Soyut Resim Yapan Ünlü Ressamlar

Soyut Resim Yapan Ünlü Ressamlar

Yüzyıllar boyunca sayısız akım ortaya çıkmış ve eserler bu akımların etkisiyle değişmiştir. Resim sanatının günümüzde en yaygın eser verdiği dallardan biri soyut resimdir. Soyut sanat, gerçekliğin tabloya aktarılırken farklı biçimlerde algılanışı ve yansıtılmasıyla ortaya çıkmıştır. 

Her resimde bir temel konu ve figür bulunurken soyut resim, herhangi bir hikâyeye ihtiyaç duymaz. Kişilerin duygu ve düşünce dünyasına yönelmektedir. Soyut resme yönelen sanatçılar, eserlerini bu düşünceyle resmetmiş ve büyük kitlelere ulaşmayı başarmıştır. 

Soyut Resim Sanatının Önemi

19. yüzyılda fotoğraf makinelerinin ortaya çıkmasıyla birlikte gerçeğin en net hâliyle betimlenmesi realizm akımına olan ilginin azalmasına yol açmıştır. Bunun sonucunda ise soyut sanat ön plana çıkmıştır. Soyut resim yapan ressamlar, bu dönemde son derece ünlenmiş ve ilgi görmüştür. 

Soyut resim, görülenin aksine anlatılmak istenen duyguya yönelmektedir. Bir diğer deyişle sanatçının iç dünyasının dışa vurumudur. Bu yönüyle sanat dünyasına yeni bir soluk getirmiş ve pek çok taraftar bulmuştur. Soyut resim yapan ressamlar; çizgiler, desenler ve geometrik şekillerle düşüncelerin ifade edildiğini savunur.

Ünlü Soyut Ressamlar ve Eserleri

Soyut resim sanatı, günümüzde olduğu gibi tarih içerisinde de pek çok ressamın yöneldiği bir alan olmuştur. Soyut resim yapan ressamların çoğu farklı tarzlar benimsemiş ve tablolarına da bu tarzı yansıtmıştır. verilmiştir. Eğer siz de bu ressamlar ve eserleri hakkında genel bir bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazının geri kalanını okuyabilirsiniz. 

Wassily Kandinsky - Kreise in Kreis 1923

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz. 

Wassily Kandinsky

1866 yılında Moskova’da doğan Rus asıllı Kandinsky, soyut sanat akımının öncüsü olarak kabul görmektedir. Çok küçük yaşlarda renklere ve seslere duyarlı olduğu fark edilmiş ve çeşitli eğitimler almıştır. 

Wassily Kandinsky, sanat ile çok küçük yaşlarda tanışmış fakat buna rağmen 30 yaşına kadar resim sanatıyla ilgilenmemiştir. 30 yaşına geldiğinde ise yıllardır hayali olan ressamlık için son şansı olduğunu düşünmüş ve üniversitedeki başarılı kariyerinden vazgeçerek ressam olmaya karar vermiştir. 

Monet’in sergisine katılan Kandinsky, izlenimcilikte renklerin kullanımından çok etkilenmiştir. Sanatçının ilk dönem resimlerinde izlenimcilik ve fovizm izleri görülmektedir. Sonrakiler ise soyut tablolara dönüşmüştür. Ona göre resim sanatının belli bir konusu olmak zorunda değildir, renkler de birçok durumu anlatabilir. Soyut tablolarında geometrik olmayan biçimsiz şekillere odaklanan sanatçı, renkleri çok büyük bir ustalıkla harmanlamayı başarmıştır. 

Kandinsky, hayatının son 10 yılını Paris’te geçirmiş ve resimlerini evinin salonunda yapmıştır. Bazı soyut tablolarında boya ile kum gibi değişik malzemeleri karıştırmıştır. Geliştirdiği sanat kuramı ve eserleriyle soyut resim yapan ressamlara öncülük etmiştir. Sanatçının Der Blaue Reiter - Mavi Süvari eseri ve Composition VII gibi onlarca tablosu için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Piet Mondrian - Composizione Con grande Piano Rosso, Giallo, Nero, Grigio e Blu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz. 

