Bu rivayetlere göre tablodaki çift bir uçurumun kenarındadır. Birbirlerine sarılarak güç bulan âşıklar bir nevi aşkla yaşamaya devam ederler. Kadın adamın öpücüğüyle huzurlu bir uykudadır, başında çiçekler açmıştır. Adamın başındaki yeşil yapraklı taç ruh dünyasındaki huzuru anlatır. Resim dünyevi aşk bitse de aşkın sonsuzluğunu göstermektedir. 

"Üzerinde Gezen Âşıklar" Tablosunun Hikâyesi

Chagall henüz sanat okulunda okurken eşi Bella’yla tanışmış ve çift ilk görüşte birbirlerine âşık olmuştur. Yıllar süren mutlu birlikteliklerinden sonra Chagall eğitim için Paris’e gitmiş fakat nişanlısından uzakta yaşamak ona zor gelmiştir. Bunun üzerine eşiyle evlenerek Berlin’e yerleşmişlerdir. Üzerinde Gezen Âşıklar tablosunda Marc Bella’yı bir şehrin üzerinde uçarken taşır. Bu duygusal eserde kavuşmaları ve Berlin’e gidişleri anlatılır. Esere sitemizden ulaşabilirsiniz.

“The First Kiss” Tablosunun Hikâyesi 

Bir efsaneye göre Cupid Romalı aşk tanrısıdır, Psyche ise inanılmaz güzellikte bir insandır fakat tanrıçaya dönüşmüştür. Cupid’in annesi aşk tanrıçası Venüs bu güzelliği kıskanır ve Cupid’i intikam için Psyche’nin yanına gönderir. 

Fakat Cupid zehirli okla kendini kaşır, Psyche’ye âşık olur ve ortadan kaybolur. Psyche, sevgilisini bulmak için dünyayı dolaşır. Bu esnada yasak bir kutuyu açar ve bir uykuya dalar. Kocası Cupid’in öpücüğüyle yeniden hayat bulur. Sonunda kavuşurlar ve onlara ölümsüzlük armağan edilir. The First Kiss tablosu bu aşkın başladığı o ilk öpücüğü resmeder. 

Aşk Temalı Tabloların Etkisi ve Sanat Dünyasındaki Yeri

Aşk tarih boyunca olduğu gibi günümüzde de hayatın merkezinde yer alan konulardan biridir. Sanatın her alanında aşk ve sevginin sanatçılar için ilham kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Aşk, hayatımızda olduğu sürece aşkı ifade eden eserleri de görmeye devam edeceğiz. 

Aşk Temalı Tabloların Popüler Kültüre Etkisi

Popüler kültür içerisinde aşk temalı romantik eserler çok çeşitli şekillerde kullanılır. Günümüzde aşk temalı ünlü tablolarla ilgili üretilen sayısız eşyalar oldukça rağbet görür. Ünlü romantik resimler giyimde kullanılabilir. Aşkı ifade eden eserlerin popüler kültüre diğer bir etkisi de sosyal medya içeriklerinde yer almasıdır. Ayrıca günümüzde aşk temalı ünlü tablolara evlerde dekor olarak yer verilir. Siz de aşk temalı ünlü tablolarla evinizi süslemek isterseniz sitemize göz atabilirsiniz.

Aşk Temalı Tabloların Sanatseverler Üzerindeki Etkisi

Klimt’in eserleri, Munch’ın tabloları, Van Gogh’un renkleri veya Macke’nin çizgileri bize aşkı anlatırken aynı zamanda bizi sanata da yakınlaştırır. Bize bambaşka duygular hissettirir ve aşk üzerine düşündürür. Aşkı konu edinen tablolar insanların en içlerindekii duygulara hitap eder. 

Duygu ve düşüncelerin ifadesini kolaylaştırır. Bu sebeple de her sanatsever aşk temalı ünlü bir tablonun önünde durduğunda bu tabloda kendi aşk anlayışının tezahürünü görür. Bu yanıyla ünlü tablolar her sanatsever için ayrı bir eserdir. Aşk temalı tablolar ve romantik resimleri incelemek için sitemize göz atabilirsiniz.

Önceki yayınımıza https://www.tablohane.com/blog/soyut-resim-yapan-unlu-ressamlar-1202 linkinden ulaşabilirsiniz.

Başlık