Piet Mondrian

Piet Mondrian, 1872 yılında Hollanda’da dünyaya gelmiştir. Soyut resim yapan ressamlar arasında en ön sıralara ismini taşımıştır. Mondrian, eserlerinde genellikle sadece üç renk kullanarak muhteşem bir ustalık sergilemiştir. Resim dışında da pek çok alana yeni fikirler sunarak ilham olmuş bir sanatçıdır. Manzara ve soyut tablolara eserlerinde yer vermiştir. 

Kübizmden etkilenen sanatçı, daha sonrasında kendine ait bir tarz oluşturmayı başarmıştır. Soyutun objelerin en temeli olduğunu söyleyen Mondrian, nesneleri ve tüm gerçekliği iki boyutlu hâle getirerek resmetmiştir. Böylece nesnelerin özünü yansıtabildiğini düşünmektedir. 

Mondrian’ın eserleri; yatay ve dikey düz çizgilerden, birkaç temel renkten ve soyut betimlemelerden oluşmaktadır. Sanatçı, tablolarındaki düz çizgileri çizerken asla cetvel kullanmayarak eserlerine büyük bir emek sarf etmiştir. Renk blokları onun soyut tablolarının simgesi hâline gelmiş, bu sanattan etkilenen pek çok sanatçıya ve modacıya ilham olmuştur. 

Sanatçının pek çok eserine web sitemiz üzerinden ulaşmanız mümkündür. Soyut sanatını icra ettiği Victory Boogie Woogie, Composizione Con grande Piano Rosso, Giallo, Nero ve No:21 gibi en ünlü eserleri için Tablohane’yi ziyaret edebilirsiniz.

Watery Paths - Sentieri Ondulati

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz. 

Jackson Pollock

1912’de Amerika’da dünyaya gelen ünlü ressam Jackson Pollock, soyut dışa vurumcu bir sanat anlayışı benimsemiştir. Amerikan soyut resim sanatının kült bir ismi hâline gelmiş ve sonrasında gelen sanatçılara ilham kaynağı olmuştur. 

Pollock, eserlerini yaparken damlatma tekniğini geliştirmiştir. Soyut tablolarını fırça kullanmadan boyayı tuvale fırlatarak, damlatarak ya da çeşitli şekillerde dökerek tasarlamıştır. Zaman zaman fırça yerine sopa veya bıçak gibi farklı aletler de kullanmıştır. 

Jackson Pollock, soyut resim yapan ressamlar arasında o kadar ünlenmiştir ki ilk sergisinde tüm eserleri ilk günden alıcı bulmuştur. Sanatçının resim sanatına getirdiği özgün ve farklı tavrı, günümüzde dahi dikkatleri üzerine çekmeyi başarır. Pollock’un bizzat geliştirdiği damlatma tekniği ile yapmış olduğu Watery Paths ve Number 23 adlı soyut mdf tablolarını web sitemiz üzerinden inceleyebilirsiniz.

Mark Rothko - Kanvas Cam Mdf Greeb Blue Classic

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz. 

Mark Rothko

Rothko, 1903 yılında Avrupa’da doğmuş ve sonrasında Amerika’ya göç etmiştir. Sanat okulunda eğitim almış, ardından Rembrandt gibi ünlü sanatçılardan esinlenmiştir. Eserlerde karmaşıklığı ve çok fazla betimlemeyi doğru bulmamaktadır. Bunun yerine karmaşıklığı sadeleştirerek sanata dönüştürmeyi tercih etmiştir. 

Sanatçı; ilk dönem eserlerinde balık, bitki ve hayvan gibi temel figürleri resmetmiştir. Renkli zeminler üzerine birkaç farklı renk daha ekleyerek canlı ve dinamik soyut tablolar ortaya çıkarmıştır. Rothko, bu renkli zeminler üzerinde dikdörtgen biçimli sade renkler çalışmıştır. İmzası hâline gelen bu stil, soyut tablolar arasında giderek ilgi çekici ve tanınır bir duruma gelmiştir. Sanatçının Yellow and Red, No: 69 Acrylic ve No:7 gibi pek çok soyut mdf tablosunu Tablohane farkıyla satın almanız mümkündür.

August Strindberg - Storm in the Skerries The Flying Dutchman

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz. 

August Strindberg

August Strindberg, 1849 yılında Stockholm’de dünyaya gelmiş olan İsveçli yazar, oyun yazarı ve ressamdır. Asıl ününü resimleri kadar popüler olan kitapları ve tiyatro oyunları ile kazanmıştır. Soyut resim yapan ressamlardan biri olarak anılan sanatçının edebiyat yaşamıyla resim hayatı iç içe geçmiş, yıllar boyunca her ikisini de birlikte sürdürmeyi başarmıştır. 

August Strindberg eserlerinde çelişki ve çatışma ana kurguyu oluşturmaktadır. Resimlerini yaparken soyut akımdan etkilenmiş, manzaraları ve doğayı karamsar bir tutumla eserlerine soyut biçimde aktarmıştır. 

Sanatçının soyut tablolarında izlenimcilik akımının fırça darbeleri ve betimlemelerinin izleri görülür. Ressam olarak yaratmış olduğu en ünlü eserleri ise The Town ve Wonderland’dir. Flower by the Shore ve Storm in the Skerries The Flying Dutchman eserleri de akıllarda iz bırakan soyut tablolardır. 

Pablo Picasso - Night Fishing at Antibes

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz. 

Pablo Picasso 

Picasso, soyut resim yapan ressamlar arasında dünyaca ünlenmiş ve imzası en çok tanınan ressamlardan biridir. Resmim yanında heykel, seramik, baskı ve kitap betimlemeleri alanlarında sayısız eser üretmiştir. 

Soyut tablolar yapan Picasso Kübizm akımının öncü temsilcileri arasında sayılmış fakat pek çok soyut sanat akımından etkilenmiştir. Eserlerinde çizgileri, biçimsiz bedenleri form olarak kullanmıştır. Geometrik şekillerle insan ve hayvan figürleri resmetmiştir. Genellikle bir duyguyu anlatırken renklerden ilham almıştır. 

Hüzünlü tablolarında mavi rengi, aşkı anlattığı tablolarında kırmızıyı kullanmıştır. Eserlerinde gerçek hikayeye değil hikayenin arkasındaki duyguları anlatmaya odaklanmıştır. Sanatçının tabloları, bu yönüyle çoğu sanatçıdan ayrılmasına ve soyut resim yapan ressamlar arasında tarzıyla ön plana çıkmasına yardımcı olmuştur. 

Picasso’nun en ünlü eseri olan Guernica tablosunda Guernica şehrinde yaşanan savaşın bıraktığı etkiyi soyut biçimde anlatmıştır. Picasso hayatında yer alan sekiz kadının portresini farklı zamanlarda resmetmiştir. Bu kadın tablolarında kadın bedenlerini çeşitli biçimlere büründürmüş ve kendisinde bıraktıkları hissi renklerle yansıtmıştır. 

Sanatçının herhangi bir tablosunu dünyanın pek çok yerindeki müzelerde görebilirsiniz. Dilerseniz en ünlü eserlerinden olan Guernica, The Three Dancers, Don Kişot adlı tablolarına web sitemiz üzerinden hızlıca ulaşabilirsiniz.

Önceki yayınımıza https://www.tablohane.com/blog/iskandinav-tarzi-dekorasyon-icin-tablo-secimi-1201 linkinden ulaşabilirsiniz.

Başlık